PODZIMNÍ SVÍCEN A KOBEREC JAKO FENOMÉNY ÚTULNA

PRO KLIDNÝ DĚTSKÝ SPÁNEK
3.10.2018
POLŠTÁŘE A PODHLAVNÍKY NA LENOŠENÍ I PRO ZDRAVÍ
8.10.2018

Každý z nás má schopnosti vytvořit estetický a pozitivně působící domov. Snažíme se o to po celý život.

Máme své představy, které zcela individuálně utváří móda, usměrňuje hloubka znalostí, temperament a mnoho dalšího. Ale nejsubtilnější svět kolem sebe všichni vnímáme podobně. Kdybychom měli říct, co cítíme pod slůvkem pohoda, nejspíš se shodneme na tom, že potřebujeme cítit teplo, uvolnění a klid v duši, a chceme mít po ruce svou rodinu a přátele. Spřízněnost a pěkné prostředí si vychutnáme nejvíc, když si dokážeme vytvořit chvilky volna.

Klíčové postavení má náš domov, kde odpočíváme a vzájemně o sebe pečujeme. Protože přichází studený podzim, je nejvyšší čas udělat si to doma útulné. Možná dojde i na drobné proměny bydlení. V tom případě můžete začít doslova od podlahy. Zateplete si své přibytky novými kusovými koberci, na kterých se skvěle lenoší a využijte bohatou nabídku přírodních materiálů k vytvoření bytových dekorací.

KOBERCE S GRAFICKÝMI VZORY

Pořízení nového kusového koberce představuje velmi ekonomický způsob, jak vnést do prostoru změnu. Koberce se prodávají v mnoha rozměrech, a jejich pořízení nebývá cenově náročné. Během života je můžete několikrát změnit, což je příjemné. Docela malé tvary koberců využijte všude, kde chcete zateplit komunikační zónu, a kde pohled na ně přispěje k celkové pohodě.

Další tipy na výběr koberců naleznete zde.

ROSTLINNÉ ARANŽMÁ

Sledujte přírodu kolem sebe. Každý den objevíte něco jiného. Stromům a keřům dozrávají plody a bobule, barví se větvoví i listy. Když si přinesu domů úplně obyčejné přírodniny, zjistím, že jsou nesmírně dekorativní a výjimečné. Právě tak mě napadlo vytvořit objemný patrový svícen z květů hortenzií, vínově zbarveného berberisu a bobulek přísavníku. Na vytvoření aranžmá budete potřebovat:

  • velký kruhový tác o průměru cca 30 cm
  • menší skleněný etažér s poklopem - použila jsem jen spodní tác na nožce
  • 4 květy hortenzií a libovolné přírodniny
  • 6-7 čajových svíček - podle velikosti etažéru
  • zahradnické nůžky

Mám ráda variabilní nápady, které se mohou neustále obměňovat. Proto jsem zvolila volné seskupení rostlin, kterým jsem na tácu vytvořila kruh a rozčlenila ho 4 květy hortenzií na čtvrtiny tak, aby pravidelné uspořádání ještě více připomínalo tradiční věnec. Z tácu můžete časem odstraňovat zkroucené listy, nahrazovat je drobnými okrasnými dýněmi nebo je probarvit zralými šípky. Cokoli se vám zamane. Střed zaujímá etažér, na němž lze zapalovat svíčky. Klidně je ještě můžete umístit do miniaturných skleniček, budou ještě ve větším bezpečí.

PATROVÝ SVÍCEN

Při svícení svíčkami je nutná maximální pozornost kolem. Rozměrný svícen lze umístit na volné místo na koberci, ale jen za předpokladu, že se kolem nehemží děti a zvířátka, a jdete si vychutnat romantickou chvíli. Zatímco rostliny složené do věnce pomalu prosychají, horní patro slouží k výměně a zapalování svíček. V nadhledu nejsou poporce příliš patrné, ale nožka etažéru je vysoká a tak se čajové svíčky vznášejí v bezpečné vzdálenosti nad spodním patrem. Lepší přehled budete mít samozřejmě v okamžiku, kdy svícen umístíte doprostřed stolu.

Volné seskupení rostlin můžete kdykoli rozebrat a lehce jej proměnit třeba v oslavu Halloweena nebo později v adventní aranžmá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.