OBRÁCENÉ ROHLÍKY

PÁR BRAMBOR OD OBĚDA? DEJTE JIM DRUHOU ŠANCI
28.2.2024
HÝČKEJTE SVÉ NOHY, NOSÍ VÁS NA KAŽDÉM KROKU!
2.3.2024

Potřebujete rychle něco uvařit? Podívejte se do lednice, zda nezbylo trochu uzeniny a sýra. Během chvilky vykouzlíte jídlo, po kterém se jen zapráší.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ IV

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct

Tenhle recept je opravdové retro. Dělám ho už rovných padesát let a naučila jsem se ho na základní škole v tehdejších předpisových hodinách vaření. Když jsem se chtěla doma vytáhnout, co už umím, nepochodila jsem. Rozpečený sýr nepatřil k běžně známým chutím. Zato dnes dám ruku do ohně, že se k zapékání s oblibou vrátíte. Kdykoli přinesu křupavé rohlíky na stůl, rozdávám recept. Znají ho totiž jedině stejní pamětníci. 

Na první pohled jsou to tousty, jaké se rozpékají pod grilem v troubě. Ale tentokrát budete péct naopak - sýrovou směs jemně rozplácnete do mírné vrstvičky oleje a rohlíky upečete obráceně. Je to malý trik, ale senzační.

Příprava: 20 minut + zapékání * Získáte: 14 porcí

  • 7 rohlíků z předchozího dne
  • 200 g tvrdého sýra (30% Eidam)
  • 250 g šunkového salámu
  • 3 vejce M
  • řepkový olej

1. Rohlíky podélně rozpulte. 

2. Sýr nahrubo nastrouhejte, salám nejlépe rozsekejte v chopperu. Do sekáčku ho vložte nakrájený na kostky. Vejce prošlehejte v misce.

3. Pak přidejte obě ingredience a vše dobře promíchejte. Vytvořte směs, která je vláčná a kompaktní, ale není řídká. Pomocí obrácené vidličky ji naneste na rohlíky, mírně ji přimáčkněte a urovnejte do roviny. 

4. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Rohlíky položte směsí do oleje těsně vedle sebe. Nevadí, když se při pečení spojí. Troubu vyhřejte na 200 °C, potom vypněte horní ohřev a plech položte na spodní příčku. Pečte zespoda asi 10 minut. Zkontrolujte zda je směs opečená a plech vyndejte. Rohlíky rozdělte a chcete-li, dozdobte je zeleninou.

POZN.: Pokud chcete rohlíky smažit na pánvi, pak rohlíky vtiskněte do malé vrstvy rozpáleného oleje a smažte na středním plameni do zezlátnutí směsi. Pozor - Na prudkém ohni sýr rychle taje a připaluje se, na mírném ohni může ulpět na pánvi a oddělit se od rohlíků. Použijte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.

Do směsi se mi osvědčil kvalitní šunkový salám, který nemá tolik tuku, a také tradiční Eidam s obsahem 30 - max. 40 % v sušině. Tučnější sýry mají snahu se tavit a rozlévat. Dejte ho i o trošku méně než uzeniny. V každém případě vůbec nesolte, obě suroviny obsahují soli dost a výsledná chuť bude v pořádku. Směs opravdu nic nepotřebuje, vyjma bylinek.

Na strouhání, krouhání a drcení se hodí ledacos od ručního struhadla přes mechanické krouhače až po elektrický sekáček, který si i s kostkami salámu poradí vmžiku.

S vejci to nepřehánějte. Směs uzeniny a sýra musí být lepivá, držet pohromadě, ale nesmí být tekutá. Náplň by vám z rohlíků sklouzla. Že je vše správně poznáte podle toho, že na rohlíku při otáčení drží jak přišitá. Obohatíte-li ji o hrst bylinek, bude ještě chutnější.   

Toto je finále a vaše večeře už víc nepotřebuje, než fůru zeleniny - a chcete-li - tradiční dochucovadla, která máte v oblibě. Pečení v troubě je ideální pro větší množství rohlíků (ale vždy budete dělat velké porce :o) ). Pár porcí, například k snídani, si můžete zpracovat i na pánvi s nepřilnavým povrchem, ale z trouby budou o poznání méně nasáklé tukem a shora krásně křupavé.

Vyzkoušejte i housky, ale u nás se nevím proč ujaly výhradně úzké porce rohlíků. Mě se také dobře rovnají na plech, vejde se jich tam opravdu hodně. S mísou zeleninového salátu připravíte za chviličku syté a chutné jídlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.