FALAFEL JE Z CIZRNY

PŘIPRAVTE SE NA NÁVŠTĚVY
18.10.2023
PODZIMNÍ DIY DEKORACE PRO DOMOV ÚTULNĚJŠÍ
20.10.2023

Jídlo, které na dlouho zasytí a nabije vás energií, to jsou cizrnové kuličky (nebo placičky) s pořádnou porcí zeleniny. Směle obstojí i v období, kdy na nás dotírá chlad.

Od přírody jsme tak uspořádaní - jakmile se začneme choulit zimou, máme potřebu vydatnějšího jídla. Ne vždy to však musí být jídla kalorická. Svižně je, alespoň občas, nahraďme pokrmem plným bílkovin rostlinného původu.

Cizrna, neboli římský hrách, patří k luštěninám jako např. sója, hrášek, čočka nebo fazole. K jejím nejznámějším úpravám patří každopádně hummus, který si oblíbíte hned po prvním ochutnání. Naše kaše, placky, karbanátky a polévky jen elegantně završují celou plejádu pokrmů připravovaných už v dávné minulosti od Středomoří po Střední Asii. Vedle vysokého množství bílkovin a sacharidů je cizrna bohatá také na nenasycené mastné kyseliny omega-6, vitamíny, minerály a stopové prvky. Chutná nejen veganům a vegetariánům, ale hlásí se k ní i zarputilí masožravci. 

Vzhledem k tomu, že cizrna prodlužuje pocit sytosti, společně se zeleninou, vejci a sýry ji zařaďte k ryze zimním potravinám, a nejen to, ale i k potravinám pro zdraví i hubnutí. Dnes si z ní uděláme falafel, tradiční jídlo pocházející z Egypta. V podobě fritovaných kuliček či na pánvi smažených placiček se obvykle servíruje v pita chlebu společně s jogurtovou omáčkou a zeleninou.

Příprava: 30 minut + smažení / pečení * Získáte: 3 - 4 porce

  • 1 hrnek suché cizrny (asi 350 g namočené)
  • hrst čerstvého koriandru, nasekaného
  • ½ lžičky drceného koriandru
  • hrst hladkolisté petržele, nasekané
  • 1 malá cibule, nasekaná najemno
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sezamového semínka
  • 1 chilli paprička, nasekaná
  • ¼ lžičky citronové kůry, mleté
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 ¼ lžičky soli
  • 5 lžic špaldové mouky
  • je-li třeba 2 - 3 lžíce studené vody

Dokončení

  • olej na smažení
  • pita chleba
  • jogurtový dip
  • zelenina na obložení (červená ciule /okurka / rajčátka / lístky libovolného salátu) 

1. Cizrnu večer namočte, ke změknutí potřebuje minimálně 12 hodin.

2. Druhý den změklou cizrnu slijte, propláchněte, vložte ji do mísy robotu a přidejte ostatní ingredience kromě mouky a vody. Vše rozmixujte krátkými pulzy tak, aby směs byla kompaktní, ale stále v ní byly kousky. Pak přidejte mouku, krátce promixujte a podle potřeby přidejte vodu. Stále nechte hrubou konzistenci, nevadí, když ve směsi stále bude trocha nerozmixované cizrny. Směs ochutnejte, případně dosolte a přesuňte ji na 30 min do chladu.

3. Pak pomocí tvořítka tvořte kuličky nebo vytvarujte malé placičky a smažte je ve vrstvě oleje dozlatova. Hotové odkládejte na papírové ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk. 

Hotový falafel podávejte se zeleninovými saláty a jogurtovým dipem nebo vše naaranžujte do pita chlebů.

Cizrnu namáčím přes noc, potřebuje totiž opravdu 12 - 14 hodin. S přípravami na vaření se zkrátka musí počítat dopředu. Konzumace cizrny ale stojí každopádně za to; vyjma schopnosti snižovat cholesterol rovněž zlepšuje funkci střev a díky velkému množství vlákniny předchází vzniku zácpy. Ti kdo mají potíže s trávením tradičního hrachu setého, obvykle s římským hrachem trable nemají.

Ke smažení ideálně použijte vysokou pánev. Nemáte-li s cizrnovým těstem zkušenosti, první kousky osmažte na zkoušku. Kdyby se vám snad náhodou rozpadly, znamená to, že je těsto příliš měkké a mokré. Přidejte trochu mouky. Děláte-li porcí hodně, po vytvarování dejte kuličky nebo placičky opět do lednice. Teprve pak se pusťte do smažení.

TIP.: Pokud se chcete smažení vyhnout, můžete falafel připravit také v troubě. Vyhřejte ji na 180 °C a pečte přibližně 15 minut. Placičky z trouby budou mít vysušený povrch, ale ničemu to nevadí.

Napoprvé mě cizrnové těsto docela potrápilo, dnes už ho zvládám dobře, protože vím, že nesmí být příliš mokré. Ze stejného důvodu nepoužívám konzervovanou cizrnu. Uvidíte, že to budete mít také brzy „v ruce”. Pokud si nebudete jisti smažením, dejte všechny porce do trouby na pečicí papír s trochou oleje. Vše bude naráz hotové.

2 Comments

  1. Saša napsal:

    Tolik pěkných věcí a dobroty k tomu! pravidelně se dělím s kamarádkama – sem tam se některá pochlubí, co si koupila, některá i podle vás uvaří. A ty tipy se nejvíc hodí před Vánoci..

  2. Jana Pippichova napsal:

    Velký dík Sašo,
    Vánoce jsme s velkou chutí nastartovali a těší nás, že nápady přinášejí potěšení. Budeme vás provázet až do svátků :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.