VĚČNĚ SVŮDNÁ ČOKOLÁDA

KRÁSNÉ STOLOVÁNÍ + SKLÁDÁNÍ UBROUSKU
27.1.2020
DOPLŇKY DO ŠATNÍKU MEZI ZIMOU A JAREM
29.1.2020

Čokoláda patří k vzpruhám pro náš organizmus. Víc než na zdraví však v tu chvíli myslíme na pocit absolutní blaženosti...

Všichni to známe, rozpouštějící se kostička dobré čokolády na jazyku nás dokáže vytrhnout i ze špatné nálady. Polemika odborníků, zda čokoláda je nebo není zdravá, už se dávno přesunula na kladnou stranu, čemuž nasloucháme velice ochotně. Flavonoidy obsažené v kakaových bobech mají bezesporu ochranný účinek, neboť dokáží ovlivnit průběh patologických procesů uvnitř našich cév, což snižuje riziko aterosklerózy vedoucí ke kardiovaskulárním nemocem. Proto čokoláda a kakao, které běžně konzumujeme, by mělo být vždy co nejkvalitnější. Abychom zúročili přínos antioxidantů pro své tělo, pak bychom měli dát přednost hořké čokoládě s nejméně 75% obsahem kakaa.

Pokud chcete s čokoládou vařit a péct, pak nepodceňujte kvalitu jednotlivých surovin. Kupujete-li čokoládu na vaření, pak si vždy prostudujte zadní stranu obalu. Čím bude výčet surovin kratší, tím lépe. Vyhněte se výrobkům, které nenesou název čokoláda, protože se vždy jedná o náhražku, a u mléčné čokolády dejte pozor na obsah nasycených tuků, které pro naše cévy nejsou příznivé. Exotické oleje ani mléčný tuk nesmějí nahrazovat cenné kakaové máslo a snižovat jeho obsah. U hořkých čokolád je předepsáno absolutní minimum 18 %.

Kakao je podobně jako káva předmětem neustálého zkoumání. Jedno je jisté, kvalitní čokoláda nás dokáže v zimním období příjemně zahřát a vytvořit spokojenost u stolu, na němž se může tu a tam objevit i hříšně sladký dort.

slavnostní dort

1

Slavnostní lanýžový dort dobře vypadá, a ještě lépe chutná. Vychlaďte ho v lednici, ale pak ho nechte nadechnout, aby pořádná porce čokolády nabídla to nejlepší, co v ní je. Pokud milujete truffles - lanýžové bonbony s příchutí mléčné nebo hořké belgické čokolády, pak vás bude recept zajímat (proklik obrázkem). Kopec čokolády dokončuje pomerančová příchuť likéru Cointreau a samotné pomerančové kůry.

plněné košíčky

2

Vyplatí se napéct si křehké košíčky z máslového těsta předtím, než začnete mít starosti s menu pro hosty. Korpusy uzavřete do krabice a uložte do chladničky, kde vydrží i čtrnáct dní. Pak už jen stačí naplnit je zastudena oříškovou směsí a polít štědrou porcí rozpuštěné čokolády. Tyhle dortíky zmizí ze stolu dřív, než pomyslíte. Pokud je necháte pod nánosem čokolády rozležet do druhého dne, budou ještě lepší.

horký nápoj

3

Krémová čokoláda provoněná perníkovým kořením vás nejen zahřeje, ale když ji budete doma připravovat, stane se takovým malým svátkem. Dětem můžete do nápoje přidat kousky marshmalow, což je naprosto nadchne, protože vytvoří v hrnku pořádnou čepici. A vy, dospělí, si můžete přidat i kapičku dobrého likéru.

bez pečení

4

Nepečené recepty patří k oblíbeným, zvláště takové, které nedají moc práce. K nim patří i následující příprava sušenkového cukroví, které vypadá, že spolykalo fůru čokolády a několik druhů oříšků. Přesto, že si užijete čokoládové chuti vrchovatě, při přípravě si vystačíte s třemi lžícemi dobrého kakaa a s karamelovými sušenkami. Teprve nahoru přijde vrstva čokolády, aby vzniklý korpus urovnala a cukroví vypadalo perfektněji. A samozřejmě i proto, aby splnilo svou čokoládovou misi.

pařížská šlehačka

5

Kdysi jsem se přípravy pařížské šlehačky obávala, protože se mi nedařila. Dnes, kdy si můžete koupit smetanu na šlehání s vysokým podílem tuku (33-40 %), už je to hračka. Celé tajemství spočívá v tom, že smetanu krátce provaříte s dokonale rozpuštěnou čokoládou, a teprve po důkladném vychlazení ji ušleháte. Výsledek je stoprocentní, šlehačku můžete i krájet. V článku naleznete ještě další tři recepty na ochucené šlehačky, s nimiž vytvoříte celou řadu skvělých cukrovinek a studených dezertů.

Zvykněte si na hořkou chuť čokolády. Kvalitní hořká čokoláda při zpracování tolik nepřichází o cenné flavonoidy, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Použijete-li čokoládu k pečení a přípravě dezertů, její hořkost bohatě vyrovnají ostatní suroviny, takže výsledná chuť bude naprosto skvělá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.