ČERNÝ PRINC – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ IV

POHODLNÁ LOŽNICE PRO SENIORY? VÍME, JAK NA TO
27.1.2023
KDYŽ V RECEPTU NECHYBÍ KÁVA…
1.2.2023

Bílkový sníh patří ve sladké kuchyni ke kouzelníkům. Díky němu vzniknou nadýchané nákypy i famózní cukrovinky. Bílky vždy spotřebujete bezezbytku.

IV - BÍLKY ČERSTVÉ I Z MRAZÁKU

Cena vajec se vyšplhala do výšin, a tak není třeba připomínat, že jak nutné je šetřit surovinami, jejichž využití nejen uspokojí náš správný postoj k neplýtvání jídlem, ale občas umožní i blýsknout se před návštěvou. Z bílků totiž vzniknou nebývalé dobroty. Za vše zmíním oblíbený dort Pavlova, pusinky nebo přinejmenším křupavé polevy na ovocné chlebíčky a dorty.

Nedávné vánoční hodování s sebou nese velkou spotřebu vajec, přičemž recepty často počítají pouze se žloutky. Bílky se pak hromadí v lednici a často nevíme co s nimi. Pokud už jste si zvykli bílky zamrazovat, pak víte, že je spotřebujete do posledního. 

VYUŽITÍ MRAZENÝCH BÍLKŮ

  1. Bílky z čerstvých vajec dokonale oddělte od žloutků. 
  2. Malá množství uložte do krabiček a popište je datem. Budou-li určeny k přípravě speciálních receptů, pak si poznamenejte i jejich váhu. 
  3. Krabičky uložte do mrazničky, kde při teplotě -15 °C vydrží až 1 rok.
  4. Při spotřebě bílků počítejte s tím, že v pokojové teplotě rozmrzají asi 2 hodiny.
  5. Využijte je - 
  • k výrobě sněhu do slaných i sladkých nákypů, k nadlehčení těst, k samotnému pečení
  • k potírání těst před pečením - kdy bílek zajistí lesklý vzhled pečiva a zachytí vybranou posypku
  • k čištění masových vývarů - přidáte-li našlehaný sníh do zchladlého vývaru, vaječná bílkovina na sebe naváže bílkovinu vysráženou z masa a získáte tak čirý vývar

Teď se vraťme k dezertu, který jsem pro vás nachystala. Jmenuje se Černý princ a je obdobou našich klasických indiánků. Tento dezert rozhodně nemá nic společného s vládou knížete Eduarda z Woodstocku, který byl tak přezdíván, ale v zahraničí se této pochoutce tak říká. Možná ji ochutnáte v Berlíně, Londýně či v Paříži, kde také naleznete celou řadu restaurantů se stejným názvem. Od indiánků se dezert liší tím, že jeho základnu tvoří oplatka, takže nestojí na piškotovém bufleru, jako u nás, a má vzhled oblého kopečku bez zužujících se obručí našich objemnějších cukrářských kousků. Krém často obsahuje želatinu, a na povrchu se zdobí kokosem nebo oříškovým griliášem. 

V každém případě je to dobrota, kterou si můžete připravit bez pečení, tedy rychle před tím, než návštěva zaklepe na dveře. Vše, co k tomu budete potřebovat, naleznete na našem e-shopu.

Příprava: 20 minut + čokoládování * Získáte: 20 ks

Bílkový krém

  • 20 - 22 ks měkkých piškotů o průměru 5,5 cm
  • 3 bílky z vajec M (celkem kolem 104 g)
  • špetka soli
  • 300 g cukru 

Na cukrový rozvar

  • 50 ml vody - v případě jiného poměru bílků a cukru počítejte s tím, že voda v kastrůlku sahá těsně do úrovně cukru

Na dokončení

  • 200 g čokolády
  • máslo a kokosový olej na zředění
  • na posypání - mletý kokos, případně oříškový griliáš, cukrářské bonbonky apod.

Pomůcky

  • cukrářský sáček a trubička s širokým kruhovým otvorem
  • digitální kuchyňský teploměr

1. Bílky vložte do mísy robotu, přidejte špetku soli a polovinu cukru. Šlehejte nejprve na nižší otáčky, pak na vysoké.

2. Zároveň vložte do kastrůlku druhou polovinu cukru a zalijte ji vodou tak, aby byla v její úrovni. Obsah nemíchejte, aby se nepálil na stěnách a nekaramelizoval. Pomocí teploměru svařte cukr tzv. „na bublinu”, kdy naměříte 112 - 114 °C.

3. Jakmile jsou bílky s cukrem pevné, malým pramínkem začněte vlévat horký cukrový rozvar. Stále šlehejte - už při nižších otáčkách, až do vychladnutí. Vytvoříte velice pevný sníh.

4. Nyní si na rovnou podložku rozmístěte měkké piškoty (nebo vykrájené cukrářské oplatky) a sněhovou hmotou naplňte cukrářský sáček s rovnou kruhovou hubičkou. Na piškoty nastříkejte asi 5 cm vysoké hromádky. Nechte je zavadnout na vzduchu, případně je vložte na hodinu do lednice. 

5. V misce nad párou rozpusťte čokoládu, nařeďte ji z poloviny máslem a kokosovým olejem. Sněhové kopečky rozmístěte na mřížku a čokoládou je celé polejte. Vrchol dozdobte kokosem nebo podle své představy. 

Pevnou bílkovou pěnu šlehejte s cukrovým rozvarem až do zchlazení. Trvá to asi 7 minut. Pak sněhové těsto nastříkejte na cukrářské piškoty tak, aby tvořilo malé kopečky. Nechte je zavadnout, kdy na povrchu pěkně zaschnou, případně je vložte do chladničky, aby na nich následně rychle tuhla čokoláda.

Čokoládou můžete princátka polévat na mřížce, případně je přímo namáčejte. K mému velkému překvapení bílková hmota z piškotů ani jednou nesklouzla :o) Na rozpouštění čokolády si pořiďte speciální misku s rukojetí (viz předchozí foto), kterou zavěsíte nad kastrůlek s horkou vodou. Vzhledem k tomu, že má žlábky pro vylévání čokolády, bude se vám s ní dobře pracovat. Skapávající čokoládu pomocí stěrky stáhněte z talíře a uchovejte na příště. Opět se vám bude hodit digitální kuchyňský teploměr, čokoláda by měla být horká asi 31 °C.

Dezert doporučuji podávat vychlazený, nejlépe s kávou dle vašeho výběru. Káva dobře vypadá ve skle, takže nabízím ještě klasické silnostěnné sklenice uchovávající nápoj dlouho horký.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.