JAK NA DOBRÉ DOMÁCÍ KAFÍČKO

KVALITNÍ BÍLKOVINY HLEDEJTE V LUŠTĚNINÁCH. TAKHLE SI JE ZAMILUJETE
10.1.2024
DOPŘEJTE SI SNÍDANI DO POSTELE
12.1.2024

Jestli se ptáte, jak má chutnat správně připravená káva, pak si na to budete muset odpovědět sami. Každý z nás si stanoví svá pravidla, která je ovšem zapotřebí dovést k dokonalosti.

Nad kávou se vedou stejné polemiky, jako nad degustací vín a nejrůznějších destilátů. Především si musíte říct, kam až chcete své poznání dovést. Zda jen chcete odstranit ze své kuchyně přípravu kávy nedosahující kvalitu, kterou si tento úžasný nápoj zaslouží, anebo zda se ponoříte do pečlivě sesbíraných vědomostí kávových odborníků a investujete svůj čas do příprav vedoucích k zasloužené odměně, tedy k lahodné kávě, jakou si budete připravovat často a jednou provždy. 

Pokaždé mě zaráží příprava kávy, kdy je na různě umletá zrna nalita vařící voda. Obrovskou výhodou sice je, že k získání nápoje není nic víc třeba, ovšem stojí zato zkoušet uvařit dobrou kávu jedním ze způsobů, který z kávy vytáhne to nejlepší, co nabízí. Vždyť chleba také neupečete na první dobrou, ale jakmile si techniku osvojíte, je vyhráno. Proč se ke kávě chováme jinak?

Určitě je nejjednodušší zamilovat si espresso a koupit si kávovar, pokud možno co nejkvalitnější, a zvyknout si na chuť domácí kávy, jako na tu nej. Ale především skutečně dobrý kávovar je drahý a ještě stále vám může chutnat káva z dobré kavárny mnohem víc. Jak se tedy dopracovat výsledku pro své chuťové buňky co nejpřijatelnějšímu? Měla jsem to štěstí, že jsem kdysi neznámou chuť kávy poznala čistou, nezatíženou mlékem a cukrem, takže mi podstata nápoje neunikla, jakkoli byl možná nedokonalý. Dnes si můžete vychutnávat kávu z velkého množství pražíren a s radostí donekonečna ochutnávat. Stojí to zato. Zpracování zrn, pražení i konečná filtrace je výsledkem mnoha faktorů a lidských znalostí. Využijte toho, že při domácí přípravě kávy můžete mnoho věcí kontrolovat a dojít k lahodnému výsledku.  

1

FRENCH PRESS A NAHŘÁTÉ ŠÁLKY


Kvalitní a dobrou cestou k přípravě domácí kávy je pořízení french pressu. Více se o něm dozvíte v článku s receptem na ochucenou Andělskou kávu (proklik obrázkem). Toto jednoduché zařízení vydá filtrací hrubě namleté kávy to nejlepší. Pomocí pístu a sítka oddělíte kávovou sedlinu od čisté kávy, a je hotovo. Ale i tento často uváděný postup je třeba provádět sofistikovaněji. Celkem je třeba:

  • french press a šálky vypláchnout horkou vodou
  • zalévat středně hrubě až hrubě namletá kávová zrna
  • nezalévat vroucí vodou, ale vodu je třeba převařit a teplotu nechat klesnout na 90 - 93 °C
  • používat kvalitní kávová zrna
  • zvážit si a změřit poměr kávy a vody pro jednotlivé šálky

Podrobný popis práce naleznete v uvedeném článku. Samozřejmě pro každou proměnnou dále platí celá řada pravidel, která si můžete opakovanou přípravou kávy stanovit sami přesně pro určitý druh kávy, který s oblibou kupujete.

2

SLADÍTE?


Kávová zrna mají poměrně vysoký obsah cukru. Hmm, asi mi nedají za pravdu ti, co nápoj přislazují. Tato sladkost se při pražení a následné karamelizaci zrn v podstatě mění na hořké tóny, ale ve správně pražené kávě si ji vychutnáte, protože vytvoří vyváženou chuť ostatních složek. Ale není třeba o tom kohokoli přesvědčovat; vyhovte svým chutím tak, aby vám káva připadala výborná a použijte speciální cukry do kávy, čokoládu nebo kávové sirupy.

sirupy nahled
TŘI SIRUPY DO KÁVY Tvrdíte-li, že káva je hořká, slaďte. Jsou tu však dvě velká úskalí - za prvé pijete-li kávu každodenně, pak opakovaně konzumujete i sladkou složku - a za druhé si nevychutnáte skutečnou chuť kávových zrn, které mohou přirozenou cestou chutnat po čokoládě, karamelu, jahodách apod. Ale zpět k sirupům. Koupíte je ve specializovaných obchodech s kávou a dokonce si je vyrobíte i doma v chutích, které vám vyhovují (proklik obrázkem).
3

CO SE ZBYLOU SEDLINOU


Současné lékařské výzkumy uvádějí, že kávový odpad může být velice potřebnou surovinou. Jeho částice, konkrétně kyselina kávová, by mohla v budoucnosti pomoci chránit lidský mozek před škodlivými molekulami kyslíku podílejícími se na vzniku Parkinsonovy choroby. Kávy se na celém světe zkonzumuje tolik, že zde mluvíme o tunách odpadu! Pokud v domácnosti sami využíváte kávový lógr (jak se obecně říká) pro celou řadu užitečných postupů, pak víte jaká množství zůstávají i po několika málo členech rodiny.

logr-nahled
JAK UPLATNIT KÁVOVÝ LÓGR V DOMÁCNOSTI se dozvíte v tomto článku (proklik obrázkem). Je to další z řady ekologických pomocníků využívajících se při zahradničení, v domácí kosmetice, při čištění nábytku nebo k odstranění pachů. Kávová sedlina obsahuje celou řadu živin, které jsou prospěšné nám i přírodě. Pokud ji žádným způsobem nevyužijete, patří z uvedeného důvodu do kontejneru s bioodpadem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.