HŘÍŠNĚ DOBRÉ TIRAMISU I

BYLINKY V OBALU OD VAJEC / RECYKLACE
4.3.2016
MUFFINY Z PRVNÍCH JAHOD
8.3.2016

stuha_hneda

Můj tatínek měl úžasné rčení: „Když ztloustnout, tak z něčeho dobrého!“ Pokaždé si na něj vzpomenu, když chci omluvit své hříchy týkající se sladkostí. Když připravuji tiramisu, myslím na něj neustále…

Tato pochoutka se připravuje podle celé řady receptur. A také se různým způsobem servíruje. Pravé italské tiramisu obsahuje čerstvá vejce, a kromě speciálních cukrářských dlouhých piškotů savoiardi, i krémový sýr mascarpone. Mimo to i špetku alkoholu, který se někde přidává, někde ne. A podle nejrůznějších lokalit se také mění jeho chuť – nejčastěji je to sladký kávový likér, jindy dokonce kvalitní whisky. Tyto chutě si můžete namíchat podle svého jazýčku.

Důležité je rozhodnout se, zda konzumovat čerstvá, tepelně neupravená vejce, či zda je raději vyloučit ze svého jídelníčku. Pokud se obáváte nákazy salmonelou, pak se vzdáváte majonézy, některých zmrzlin apod. Tuto otázku jsem dlouze studovala a udělejte si na ni vlastní názor. Přikláním se k tomu, že není důvod obávat se přípravy čerstvých vajec. Čeští výrobci jsou pod stálým veterinárním dohledem se zavedenými kontrolními systémy. Já jim věřím. Důležité je dodržovat hygienu při manipulaci s vejci, kdy by nemělo dojít ke styku s jinými potravinami a běžným kuchyňským náčiním. Kdyby byla rizika natolik aktuální, už byste dávno narazili i ve vlastní kuchyni.

Originál tiramisu ze žloutků a našlehaného sněhu jsem jedla, a je prostě nejlepší! Ale tentokrát vám nabízím mnohokrát vyzkoušenou domácí recepturu bez vajec. Ochutnejte a uvidíte sami, jak se rozhodnete. V každém případě potřebujete krásné skleněné misky, v kterých připravíte jednotlivé porce.

stuha_hneda

TIRAMISU S PHYSALISEM

Příprava: 40 minut * Získáte: 3 misky o objemu 250 ml

  • šálek silné kávy ze 3 lžiček instantní kávy
  • 250 g mascarpone
  • 30 g cukru moučky
  • 50 ml whisky
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 balení dlouhých cukrářských piškotů
  • kakao na posypání
  • krabička physalisu (mochyně peruánské)

1. Uvařte šálek silné kávy a nechte ho zchladnout.

2. V misce našlehejte metlou mascarpone, cukr a whisky do hladkého krému. Alkohol krém jemně zabarví.

3. Ušlehejte hustou smetanu a stěrkou ji lehce zamíchejte do sýrového krému.

4. Tři piškoty zkraťte podle šířky misky (platí pro tento tvar), ponořte je rychle do kávy a položte na dno. Přidejte krém, druhou vrstvu piškotů, které směřují napříč přes první tři, a opět vrstvu krému. Plňte souběžně všechny 3 misky, takže budete mít přehled o tom, jak krém stejnoměrně rozdělit.

5. Povrch hustě poprašte kakaem a tiramisu dejte do chladničky minimálně na 3 hodiny. Kakao se v chladničce provlhčí a ztmavne, ale ničemu to nevadí. Před podáváním ozdobte misky plody physalisu.

tiramisu1

K dokončení čokoládových chutí ráda používám plody physalisu (mochyně peruánské). Prodává se v malých plastových košíčcích. Plody chutnají jako angrešt křížený s ananasem (to je můj dojem) a jejich sladkokyselá chuť významně doplní chuť čokolády.

Mochyně mi velice chutná. Kromě toho, že jsou její plody výjimečně krásné, moje tělo ví, jak moc je potřebuje. Zlepšují látkovou výměnu, odstraňují kyselinu močovou a další odpadní látky z těla. Proto se mochyně používá při revmatismu, nedostatečnosti ledvin a dně a je vhodná jako prevence při vytváření močových kamenů.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.