ZIMNÍ ARANŽ POD POKLOP

6 TIPŮ, JAK JEDNODUŠE SLOŽIT PAPÍROVÝ UBROUSEK
25.1.2023
POHODLNÁ LOŽNICE PRO SENIORY? VÍME, JAK NA TO
27.1.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ I

K zábavnému tvoření postačí docela málo. Výtvarné obchody nabízejí spoustu pomůcek a rozličných surovin s nimiž lze navrhnout krásné výtvarné práce, ale mnohdy stačí to, co nám venku cvrnkne o klobouk.

Při vytváření bytových dekorací se mi líbí, že k jejich vzniku může přispět příroda svými divotvornými tvary, barvami a strukturami. Ušetří moji peněženku, a když soustředím nasbírané poklady na stůl, stane se tím nejzajímavějším impulzem spouštějícím fantazii.  

Až budete plánovat lednové tvoření, možná se vám bude zdát, že toho venku moc nenasbíráte. Rozhlédněte se však po svém domově, protože pokud rádi tvoříte, v leckteré váze naleznete to, co právě potřebujete. Zbytky sušených rostlin, dekorace zbylé z vánočních věnečků a svícnů, anebo si přikupte něco málo v květinářství, třeba i umělého. Směska může být různorodá, protože své zimní aranžmá sjednotíte pomocí bílé barvy. Až se na vaše dílko snese jemná sprška dekoračního sněhu, všechny detaily se rázem sjednotí. 

Nemusíte být uznávanými odborníky v aranžování květin, ale i tak si svou práci vystavte na místě, kde se jí bude každý obdivovat. Pořiďte si k tomu romantický skleněný poklop, určený nejen k ochraně květinové aranže před prachem, ale i k tomu, aby ji povýšil na něco výjimečného. Pokud byste se s podobným předmětem, mnohdy objemným, nechtěli doma opatrovat, jednoduše si ho sestavte z robustnější skleněné mísy a talíře ze skla či porcelánu. Až si v interiéru popřejete změnu, vše opět začleníte do své kuchyně.

CO BUDETE POŘEBOVAT

SKLENĚNÝ POKLOP

Nejprve odhadněte jeho velikost podle toho, jak velkou jste si pořídili polystyrénovou kouli. Počítejte s tím, že minimálně o jednu třetinu nabyde. Můžete vycházet z rozměrů, které jsem uplatnila při fotografování. Připravte si:

  • skleněnou mísu o průměru 22 cm a výšce 14 cm
  • keramický či skleněný talíř o průměru 28 cm
  • figurku ptáčka
  • elegantní stuhu
  • aranžérskou gumu

NA KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ

  • polystyrénovou kouli o průměru 10 cm
  • pilkový nůž a prkénko
  • špičatou špejli 
  • libovolné přírodniny
  • zahradnické nůžky
  • drátek pro upevnění šišek
  • dekorační sníh ve spreji
ZÁKLAD Z POLYSTYRÉNOVÉ KOULE

1 Srdcem celého aranžmá je polystyrénová koule, kterou je třeba rozříznout, aby měla rovnou základnu. Položte ji na prkénko a pomocí pilkového nože ji opatrně rozdělte na dvě části. Ta část, kterou jsem odložila, tvoří asi jednu třetinu, to znamená, že jsem kouli nerozpůlila, ale rozřízla ji asi 2,5 cm pod její polovinou. Tuto část nemusíte vyplňovat rostlinkami, slouží k tomu, aby přírodniny umístěné v polovině koule měly dostatek prostoru pod sebou a celek dobře stál.

2 Pak si vytvořte kostru z rostlin, které jsou hodně pevné, a mezi nimiž budou držet křehčí detaily. Zvolila jsem rozkrájenou větvičku s bílými bobulkami tvořící perfektní oporu.

3 Pak už jen vyplňte prázdná místa drobnějšími rostlinami. Protože mají jemné stonky, k jejich upevnění nejprve vytvořte hluboký vpich špejlí a následně do otvoru vtlačte rostlinu.

4 Šišky je třeba nejprve nadrátkovat.

5 Jakmile kouli zaplníte, z odstupu asi 30 cm ji nastříkejte bílým sněhem. Dekor se sjednotí a vytvoří romanticky pudrové tóny.

VYUŽIJTE PLOCHÉ DNO MÍSY

Nepracujete-li s originálním skleněným poklopem oblého tvaru s úchytkou na vrcholu, ale s obrácenou miskou mající rovné dno, využijte toho. Ke svému aranžmá přidejte maličkost dokončující výtvarný záměr. K zasněženým rostlinám, které sklo ochrání před prachem, se hodí malá figurka ptáčka doplněná mašlí. Na místě obojí upevníte kouskem aranžérské gumy.

Nezapomeňte svou novou dekoraci ozářit světýlky. Ještě dlouho se budeme utápět ve večerním šeru, tak si zpříjemněte prostor ledkovými řetězy. Objevíte je na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.