PODZIMNÍ DIY DEKORACE PRO DOMOV ÚTULNĚJŠÍ

FALAFEL JE Z CIZRNY
19.10.2023
TALÍŘE FLORA SI NAKOMBINUJTE SAMI
23.10.2023

Listí na stromech se definitivně vybarvuje a mnoho stromů už začalo svoji korunu obnažovat před nadcházející zimou. Zatímco venku barevnou podívanou už brzy vystřídají spíš šedé dny, domov si i díky přírodninám můžete krásně vyzdobit.

Nejkrásnější část podzimu je pro mě právě teď: škumpa rostoucí před našimi okny je právě teď na vrcholu svých barevných sil. Další odívanou si užiju až na jaře, až vykvete šeřík a následně i obrovská šípková růže v zahradě.

Pokud jste tedy ještě nezačali s vřesovou výzdobou (nebo pokud už se vám třeba i trochu omrzela), tady máte další nálož půvabných dekorací, které s (nejen) z podzimních přírodnin můžete pávě teď vyrobit.

A pozor, v plné polní se teď červenají šípky, tak je do svých dekorací nezapomeňte zahrnout!

Bavlníky si hledají do květinářství a tvořivých potřeb cestu pomalu, ale jednoho dne populární eukalypty jistě doženou! Aranžmá můžete nechat až seversky čisté v něžných tónech bílé a zelené, pomoci si ale můžete klidně i výše zmiňovanými šípky.

Zajímavou obměnou pro někoho fádních aranžovaných misek  může být použití poklopu. A nemusíte jej nikde složitě shánět: na výbornou poslouží větší skleněná mísa nebo poklop na dorty. Vnitřní aranž přizpůsobte aktuální náladě, vyjímat se tahle vazba bude na jídelním stole stejně jako na okně.

Dýně se staly v posledních letech symbolem halloweenu, pro mě jsou ale symbolem podzimu obecně. Jejich nádherně oranžová barva dokáže rozzářit den a množství jejich variet je v snad nekonečné! Místo obligátního halloweenského vyřezávání letos pojďme dýni ozdobit proutěným věnečkem s podzimními květy a plody: hortenziemi, vřesem, dřínem či šípky, zeleň jí případně dodá oblíbený buxus.

O nádhernou podívanou se postará i jednoduché aranžmá z větviček stromu života – eukalyptu. Přidejte třeba snítku nevěstina závoje (nebol šáteru), který je nádherný i obarvený třeba na něžnou růžovou, bát se ale nemusíte ani nějaké té živé květiny. Kouzlo téhle květinové vazbě dodají led světýlka, díky kterým rozzáří nejedno podzimní okno.

Při přípravě této aranže si kolegyně Jana vzala inspiraci z polazu, který se v našich tradicích objevuje už od předkřesťanských dob. Polazy vypadají velmi podobně, jen do nich jsou špejle (dříve větvičky) zapichované všemi směry a polaz je obvykle velký a zavěšený u stropu. Jak se hýbe teplý vzduch v místnosti, polaz se pořád trochu točí, což vrhá nádherné stíny. Vzhledem připomíná slunce – asi vás proto nepřekvapí, že se vyráběl na oslavu zimního slunovratu. I když do něj nám ještě dva měsíce zbývají, užijte si jeho krásu po celý podzim. Na větvičky se napichovaly přírodniny, ale i sušené ovoce a vázaly se na ně peříčka, barevné stužky či papírky.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.