CUKROVÍ, LIKÉR I ŠTÓLA: CO JE TŘEBA NECHAT ROZLEŽET?

VLAŠSKÉ ROHLÍČKY S KARAMELOVÝM KRÉMEM
4.12.2023
BRUSINKOVÉ MINI KOBLÍŽKY PRO TY, CO NEPEČOU CUKROVÍ
7.12.2023

Nerada to říkám, ale do Štědrého dne zbývají poslední tři týdny. To znamená, že je opravdu nejvíc nejvyšší čas pustit se do pečení perníčků a za chvíli tu bude čas na rohlíčky, štólu i domácí likéry.

Ano, takový likér má rád třeba jen týden, ale určitě sami dobře víte, že to uteče jako voda. Včera chodil Mikuláš a od toho je už jen co by kamenem dohodil (nebo se párkrát vyspal) do Vánoc. Přichystala jsem tu pro vás proto seznam receptů, které není radno odkládat na později než je nějakého 15.–20. prosince. Cukroví, ale i štóla to klidně snesou už tento víkend.

Kromě níže uvedených druhů je nejvyšší čas i na slepované linecké, pracny a další „suché“ sušenky. I když v receptu najdete, jak je není třeba nechávat odležet, věřte, že odleželé jsou vždycky lepší. Výjimku mají jen opravdu hodně křehké druhy nebo ty, které se pečou z klasického kypřeného těsta, ty by samozřejmě naopak ztvrdly.

Tak si pojďte pustit nějakou tu vánoční pohádku či film na podkres a s chutí do toho!

Málokteré těsto je tak pověstné tím, že potřebuje pořádně uležet, jako to perníčkové. Věděli jste ale, že podle pekařů perníčků, caletníků, se jmenuje pražská Celetná ulice? Nebo že k nám perníčky přišly z Německa, nejspíš z Norimberka? Nebo že nejstarší dochovaná dřevěná forma na lisované perníčky je z 16. století? Dost ale mudrování a hurá do pečení!

Bez lineckého si jde Vánoce představit jen těžko. Možná patříte do stejné menšiny jako já, kterou ovšem pečení lineckého nebaví: válení, krájení, přendávání, pečení, sundávání, slepování... Prostě je s tím moc práce a ještě se jich vždycky kus poláme. Lis na těsto ale tento problém umí vyřešit, tak se pojďte podívat, jak na to!

Rohlíčky patří mezi ty druhy, o kterém se říká, že rozležení není nutné. Není, stačí jim pár dní. Když je ale uděláte včas (jako moje mamka) a ne na poslední chvíli (jako já), budou mnohem lepší. Což znamená, že se musím zeptat, jestli už má zadělané těsto. :-)

Do stejné kategorie jako rohlíčky patří i mandlová štóla. Sníst se dá samozřejmě ihned a rozhodně vám bude chutnat, když ji ale necháte pořádně rozležet, bude tisíckrát lepší. Tak přeju pevné nervy, ať vám na vyzkoušení toho odležení zbude aspoň kousek a strávníci ji nesnědí hned zatepla!

Až článek rozkliknete, nelekejte se. Likéry sice Jana dělala jako tip na jarní dobrotu, ale chutnat budou úplně stejně dobře o Vánocích jako o Velikonocích. Ostatně, v obou případech jde o toho samého Ježíše. :-) Jestli se pustíte do vanilkového vaječňáku nebo smetanového karameláku, necháme na vás. Oboje je de-li-ka-tes-ní!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.