KRÁSNÉ STOLOVÁNÍ + SKLÁDÁNÍ UBROUSKU

SVAŘÁKOVÉ ŽELÉ NA CESTY
23.1.2020
VĚČNĚ SVŮDNÁ ČOKOLÁDA
28.1.2020

Po talíři a ubrousku sáhneme několikrát za den. Pořiďte si tak pěkné stolní nádobí, aby vás častým užíváním neomrzelo.

Talířová souprava Beauty opravdu přispěje ke krásnému stolování, jak prozrazuje její název. Drobné květinové motivy jsou nestárnoucím evergreenem vytvářejícím u stolu příjemné prostředí. Ačkoliv dekor působí ve dnech všedních civilně, s výraznější barvou ubrusu, nablýskaným sklem a příbory prostřete i k velmi slavnostním příležitostem.

Obvykle není dostatek času vytvořit tabuli s dokonalou výzdobou. V běžném životě to ani není potřeba. Postačí sladěné ubrousky (žádnou ostudou nejsou ani papírové) a pro slavnostnější verzi stolování je dobré mít nějaké to eso v rukávu. Naučte se třeba jednoduchou ubrouskovou skládačku, která udělá hostům radost. Vytvořit stůl pro každou příležitost chce jen trochu důvtipu.

PORCELÁNOVÁ SADA S 18 NEBO 30 KUSY NÁDOBÍ

Tradiční, tzv. talířovou soupravu nádobí tvoří hluboký, mělký a dezertní talíř v sadě pro 6 osob. Pokud si dekor oblíbíte, můžete si zvolit třiceti kusovou sadu, k níž náleží ještě šálky s podšálky. V tomto okamžiku již souprava pokryje veškerou potřebnou stolní výbavu - pro snídaně, až po večeře. Aby vám vzhled stolu nezevšedněl, velkým pomocníkem jsou nám různé druhy prostírání. Až na výjimky dnes již není nutné chránit stolní desky, protože bývají z odolnějších materiálů, ne tak vzácných jako byly ozdobné a leštěné kusy nábytku kdysi. Prostírání má spíš estetickou funkci a dokáže proměnit stůl do různých podob, pro něž můžete mít několik sad. Nádobí bude zcela jinak vypadat na ratanu, bambusu, moderním plastu nebo na nažehleném plátně. Prostírání nahradí ubrus - a veškerou práci s jeho údržbou. Patří k nepostradatelným součástem kultivovaného stolování.

UBROUSEK VE TVARU UZLÍKU

Nemám ponětí, jak se toto skládání ubrousku jmenuje. Připomíná provázaný uzel, a to mi u stolu, kde sedí více lidí, zní přátelsky. Dá se poskládat i z papírového ubrousku, ale není to ono. Než si ho hosté rozmotají, chvilku to trvá. Látkový ubrousek není sežehlený a stačí ho u stolu jen roztřepnout.

KROK 1

Připravte si tedy čtverec látkového ubrousku, přehněte ho napolovic, aby jeho otevřené části směřovaly vzhůru. Vzniklý pruh opět přehněte napolovic vzhůru a ještě jednou totéž - vznikne proužek vysoký asi 5,5 cm (záleží na velikosti ubrousku).

Proužek otočte prošitými okraji k sobě a položte šikmo vzhůru, jako na obrázku. Pomyslně ho rozdělte na třetiny. V první třetině (myšleno shora) pruh přehněte vlevo do pravého úhlu. Pak už vám bude vše jasné podle obrázku. Levý konec teď přehněte rovnoběžně s pravým koncem. Volná zbývající třetina směřuje vzhůru.

KROK 2

Nyní v pomyslné poslední třetině pruh přeložte směrem vpravo přes začátek. Oba konce by po urovnání měly být stejně vysoké a spodní část je krásně provázaná.

KROK 3

Zbývá poslední úkon - konec, s nímž jste právě pracovali, vložte pod začátek. Ubrousek urovnejte a dozdobte květinou, kartičkou s menu nebo s malým přivítáním ke slavnostní tabuli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.