VÁZA PRO ZIMNÍ PODVEČER

VÝPRODEJ POVLEČENÍ A PROSTĚRADEL
5.2.2020
MUG CAKES ANEB SLANÉ SVAČINKY Z MIKROVLNKY
10.2.2020

Nemáte-li po ruce čerstvě řezané rostliny, zabydlete svou vázu jednoduchým zimním aranžmá, například eukalyptem, který patří mezi výjimečné byliny.

Den se nám úspěšně prodlužuje a já s povděkem vítám každý paprsek denního světla. Na mnoha místech naší země čerstvě napadl sníh a zima dává najevo, že se rozhodně nevzdává. Ostrý vítr nás zahání z ulic domů do tepla, a přívětivé jarní svátky se  zdají v nedohlednu. Je čas trochu si to doma zpříjemnit.

Nevím, kolik váz máte doma k dispozici. Jsou to krásné předměty. Některé dekorují prostor samy za sebe a upoutávají naší pozornost; jsou však i takové, které bez obsahu provokují nebo působí odloženě. Ty pak končí kdesi v knihovně a utíráme z nich po většinu roku prach. Doporučuji provést revizi, a jak já říkám - poslat po vodě ty, co už domácnost nezdobí. Možná se vám uvolní místo na zbrusu nový kousek.

Středně velká keramická váza  patří k těm, které v ústraní nezůstanou. Pojme malý svazek rostlin, takže není určena pro velký pugét, a tyto typy bývají v permanenci po celý rok, zvláště teď. Říkám jim zimní vázy, protože v tento čas domov řezanými květinami tak často neoplývá. Zkusila jsem najít rostliny, které budou slušet krásně tónované glazuře, a protože mám ráda světýlka, vzniklo aranžmá, které vám udělá radost především v podvečer. Ve váze uvízl kousek eukalyptu patřící jedné z nejúžasnějších rostlin na planetě nazývané strom života.

vonný eukalyptus

  • Eukalyptus, neboli blahovičník, obsahuje více než 700 druhů subtropických a tropických stromů. Pochází z Austrálie a postupně se rozšířil do mnoha zemí světa, na pobřeží Středozemního moře, do Portugalska i severní Afriky. Vyznačuje se silným a příjemným aroma a jeho vonné silice se využívají při léčbě zánětů průdušek, kašle, nosních dutin a různých typů nachlazení. 
  • Esenciální eukalyptový olej se získává především z listů, ale i z kmene stromů, a má výrazné antiseptické účinky.
  • Sušené listy slouží k přípravě odvarů pro léčbu zánětů dýchacích a močových cest. Hojně se používají ke kloktání i k léčbě zánětů v dutině ústní a k hojení nejrůznějších hnisavých ran.
  • Blahovičník můžete pěstovat jako okrasnou nebo pokojovou rostlinu. Na menší stromek narazíte i v květinářství, ale ve většině případů nezavoní, protože je ošetřen chemickým postřikem aplikovaným při rychlení. Pokud se vám podaří pěstovat blahovičník jako v přírodě, raději ho umístěte mimo ložnici, kde by jeho intenzivní vůně byla na obtíž.
  • Eukalyptus s oválnými stříbřitými listy se často užívá při finalizaci květinových vazeb. Jeho bohatost a nádherný odstín vkusně doplní mnoho druhů výrazných květin.
  • Eukalyptus s podlouhlými listy je výjimečný i tím, že je jedinou potravou australských medvídků koala. Je až neskutečné, že jim poskytuje veškeré životně důležité látky. Není divu, že je nazýván „stromem života“.

TRVANLIVÉ ARANŽMÁ ZE STROMU ŽIVOTA

Dlouho jsem váhala, jaké barvy umístit do vázy. Keramická váza LUCA bude v létě krásná i s kopretinami, ale - máme únor, a chtěla jsem vytvořit trvanlivou dekoraci a ještě jsem měla v hlavě variaci se svíticím řetězem. Možností bylo dost, ale nakonec vyhrála jednoduchost. Váza je pěkná a zaslouží si, aby pozornost zůstala na její straně. Připravte si:

  • 1-2 větvičky suchého zeleného eukalyptu
  • 1-2 větvičky eukalyptu barveného na vínovou barvu - na výběr
  • 1 větvičku libovolné živé rostliny v doplňující barvě
  • zahradnické nůžky
  • jemný svíticí řetěz na drátku
  • provázek - je součástí dekorace vázy, ale můžete ho vyměnit dle svého záměru

Čerstvý eukalyptus během několika dní zaschne a zůstane v nezměněném tvaru. Můžete ho nechat ve vodě společně s živou rostlinou, kterou časem odstraníte. Pak už jen přidejte barevnou větvičku a ponechte aranžmá na suchu. Celek omotejte křehkým svíticím řetězem.

SVĚTLO PRO VEČERNÍ ATMOSFÉRU

Není nijak obvyklé, rozsvítit si vázu s rostlinami. Zřejmě ve mě uvízlo něco z atmosféry vánočního zdobení, ale v každém případě tak vznikne působivá dekorace pro okamžiky, které si vychutnáte beze spěchu. V interiérovém designu je světlo inspirujícím prvkem. Záleží na tom kam jej umístíte, jaké předměty budou v blízkosti a jak je necháte vyniknout. Vypijte si svůj oblíbený šálek a nechte se unášet jemným světlem, které ve tmě vypadá záhadně a příjemně.

Ke chvílím odpočinku  se hodí i objemný puf (v pozadí) - sedací polstrovaný taburet, který zafunguje i jako mini stolek, nebo si na něj složíte své unavené nohy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.