PŘÍRODNÍ DEKORACE NA OKNA A DVEŘE

JAK ZAJÍMAVĚ DAROVAT PENÍZE + ŠABLONA
8.12.2019
5 DÁRKŮ NA POSLEDNÍ CHVÍLI
10.12.2019

Zdobení oken a dveří patří ke krásným vánočním zvyklostem. Potěšíte jím každého, kdo si všimne vašeho svátečně vyzdobeného domova.

Výzdoba patří nerozlučně k adventnímu času a většinou si ji děláme v okamžiku, kdy už máme doma největší díl vánočního chystání hotový. To už se blýskají umytá okna, a přímo vybízejí k tomu, aby se v nich objevily pěkné dekorace. Vyzdobených oken si nejvíc užívám v kuchyni. Když všechno svítí, vytáhnu klasický dřevěný vál a pustím se do pečení cukroví. Když se vůně jehličí, svíček i vanilky smísí dohromady, jsem opravdu spokojená.

Jakmile zkombinujete věnce a dekorace na dveře a stůl s čerstvým chvojím, další materiály by měly být také z oblasti přírodnin. I když atraktivita stuh a křehkých vánočních ozdob sluší jehličí neméně. Můžete využít nástřik sněhovým sprejem, nebo máte-li konstrukci pevnou a stabilní, přidejte jemnější svítící řetěz na baterie a pod. V každém případě přizpůsobte výzdobu barevnému ladění v místnosti. Letos jsem dala přednost té nejjednodušší konstrukci z proutků svídy. Tento keř se na zimu vždy vybarví do červena, a tato v přírodě nepříliš běžná barva vydrží v proutí až do jara. V kontrastu se sněhem vypadá v zahradě výjimečně.  

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU SRDCE Z PROUTKŮ

Z keře svídy nařežte dlouhé tenké pruty a pokuste se je brzy zpracovat. Proutí je dlouho pružné a neláme se, ale přece jen bude lepší nenechat ho zaschnout v teplé místnosti. Na srdce vysoké 40 cm a široké 30 cm si připravte:

  • 4 pruty dlouhé 90-100 cm
  • slabý vázací drát
  • pomocný provázek
  • zahradnické nůžky
  • 20-35 cm dlouhé kousky libovolného jehličnanu
  • 20 cm dlouhé větvičky s červenými bobulemi, např. Berberis
  • na dozdobení stuhu, dřevěné dekorace, drobné šištičky a pod.

Připravte si 3 kousky vázacího provázku. Čerstvé proutky zbavte delších bočních větviček a dejte vždy 2 a 2 pruty k sobě. První dva souběžně stočte do tvaru levé půlky srdce, totéž udělejte s dvojicí prutů, které budou vpravo, přičemž slabší konce proutků směřují do středu srdce (ideální bude, když vám pomohou ještě jedny ruce, ale zvládnete to i bez nich). Zde slabé konce uchopte a svažte k sobě alespoň na dvou místech. Pak hezky urovnejte horní oblouky srdce a silnější část prutů překřižte v místě, kde se potkají se středovými konci. Tady zavažte poslední provázek. Srdce nechte 2-3 dny tak, aby si proutky zvykly na nový tvar.

NA KONSTRUKCI UPEVNĚTE PŘÍRODNINY

Jakmile konstrukce srdce proschne, stane se zcela poddajnou. Srdce pěkně urovnejte do hezkého tvaru a provázky nahraďte pevně utaženým drátkem. Zdobení přírodninami ponechávám na vás. Drobné větvičky lze upevnit po celém obvodu konstrukce, případně ozdobte střed od vrcholu dolů, jako jsem to udělala. Pomocí drátků jsem upevnila pouze začátky větviček, konce tvořící jakýsi vějíř jsem nechala volně. Berberis je plný ostnů, takže se v konstrukci docela dobře zachytí. Nakonec odstřihněte přečnívající konce větviček pod špičkou srdce, ale mě se líbilo nechat je přirozeně na místě. K upevnění drobných dekorací - jako jsou jablíčka nebo drobné šišky, je nejvhodnější kapka horkého lepidla z tavné pistole.

TĚSNICÍ VÁLEČEK DO OKEN ZASTAVÍ PRŮVAN

Tuhle šikovnou věc používali už naši předkové v chaloupkách. Máte-li nedostatečně těsnicí okna nebo dveře, víte, o čem je řeč. Ušít potřebně dlouhý obdélníkový tvar - asi tak 18-20 cm × 85 cm (délku si upravte podle potřeby), není nic těžkého. Povlak pevně vyplňte dutým vláknem, a otvor uzavřete prošitím. Protože pracujete s pracími materiály, nebude problém těsnění kdykoli vyprat. 

Věnečky z trvanlivých umělých přírodnin si můžete vybrat a objednat na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.