POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

JE TU NOVÝ JARNÍ KATALOG
14.2.2018
DOMÁCÍ POHODA ZAČÍNÁ OD NOHOU
19.2.2018

Když jsem obracela v rukách tento úžasně barevný fialový hrnec s ještě úžasnějším názvem – Nebula, bylo mi hned jasné, s čím vám ho předvedu. S lahůdkovou polévkou z červené čočky, kterou v tomto období ráda vařím.

Krémové polévky u nás přicházejí na pořad v zimě, s jarem je odkládáme na neurčito. Tyto polévky drží teplíčko a jsou tak vydatné, že později zůstávají vedle lehčí stravy v zapomnění. Polévku vařím z červené čočky, která je tak krásná, že mi připomíná korálky. Ještě jednu plodinu do ní dávám, a to batáty. Právě teď je najdete všude ve větších obchodech. Nasládlé batáty skvěle doplňují polévku chuťově, ale také ji podpoří svou barvou. Pro fialové souznění s hrncem to bude naprostá báseň…

Zatímco jsem se snažila odhadnout správné poměry ingrediencí, aby vám chutnalo tak jako nám, fotograf Honza se rozpovídal o mlhovinách. Inspirovala ho právě Nebula, název, jež náleží planetárním mlhovinám, tedy astronomickým objektům, jejichž vznik a zánik je neskutečně zajímavý. Mezi vařením jsem se kochala úchvatnými fotografiemi na internetu a vřele vám je doporučuji k nahlédnutí. Nevymysleli jsme sice, proč si výrobce kuchyňského nádobí vzal název za vlastní, ale protože mlhoviny hýří barvami, alespoň tady jsem nevědomky zvolila obsah hrnce správně :o)

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

Příprava: 40 minut *  Získáte: 4-5 porcí

  • 1 l dobrého vývaru, zeleninového nebo masového
  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 1 batát, po očištění asi 350 g nakrájených kostek
  • 150 g červené čočky
  • 4 vrchovaté lžičky červeného pesta
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 2 lžičky sladké červené papriky

Na dokončení

  • 6 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce křenu, čerstvě nastrouhaného
  • petrželka na ozdobu

1. Do vývaru vložte očištěnou mrkev, celer, cibuli, malé kostičky batátu, a vařte 15 minut pod pokličkou. Pak přidejte vypranou čočku.

2. Zkontrolujte, zda batátové kostky změkly, pak přidejte pesto, sůl, pepř a sladkou papriku. Nechte provařit, pak vyndejte kusy zeleniny a základ s batáty a čočkou rozmixujte ponorným mixérem do hladkého tekutého krému.

Hotovou polévku rozdělte na jednotlivé porce, povrch poprašte paprikou a hrubě mletým pepřem, a přidejte lžíci zakysané smetany smíchané s nastrouhaným křenem. Ihned podávejte.

cocka1

Tahle polévka každému zachutná, přitom hned tak nevymyslí, z čeho je uvařená. Batátů se nebojte, nijak zvlášť polévku neosladí; pokud máte rádi dýňový krém, pak vám bude chutnat i tento. Ale polévku si můžete uvařit jen s obyčejnými bramborami, které vám při vaření ušetří vám svaly (batáty při krájení kladou pořádný odpor). Veškeré druhy čočky jsou významným zdrojem bílkovin a vlákniny, takže se budete dlouho cítit sytí.

cocka2

Krásně barevné vaření je u konce. V podstatě – máte-li natrénováno, vyjde jen tak přes půl hodinky, tak si ho moc neužijete. Polévku můžete ihned donést s hrncem až na stůl a naservírovat ji do širokých misek. Zakysanou smetanu s křenem si každý přidá podle své chuti.

Pár poznámek k červené čočce:

  • Červená čočka je velice rychlá na přípravu. Na rozdíl od hnědé čočky ji není třeba namáčet. Doba varu je zhruba 10-15 minut.
  • Používám ji také k zahuštění některých polévek. Vhoďte hrst červené čočky do vývaru a nechte ji zcela rozvařit. Občas se hodí zvolit zdravější variantu, než je jíška.
  • Tato čočka je lehce stravitelná a nenadýmá. Hodí se při redukční dietě, protože vás na dlouhou dobu zasytí. Postará se o to vysoký podíl vlákniny, která rovněž povzbuzuje činnost střev.
  • Polévka (samozřejmě bez ostrého koření) bude chutnat i malým dětem. Místo batátů do ní lze rozmixovat mrkev. Kořenová zelenina je v zimním období vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *