KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM

5 TIPŮ JAK SE VYSPAT DO RŮŽOVA, KDYŽ VÁM NENÍ DVACET
11.5.2016
ZDRAVÉ SVAČINKY I / NA TALÍŘ
13.5.2016

bylinky_02

Kulajda patří k polévkám, které buď milujete, nebo odmítáte. Možná si ji oblíbíte, když si pořídíte zbrusu nové polévkové misky s oušky. Protože tahle polévka se nedá jíst studená, oceníte i to, že hrnky mají pokličky.

Polévka je diskutovaná z mnoha příčin. Někdo nemůže kopr ani cítit, jiný zase odmítá smetanu. Snad jen proti houbám a bramborám se nedá nic namítnout. Přesto polévku vyzkoušejte, je možné, že změníte názor.

Základní suroviny i vaření polévky je snadné. Pouze se vám stane, že pokaždé nebudete mít po ruce čerstvý kopr. Sezona bylinek však začíná, takže není nic ztraceno. Narazila jsem však na jiný problém. Polévka se připravuje ze sušených hub, ale ty už mi po zimě nezbyly. Náhradou jsem vyzkoušela hnědé žampiony. Jsou krásné, mají výraznější chuť než jejich sněhobílé příbuzenstvo, a musím říct, že jsem udělala dobře. Polévka byla výtečná.


KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM

Příprava:  1 hodina * Získáte: 4 porce

  • máslo a asi 4 lžíce hladké mouky na jíšku
  • 1 l vody
  • 4 středně velké brambory
  • 300 g hnědých žampionů
  • sůl
  • bílý pepř
  • 4 celé pepře
  • 2 bobkové listy
  • kmín
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 4 vejce

1. Nejprve si připravte jíšku z rozpuštěného másla a mouky (množství si upravte podle toho, jak jste zvyklí mít polévky husté). Zalijte ji 1 l studené vody a dejte vařit.

2. Do vody vložte očištěné brambory nakrájené na větší klínky a houby nakrájené na silnější plátky. Osolte, přidejte oba druhy pepře, bobkový list, kmín a vařte, až brambory a houby změknou. Trvá to zhruba 20 minut.

3. Do polévky přidejte smetanu a dochuťte ji octem, solí a pepřem. Vmíchejte nasekaný kopr a polévku odstavte.

4. Do hlubšího hrnce dejte ohřát vodu na přípravu ztracených vajec. Přidejte trochu octa, ale vodu nesolte. Vejce rozklepněte do naběračky a naběračku vložte do vroucí vody. Bílek se začne kolem žloutku zatahovat a bělat. Var zmírněte a vejce nechte asi 5 minut vařit. Potom ho vyklepněte do studené vody.

Polévku rozdělte do hrnečků a do každé porce vložte po jednom ztraceném vejci. Žloutek by měl zůstat měkký a tekutý, takže se každému předvede až při jídle.

004

Hnědé (krémové) žampiony mi moc chutnají a využívám je při mnohém vaření. Jsou aromatické, a platí, právě tak jako u pěstovaných bílých žampionů, že je není třeba loupat. Ve slupkách je obsaženo nejvíce chuťových látek, o které byste se připravili. Postačí, když si vezmete k ruce papírovou utěrku a hlavičky dobře očistíte.

003

Připravit ztracené (zastřené) vejce není složité. Možná se vám kolem prvního žloutku nezamotá bílek, jak má, ale na podruhé už to dopadne dobře. Zkoušela jsem zabalit žloutek elegantně jen v roztočeném víru vody. Ale nejde mi to tak krásně, jako když si pomůžu naběračkou.

Můžete také vyzkoušet trik s formou na vejce. Vejce do ní stačí vyklepnout a dát vařit. A pak už si jen hlídáte, jak moc ho chce mít uvařené. Ve formách můžete uvařit i vejce na tvrdo a nebudete muset ani loupat skořápky.

bylinky_02

2 Comments

  1. babicka11 napsal:

    Nevím proč bych měla začínat jíškou … tu dávám až naposledy a vejce vkládám rovnou do polévky a hned nemíchám, aby zůstala vcelku a dávám tolik, aby měl každý strávník jedno na talíři. Přidávám i kořenovou zeleninu. Zkuste dát napřed na talíř lžíci nastrouhané sterilované okurky a pak zalít polévkou, dostanete se na další „level“ :-).

  2. Jana napsal:

    Babičko, zdravím,
    díky za další tipy!
    Nemusíte začínat jíškou, dělat ji lze sólo i s polévkou. U polévek, které jsou rychlé, jako je kulajda, začínám jíškou proto, že mouku je nutné 20 minut provařit, aby v polévce nezůstala její chuť a především, aby mouka byla lehčeji stravitelná. Jak se polévka dovaří, každému vložím vejce připravené v mezičase – a podávám. Zdá se mi to rychlejší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.