NOVOROČNÍ POMERANČOVÉ ŘEZY S MÁTOU A ČOKOLÁDOU

ZAHŘEJTE SE V LOŽNICI, ANIŽ BYSTE MUSELI PŘITÁPĚT
5.1.2024
KVALITNÍ BÍLKOVINY HLEDEJTE V LUŠTĚNINÁCH. TAKHLE SI JE ZAMILUJETE
10.1.2024

Lehké, mírně sladké a voňavé dortíky mohou být závěrečnou tečkou za vaší novoroční slavností. Jejich zajímavý tvar vykouzlíte pomocí speciální formy na srnčí hřbet.

Červené pomeranče (drsně se jim říká krvavé) jsou takovou zimní specialitou. Je to odrůda typická pro oblast Sicílie, kde je v tuto roční dobu v noci mrazivo a ve dne svítí slunce. Pigment zabarvující dužninu těchto krásných citrusů je řadí ke zvláštnostem. Určitě jste si všimli, že do našich obchodů se nadílka těchto plodů přikutálí ze svahů prostírajících se kolem Etny, až po Vánocích. Pomeranče se sklízejí mezi prosincem a březnem, a tak náš stůl obohatí čerstvou dávkou vitaminu C a atraktivním vzhledem.

Tyto karmínově zbarvené pomeranče mají více vitaminů a antioxidantů než oranžové, jsou sladké, mají spoustu šťávy a málo zrníček, snadno se loupou. Každoročně se na ně těším a mám pro ně připravený následující recept, proto je jednoznačně novoroční. Pomerančovou šťávu a kůru přidávám do těsta i na něj, a v okamžiku, kdy se přidá hořká čokoláda, zapomínám na všechna předsevzetí, která jsem si uložila po svátcích. Ostatně začátkem ledna je ještě co oslavovat, tak si tuhle dobrotu dopřejte!

Příprava: 70 minut + pečení * Získáte: 9 ks dortíků

Kandované pomeranče v cukrovém rozvaru

  • 1 červený pomeranč
  • 100 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • lístky máty, podrcené

Korpus

  • 4 vejce M, žloutky a bílky zvlášť
  • 200 g másla, změklého
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukrového rozvaru, zchladlého
  • 2 lžíce pomerančové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 lžíce pomerančové kůry, mleté
  • 250 g hladké mouky, proseté
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Na dokončení

  • 3 lžíce pomerančové zavařeniny
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • čokoládová poleva
  • máta

1. Kandovaný pomeranč - dobře omyjte kůru a celý pomeranč rozkrájejte na tenká kolečka. K varu přiveďte vodu s cukrem a rozpusťte ho, přidejte plátky pomerančů. Vařte na mírném ohni 10 - 12 minut a rozvar nechte vychladnout. Pak plátky vyndejte na mřížku, do nálevu vložte podrcené lístky máty a na 5 minut ho uveďte do varu.

2. Žloutky vložte do mísy robotu, přidejte máslo, oba cukry a vše utřete do pěny. Trvá to asi 10 minut, vznikne hladký krém.

3. V další míse ušlehejte z bílků pevný sníh s troškou soli. Pak zmírněte otáčky a malým pramínkem přilijte 2 lžíce zchladlého rozvaru, z něhož předtím odstraňte mátu. Stejným způsobem přidejte pomerančovou šťávu a nakonec vmíchejte mletou kůru. Jen krátce zašlehejte a odstavte.

4. Obsah mísy pomalu zašlehejte stírací metlou do máslového základu. Za chodu přidejte mouku smíchanou s práškem a jakmile se hmota spojí, těsto přesuňte do vymaštěné formy vysypané hrubou moukou. Vzniklé těsto je pevnější a dokonale hladké. Formu naplňte jen do dvou třetin, zbylé těsto upečte zvlášť.

POZN.: Tato plechová forma je o malinko menší než většina forem na srnčí hřbet, takže ji nepřeplňujte, aby vám těsto nevyběhlo ven. Při zpracování těsta záleží jako obvykle na velikosti vajec.

5. Těsto vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45 minut do zezlátnutí. Hotový korpus nechte chvíli chladnout a pak ho vyklopte na podložku.

6. Dokončení - Vychladlý korpus rozkrájejte; dodržte vyznačené dílky a krájejte vždy po dvou. Pak do pomerančového džemu či marmelády vmíchejte pomerančový likér a podle potřeby ji nařeďte. Potřete s ní horní stranu dortíků. Povrch nechte zavadnout a během této doby si připravte hustou čokoládovou polevu, kterou dortíky 1 - 2× přelijte.

Jednotlivé porce dozdobte kandovanými pomeranči a mátou. Před podáváním dortíky nechte odpočinout v chladu.

Těsto je máslové a voňavé díky strouhané kůře i svařenému rozvaru z cukru, pomerančové šťávy a máty. Není třeba ho promazávat krémem, jen byste se zbavili jeho jemné chuti. Mnohem lépe ji vytáhne čokoláda, to je moc dobrým parťákem pomerančů. Šikovná forma s vyznačenými porcemi vám pomůže při krájení souměrných porcí. Upečený korpus rozdělte ostrým nožem vždy po dvou dílcích.

Další dávku pomerančové chuti přidám pod čokoládu. Nejprve natřu povrch jednotlivých dortíků směsí pomerančové zavařeniny a likéru. Máte-li pomerančové Cointreau či Arancello (recept naleznete ZDE), tím lépe. Pak dorty přelijte dvojitou dávkou rozpuštěné husté čokoládové polevy.

Pomerančové dortíky dozdobte mátou a kandovanými pomeranči. Před servírováním je nechte trochu odpočinout v chladu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.