BÁJEČNÉ LIKÉROVÉ CUKROVÍ Z VAJEČNÉHO KOŇAKU

NEJLEPŠÍ DÁRKY LETOŠNÍHO ROKU? HEBKÉ DEKY, DOPLŇKY I NĚCO PRO ZÁBAVU
14.12.2022
VÁNOČNÍ SVĚTÝLKA V KAŽDÉM KOUTĚ
19.12.2022

Oblíbený „vaječňák” se na Vánoce podává v mnoha rodinách. Patří i k sympatickým dárkům pro přátele. Jestli jste ho letos udělali okapku víc, upečte z něj i cukroví.

Už přihořívá.... Vánoce jsou za pár dní, slavily i Lucie, při jejichž svátku se říká: Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Pokud v dlouhých večerech pilně pečete, už je čas na cukroví, které se nemusí nechávat dlouho rozležet. Jedno takové tu mám, a vzhledem k tomu, že ho na poslední chvíli ještě promažete likérovým krémem, jedlé a křehké bude ažaž. 

vaječným likérem nijak nešetřím, dávám ho nejen do krému, ale i do těsta. Pokud už jste neuklidili hvězdná a kulatá vykrajovátka, můžete cukroví letos vyzkoušet...

Příprava: 1 hodina + slepování * Získáte: 30 - 40 ks, podle velikosti vykrajovátka

Likérové těsto

  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
  • 2 lžíce vaječného likéru
  • 1 žloutek
  • 100 g másla / máslové Hery

Likérový krém

  • 2 celá vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g másla, povoleného
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 5 lžic vaječného likéru

1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, cukr a vše promíchejte. Do důlku přidejte ostatní suroviny, nakonec změklé máslo nakrájené na kostičky. Rychle zpracujte jemné těsto a krátce ho nechte vychladit.

2. Na pomoučeném vále vykrajujte kolečka a hvězdičky z plátu silného asi 3 mm. Po přesunu na plech vyložený pečicím papírem vypíchněte vždy do poloviny tvarů malé otvory.

3. Pečte 9 minut v troubě vyhřáté na 180 °C do růžova. Cukroví nechte vychladnout a složte ho do krabice, kterou uložte v chladu. Teprve 2 - 3 dny před podáváním ho spojte likérovým krémem.

4. Likérový krém - Vejce a cukr dejte do ohnivzdorné misky a nad horkou vodní lázní je vyšlehejte do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě. Máslo dejte do misky robotu, prošlehejte ho, pak přidejte vanilkový cukr a po krátkém prošlehání snižte otáčky. Pak po malých částech přidávejte vaječnou hmotu a vaječný likér. Krémem spojte plné tvary s vykrojenými a druhý den podávejte.

Pro rychlou práci v kuchyni vždy sáhnu po silikonovém vále. Na menší pláty těsta naprosto stačí a po práci je hned rychle uklizeno. Hladké těsto vyválejte asi na výšku 3 mm, v troubě pěkně vyskočí.

Tvary upečete do růžova a uložte je do krabice. Až dojde na slepování, vyberte si třeba z několika variant krému. Dávám přednost máslovému krému s likérem, anebo občas zvolím i pudinkový krém.

DALŠÍ TIPPudinkový máslový krém - Ze ¼ l mléka a 1 vanilkového pudinku s 1 vanilkovým cukrem uvařte hustý pudink a za stálého míchání ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak vyšlehejte kostku změklého másla se 150 g moučkového cukru a po malých částech do něj zašlehejte pudink, a 5 lžic vaječného likéru. Krém vychlaďte a cukroví slepte den před podáváním. Cukroví uchovejte v lednici a brzy zkonzumujte.

Cukrovíčko jemně poprašte vanilkovým cukrem a po vychlazení můžete ochutnávat. Pokud vaječnému koňaku neholdujete, pak vyzkoušejte citronový krém - lemon curd, recept naleznete ZDE. Je výtečný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.