POMERANČOVÝ LIKÉR ARANCELLO

SEDACÍ POLŠTÁŘE A TABURETY
16.4.2020
5 ZPŮSOBŮ JAK BÝT S JÍDLEM FIT
21.4.2020

Arancello je nápoj plný slunce. Vyhlídněte si pro něj ty nejšťavnatější pomeranče v bio kvalitě. Budete totiž  potřebovat pouze jejich kůru.

Pomerančový likér dělávám tehdy, když v obchodě objevím hodně sladké a šťavnaté pomeranče. Bývají velké a mají tenoučké membrány. Jakmile je objevím, založím likér, který se vždycky hodí jako luxusní dárek pro někoho z mých přátel. V tuto dobu, kdy se zbůhdarma netouláme po obchodech, se to hodí.

Jediným úskalím je nákup pomerančů s kůrou bez chemického ošetření. Teď sice myjeme pomeranče, papriky, okurky a další plody mýdlem úplně běžně, ale z úplně jiných důvodů. Likvidujeme tak přenos zákeřného viru na ruce a předměty ve své domácnosti. Chemický postřik, který opakovaně přistane na citrusových plodech při jejich pěstování, však dokonale neumyjeme, ani kartáčkem. Nezbývá, než sehnat pomeranče v bio kvalitě.

Arancello je obdobou Limoncella (recept na něj naleznete ZDE), ale místo z citronové kůry naložíte pomerančovou, a navíc přidáte koření, takže výsledek je sladký a výrazně kořeněný. Pomerančový likér naložíte během chvilky, ale hotový hned nebude. Počítejte s tím, že ho necháte alespoň tři týdny zrát, a teprve pak si užijete jeho silnou aromatickou chuť. Pro koho je nápoj příliš silný, přidávám ještě recept na lehčí pomerančový střik. Je nesmírně osvěžující.

Pokud vyrobíte likér jako dárek, pořiďte si na něj dekorativní a zajímavou láhev. Využila jsem hnědou láhev s keramickým uzávěrem ve stylo retro.

Příprava: 30 minut + 3 týdny pro zrání * Získáte: 1 l likéru

  • kůra z 5 větších pomerančů
  • 500 ml kvalitní vodky
  • 2 svitky skořice, rozlomené
  • vanilkový lusk
  • špetka kardamomu, mletého
  • 500 ml vody
  • 500 g krupicového cukru

1. Pomocí škrabky na zeleninu odstraňte z dobře umytých pomerančů svrchní vrstvu kůry. Dejte pozor, abyste do kůry nezajeli příliš hluboko a nevyřízli také bílou vrstvu, která by způsobila hořkost nápoje.

2. Do přípravné láhve s uzávěrem (ideálně s objemem přes 1 l) vložte kůru a zalijte ji vodkou. Přidejte koření, vše promíchejte a směs dobře uzavřete víčkem. Láhev uložte na tmavém místě a v chladu, a ponechejte ji tam 1 týden. Během této doby láhev několikrát protřepejte.

3. Po týdnu svařte vodu s krupicovým cukrem, tzv na nitku - cukr dejte do kastrůlku, přilijte vodu a promíchejte. Začněte zahřívat, přičemž jde o to, aby se tekutina trochu zredukovala a cukr získal charakteristickou chuť. Dělá se to tak, že rozpuštěný cukr začnete zahřívat na středním plameni. Příliš nemíchejte, jen kastrůlkem pohybujte a dejte pozor, aby se cukr nepálil na stěnách. Když vidíte, že tekutina mírně ztěžkla, kápněte si ji na lžičku, strčte do ní prsty a oddálením palce a ukazováčku zjistěte, zda se začíná trochu táhnout – pozor cukr je horký! Zde je více tekutiny, tak to nebude tak docela ono, ale poznáte, že je svařeno. V této fázi kastrůlek odstavte a nechte zchladnout.

4. Následně ovocný základ smíchejte se zchladlým cukrovým rozvarem. Vše dokonale promíchejte a směs nechte další týden v chladu. Třepejte každý den. Teprve pak likér přeceďte přes pláténko a naplňte jím sterilizované láhve. Láhve dejte znovu na tmavé a chladné místo a nechte v klidu další týden zrát. Čím déle likér necháte, tím bude lepší.

Vychlazený likér lze konzumovat samotný, nebo si z něj připravte střik podle následujícího receptu:

STŘIK ARANCELLO

Na jednu sklenku odměřte do šejkru 50 ml arancella, přidejte 150-200 ml sodovky a 10 lístků meduňky. Protřepejte a nalijte do skleničky s ledem. Dozdobte proužky neošetřené citronové kůry.

Základ likéru tvoří půl litru vodky, kůra z neošetřených pomerančů a koření. Když připravujete kůru, je třeba, aby neobsahovala bílou dužninu, která je pod voňavou slupkou. Vpravo jsem zabrala škrabkou na brambory trochu moc do hloubky, a likér by takto mohl zhořknout. Mnohem lépe se mi pracuje škrabkou, která je vlevo - uvolňuje slupku v jemných proužcích. Uvidíte, jak vám to půjde, určitě budete šikovnější, než já...

Cukrový rozvar pomalu vychládá, takže bude možné dolít láhev s ovocným základem a dobře promíchat. Teď bude likér další týden zrát, nezapomeňte ho však každý den trochu protřepat. Teprve pak, po 14 dnech, tekutinu zcedím přes cedník a následně přes pláténko v trychtýři přímo do láhví. Likér je hotový, ale nyní je třeba vydržet, a nechat ho v temnu a chladnu déle zrát. Týden je opravdu minimum, nicméně ochutnat předtím určitě můžete :o)

Odleželý likér konečně ukáže svou slunečnou barvu. Je lepší nechat ho zrát v temných láhvích - proto jsem zvolila naše hnědé láhve s klipovým porcelánovým uzávěrem, ale před konzumací ho přelijte do karafy, ať si tu nádheru užijete. Na zdraví! Je nám ho všem třeba.

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Milá paní Jano,
    moc děkuji za Váš recept. Jen bych se ráda podělila se svou zkušeností, co se týká používání pláténka na cezení. Jsem milovnicí překapávané kávy, takže mám doma papírové filtry na kávu. Ty kromě přípravy kávy používám i na cezení různých šťáv. Nejdříve přecedím na sítu, aby se odstranily hrubé kousky ovoce nebo bylin a pak cedím po druhé přes papírový filtr. Nejdřív jej propláchnu horkou vodou a po jejím důkladném odkapání cedím šťávu.

  2. Jana napsal:

    Milá paní Marto,
    děkuji vám za dobrou radu. S filtry nemám zkušenost a rozhodně si je letím na sezonu nakoupit. Budou praktičtější a víc po ruce. Přeji vám dobré zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.