MANDLOVÁ VÁNOČNÍ ŠTÓLA BEZ KYNUTÍ

A VŠECHNO SVÍTÍ!
27.11.2019
SUPER RYCHLÉ BALENÍ DÁRKŮ
2.12.2019

První zmínky o pečení vánoční štóly pocházejí ze 14. století. Původně to bylo postní jídlo, ale dnes je špikovaná vybranými surovinami. Udělejte si pro ni místo mezi našimi úžasnými vánočkami.

Patřím k velkým příznivcům pečení vánoček. Už i proto že je to nádherný rituál, který si před Štědrým dnem nikdy nedám ujít. Nicméně změna je život, takže proč nezkusit tuto tučnější a vyšperkovanější dobrotu, připravující se po celé Evropě. Štóla je nejtypičtějším německým vánočním moučníkem, který má od roku 1991 udělenou ochrannou známku s titulem Dresden Stollen. Pokud někde narazíte na pravou drážďanskou štólu, neváhejte ochutnat. Podle historickým pramenů vznikl recept právě zde.

Štóla se peče z kynutého těsta a její základní chuť je mandlová, a sladká. Podélný tvar v závěji bílého cukru má připomínat Ježíška zavinutého v peřince. Ale ten charakteristický přehyb, který je na povrchu, lze přisoudit  zavinutí válečku mandlového marcipánu, který se v některých oblastech vkládá dovnitř. Štóla se nechávala „dozrát” 3-4 týdny, při nichž se dokonale rozleží chutě mandlí, koření a kandovaného ovoce. Vánoční štóla slaví také své originální slavnosti, při nichž se v Drážďanech ochutnává a hodnotí i mnohametrové výrobky. To by rozhodně stálo za výlet.

Při vědomí toho, že jste všichni stále ve spěchu, předkládám vám jednoduchý recept, který není kynutý, ale je připravený z tvarohu a výborný úplně za čerstva. U nás doma štóla ani déle nevydržela. Jen se vyfotografovala při prostírání a byla ta tam. Avšak letos jsem druhou štólu (recept je na 2 kusy) pečlivě zabalila do alobalu a schovala na svátky. Jsem sama zvědavá, zda bude lepší...

Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: 2 štóly

těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek BIO, 17 g
  • 150 krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mandlové tresti
  • špetka muškátového oříšku, nemusí být
  • 150 g másla
  • 50 g sádla
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 100 g brusinek, sušených
  • 100 g mandlí, nahrubo nasekaných
  • 100 g kandovaného pomeranče

na obalení

  • 60 g másla
  • moučkový cukr
  • 1 vanilkový cukr s mandlovou příchutí, Vitana

1. Veškeré suroviny ponechte v pokojové teplotě, tuky nechte změknout.

2. Sypké ingredience vložte do robotu a promíchejte. Vytvořte důlek a přidejte žloutky, sůl, 2 lžíce rumu, mandlovou tresť a muškátový oříšek. Dále přidejte změklé máslo a sádlo, rozdrobený tvaroh a těsto promíchejte a nechte pomalu zpracovat dohladka. Troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Nakonec přidejte brusinky, nasekané mandle a pomerančovou kůru. Dokonale zpracované těsto je hutné, ale mastné a tvárné. Přesuňte ho na pomoučněnou plochu na vále, rozdělte na 2 části a z každé vyválejte vysoký podlouhlý ovál (viz foto). Doprostřed mírně vtlačte váleček, aby vznikl důlek a oba kraje přehněte přes sebe tak, aby na stočené štóle byl jeden nahoře.

4. Štóly dejte vedle sebe na plech s pečicím papírem a nepotírejte je. Dejte péct na 45 minut, přičemž po 25 minutách snižte teplotu na 170 °C a štóly upečte dozlatova. Pokud je to třeba, přikryjte horní stranu pečicím papírem.

5. Vyjde-li ven suchá špejle, je upečeno. Ještě horké štóly několikrát potřete rozpuštěným máslem a hojně pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým mandlovým cukrem. Vychladlou štólu nakrájejte na užší plátky, nebo ji nechte zabalenou v alobalu na chladném místě. Po 2-3 týdnech by měla být rozleželá.

Když jsem se ptala maminky mé kamarádky Oliny, jak je možné, že má kynuté koláče tak strašně dobré, řekla mi: „To je tajnou ingrediencí”. Teď už to vím - je to lžíce sádla. A tak jsem se nedivila, že se troška sádla dává i do sváteční štóly...

Z těsta vytvořte tlustou placku, a tu pak stočte stranami přes sebe, jako zavinovačku. Aby nevznikl příliš vysoký fald, vtlačte nejprve váleček podélně do středu těsta a vytvořte si tam místo. Štola se pak zakulatí jak má.

Na rozležení tvarohového těsta jsem zvědavá. Ze zkušenosti vím, že na vzduchu spíše ztuhne. Jednu štólu jsem ale zabalila do alobalu a uložila v krabici na spíže. Pokud s tím máte zkušenost, dejte vědět...

Zde v galerii a na našem e-shopu naleznete celou řadu vánočních a zimních ubrusů pro sváteční stolování. Zdobí je plastické strojové výšivky, celá řada materiálů se nemačká a rychle schne po vyprání. Textil zdobí kamínky i věrný foto potisk. Určitě si vyberete.

3 Comments

  1. Naďa Konečná napsal:

    Jsem velice spokojena s vašimi produkty a věcmi.

  2. Naďa Konečná napsal:

    Jsem velice spokojena s vašimi produkty a nabídkou!

  3. Jana Pippichova napsal:

    Hezký den, paní Konečná,
    váš zájem nás moc těší a děkujeme za přízeň. Přejeme vám krásné svátky i celý další rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.