HÝČKEJTE SVÉ NOHY, NOSÍ VÁS NA KAŽDÉM KROKU!

OBRÁCENÉ ROHLÍKY
29.2.2024
BEZLEPKOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ BEZ MOUKY
4.3.2024

Nohy, a zejména chodidla,  jsou podle mě jednou z nejnedoceněných částí našeho těla. Pořád všude vídám reklamy na přípravky na péči o naši pleť, abychom neměli vrásky, o vlasy, aby byly hezky lesklé a pevné, o pokožku těla, aby neztrácela pružnost a neměli jsme celulitidu. Kde jsou ale naše nohy?

Celý vtip spočívá v tom, že zatímco vlasy a pleť jsou dobře vidět a mají udržovat jakýsi ideál nestárnoucí krásy (sic!), tak na nohy se nám nikdo zdaleka tak často nedívá. A v módní obuvi, přiznejme si to, jsme zamlada leckdo ochotně trpěli, jen aby boty udělaly parádu. Pamatuju si, jak jedny moje vysněné tenisky měli už jen o číslo menší , jenže já je tak moc chtěla, že jsem 2 roky ochotně chodila v malých keckách (které se nošením docela roztáhly, ale pořád to byly malé boty).

S věkem ale přicházejí problémy – haluxy, zborcená klenba, křečové žíly, cukrovka a z ní plynoucí obtíže s nohama, artróza, dna, už od nízkého věku leccos dokáže zničit i artritida a mnoho dalších. Podepisují se na tom úrazy, váha, příliš sedavá profese, profese, u kterých jsme příliš času na nohách, u žen svoje umí udělat i těhotenství a menopauza. 

Jak tedy svoje nohy, které nám slouží celý život, pečovat, jak je rozmazlovat? Správně široké a měkké boty jsou základ, profesionální pedikúra by měla být samozřejmostí, zejména ve chvíli, kdy nám věk nebo zdravotní stav nedovolí si pečlivě stříhat nehty a jinak o ně dbát, protože už si na ně zkrátka nedosáhneme.

Pojďme se na to ale podívat detailněji!

56184_img_9652_eshop

PONOŽKY, KTERÉ NEŠKRTÍ

Navzdory zažitému, jestli je něčemu třeba věnovat pozornost, pak jsou to ponožky. Dbát na dostatečně pružný lem, který neškrtí, už jsme si naštěstí většinou zvykli, zejména lidé se silnými kotníky a lýtky o tom ví své. Stále podceňovaná je ale i dostatečná šířka ponožky. Když ji obléknete, neměli byste o ní příliš vědět a hlavně: měli byste v ni volně roztáhnout prsty do vějířku. A vůbec se nebojte kupovat ponožky o fous větší, než je vaše noha.

Každá noha si může žádat něco trochu jiného. Kromě výše zobrazených ponožek s ultra pružným lemem z bambusového froté nabízíme i další druhy. Třeba ty speciálně vhodné pro diabetiky, jejichž nožky jsou náchylné k nehojícím se poraněním, máme je v dámských i pánských velikostech a vše z poctivé české výroby, ale omrkněte celou nabídku, na léto se vám budou určitě líbit i ty z bio bavlny se stříbrem, které jsou rovněž úžasně široké, s pružným lemem a stříbro jako bonus brání vzniku zápachu ze zpocených nohou.

56355_img_2817_eshop_z5

POHODLÍ JE DŮLEŽITĚJŠÍ

Při výběru bot dbejte nejen na jejich vzhled, ale – a to především – i na poskytované pohodlí. Bota by měla být dostatečně široká, prostor pro život musí mít i malíček a hlavně: ani pata, ani prsty nesmí ani u letní obuvi nikde přečuhovat. Neumíte se rozhodnout? Vyberte si u nás klidně několik modelů, v pohodlí domova je pečlivě vyzkoušejte, projděte se v nich po bytě tam i zpět, a pak se teprve rozhodněte, které jsou ty pravé pro vás. Na vrácení zbytku máte 90 dní, takže to určitě v klidu stihnete.

Vím, že tyhle sandále neoslní originálním vzhledem, pokud ale člověk má na noze nějaký defekt, dobře ví, že pohodlná bota, která sedí přesně, jak má, je dar z nebes. A tyhle páskové boty padnou: díky třem nastavitelným páskům je snadno přizpůsobíte aktuální situaci, kdy má člověk třeba jednu nohu obvázanou nebo oteklou po úrazu. Každou botu totiž můžete utáhnout jinak a nestane se tak, že jedna bude tlačit a z druhé naopak budete vypadávat. Dostupné jsou v dámské i pánské variantě.

17829-1_e

POHODLNÁ PEDIKÚRA

Není nad to nechat si nohy opečovat od profesionála, elektrická manikúra–pedikúra ale taky zvládne leccos. Její použití je bezpečné i pro silné, tvrdé nehty nebo paty. Díky několika nástavcům nehty stříhá, piluje i leští a brousí ztvrdlou kůži i mozoly. Strojek funguje na baterie, takže si ji s sebou můžete zabalit i na dovolenou nebo do lázní, zkrátka je vždy připravená pomoci.

Jsou okamžiky, kdy si na ty zpropadené nohy prostě nedosáhneme a pedikérka není po ruce. Pro takové případy je vhodné mít po ruce nůžky se speciální dlouhou rukojetí, které mají kvalitní ostří a i silné, tvrdé nehty zvládnou snadno ustřihnout. Jsou skvělé nejen pro seniory, ale pro všechny se sníženou pohyblivostí; změkčená rukojeť je komfortní i do ruky.

16888-2_eshop

MASÁŽ CHODIDEL JE NUTNÁ

V chodidlech najdete tlakové body ovlivňující celé naše tělo, včetně vnitřních orgánů. Doporučuji chodit aspoň jednou za čas na masáž chodidel nebo se snažte chodidla masírovat vhodnou chůzí. Máte-li možnost, choďte bosi po trávě či písčité cestičce, doma využijte stimulační podložky. Tahle je dlouhá 175 cm, takže po ní pár kroků tam i zpátky ujdete. A nevzdávejte to, pokud na první krok zjistíte, že to bolí: prvních pár pokusů uděláte možná jen jeden krok, trénink ale dělá mistry.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.