KVALITNÍ BÍLKOVINY HLEDEJTE V LUŠTĚNINÁCH. TAKHLE SI JE ZAMILUJETE

NOVOROČNÍ POMERANČOVÉ ŘEZY S MÁTOU A ČOKOLÁDOU
8.1.2024
JAK NA DOBRÉ DOMÁCÍ KAFÍČKO
11.1.2024

Možná i vy patříte do party těch, kteří přemýšlí nad tím, že by měli něco změnit ve svém jídelníčku. Chybou je, když se pokusíte vše překopat naráz, protože chutím neporučíte a ze dne na den je nezměníte.

Zkrátka a jednoduše, jestli milujete knedlo vepřo, svíčkovou a podobná jídla a od pondělka si naordinujete výhradně celozrnné toasty s avokádem, müsli s bílým jogurtem (a raději i bez medu) a zelný salát na večeři, tak to dlouho nevydržíte. Nejjednodušší je většinou zmenšit porce, vepřové si dopřát, ale libové kousky, a sladkým se neládovat večer, ale ráno a přidat k němu i vlákninu. Zbytek půjde měnit pozvolna.

Jednou z potravin, které jsou adorované stejně jako démonizované a nenáviděné, jsou luštěniny. Já osobně je miluju na milion a jeden způsob a hrozně trpím, protože jsem v naší rodině asi jediná a ne a ne děti ukecat, ať si dají se mnou. Tak jim aspoň třeba některé polévky zahušťuju červenou čočkou, která se snadno rozvaří, polévku bez použití mouky zahustí a ještě ji obohatí o kvalitní bílkoviny.

Bílkoviny ostatně najdete v luštěninách v jakékoliv podobě – a pro vyvážený jídelníček jsou naprosto nezbytné. Navíc, co si budeme povídat: luštěniny jsou taky levné a žádnou jinou bílkovinu nedostanete v takovém množství, aby vás stála tak málo.

I když je třeba nemáte rádi, dejte jim, prosím, ještě jednu šanci. A stejně jako nejde úplně změnit ze dne na den jídelníček, nejde ani ze dne na den začít jíst jen luštěniny. Začněte je jen po hrstech přidávat do guláše, polévek a dalších jídel, dopřejte si je na vydatnou snídani i lehkou večeři. Když přijdete na to, v jakých kombinacích a jak dochucené vám chutnají, časem si z nich určitě snáze dovedete představit i celé jídlo.

Tak hodně štěstí při hledání toho pravého právě pro vás a tady ode mě máte malý výběr nejlepších receptů, co jsem na našem blogu objevila.

Začít můžete opravdu velmi zlehka, do zdravého jídla má tahle fazolačkase zázvorem pořád hodně daleko. Nebo alespoň do okamžiku, než zredukujete množství klobásy a sádla a klobásu si necháte třeba jen jako kousek na dochucení, případně místo ní použijte kousek libové slaniny do základu. Pokud je to na váš fazolí až moc, zkuste chilli guláš z papiňáku. Na ochutnání to stačí.

A fazole ještě jednou, tentokrát jako pečená mexická vejce. V těch nenajdete nic špatného od začátku do konce, a pokud místo sterilovaných použijete doma uvařené, bude to ještě lepší, i když chápu, že kouzlo tohoto jídla spočívá z velké části v jeho nekomplikovanosti a rychlosti. Vyzkoušíte je?

Červená čočka je populární z několika důvodů: nenadýmá a je uvařená opravdu, opravdu rychle. Kde jsou ty doby, kdy se po ní, smíchané s rajčaty, i dalších polévkách z ní mohla moje batolátka utlouct. Já mám ze všech jídle z červené čočky asi nejraději indický dhal, ale i tahle verze se zeleninou a čerstvým křenem zní úžasně.

Mini karbanátky nebo kuličky v podobě falafelu možná znáte z prodejen kebabu, kde je mívají skvěle dochucené, zvládnete to ale hravě i sami. Cizrna je spolu s fazolemi moje nejoblíbenější luštěnina a falafel je jeden z důvodů, proč tomu tak je. S čerstvou zeleninou, ale i s mým oblíbeným korejským kimchi (což je pikantní kvašená zelenina) je nepřekonatelný.

Druhý důvod, proč miluju právě cizrnu, je hummus. Když jsem ještě bydlela v Praze, chodívala jsem si pro něj k jednomu Alžířanovi pro čerstvý na váhu – v jeho obchodě ve Spálené ulici se vůbec daly sehnat neuvěřitelné suroviny v době, kdy vrcholem supermarketového koutku s hrdým nápisem mezinárodní kuchyně byla sójová omáčka a čínské instantní polévky. Ale zpátky k hummusu: v Praze už totiž dekádu nežiju a i když se v obchodech dá hummus relativně běžně koupit, na den čerstvý domácí nemá. Tady na něj máte recept.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.