ZDRAVÉ SVAČINKY I / NA TALÍŘ

KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM
12.5.2016
TRHÁK ANEB TRHACÍ CHLÉB Z TOUSTŮ
16.5.2016

stuha_ruzova

Dnes jsem se zaměřila na nejedlíky. Na děti, které toho moc nesní, a kvůli kterým vznikla říkačka: za tatínka, za maminku, za kočičku…

Protože jíme i očima, tipla bych, že tu a tam můžete zabodovat vtipně předloženým jídlem i u mrňat. Nemusí to být nic složitého, ale v okamžiku, kdy čistíte ovoce a zeleninu a krájíte ji, jen to uděláte trochu jinak nebo vezmete do ruky jiný nástroj než nůž. Po létech jsem si to vyzkoušela a za chvíli mi pod rukama vznikly všelijaké legrácky. Naaranžovala jsem je na své oblíbené smetanové talíře Kristen.

Vím totiž, že to funguje. Vzpomínám si, že když jsem byla malá a nechtěla jsem snídat chleba s medem, maminka mi přes zlatavou loužičku kreslila do másla zvířátka. Hned jsem byla ochotnější spolupracovat. Synovi jsem zase vyřezávala z mrkví formule, vyráběla myšky z půlek vajíček a z rajčat a vajec muchomůrky. Podobné hraní může být prima odměnou za něco, co se vašemu dítěti přes den vydařilo. Je to zdravější a zábavnější, než jít koupit pytlík bonbonů.

stuha_ruzova

ZDRAVÉ SVAČINKY

Příprava: 15-20 minut pro vybraný talíř, s vařením vajec 30 minut

Kanapky s beruškami

  • rohlík
  • cherry rajčátka
  • krémový sýr
  • černé olivy
  • petrželka

Hnízdo s vajíčkovými ptáčky

  • celozrnný toust
  • 1 vejce, uvařené natvrdo
  • čerstvá mrkev
  • hrachové lusky
  • petrželka
  • 2 hřebíčky
  • máslo na namazání

Sendvič s kocourem

  • celozrnný toust
  • kvalitní šunka, průměr dle toustu
  • žervé
  • černá oliva
  • plátek sýra
  • bílá ředkev, příp. kedlubna
  • pažitka, příp. stonky petrželky

Ovocný stromek

  • sušenka
  • červené jablko
  • borůvky
  • kiwi
  • banán
  • ovocné želé
  • máta

Talířky připravte podle následujících obrázků a pokynů pod nimi.

DSCF1777

Samé dobré věci, co říkáte? Ingredience pochopitelně namíchejte podle chutí svého dítěte. Připravte si ostrý nůž, škrabku s pohyblivou čepelí a květinová vykrajovátka. Víc potřebovat nebudete.

DSCF1752

Rozkošné kanapky vypadají nejlépe, když je jich hodně pohromadě. Rajčátka jsem rozpůlila, ostrým nožem odřízla jeden konec, do druhého jsem vyřízla véčko. Z půlky olivy kousek odřízněte a pak vložte před křidélka. Ze zbytku dejte malý kousek pod vykrojený zadeček. Puntíky jsem vyrobila dvěma špejlemi. Na jednu jsem nabrala špetku sýra a druhou špejlí jsem ji přesunula na berušku.

DSCF1762

Vejce uvařené natvrdo jsem vychladila a rozdělila na dvě části. Čím jsou šišatější, tím lépe. Hnízdo jsem vyrobila tahy škrabkou podél mrkvičky. Než mrkev smotáte, vložte pod ni snítky petrželky. Obličejové detaily jsou také z mrkve, křidélka z lusku a hrášky posloužily jako ocásky. K toustům přidejte čerstvé máslo.

DSCF1755

Toust jemně natřete krémovým sýrem. Šunku jsem v krámě vybírala tak, aby měla podobný průměr, jako toust. Ouška jsem vyřízla ze zdvojených plátků šunky,  čumáček je odkrojený plátek bílé ředkve. Podobně poslouží i kedlubna, podle toho, co máte po ruce. Nos vykrojte z plátku sýra, očka z černé olivy. Vousky vytvoří pažitka, a když není, pak využijte alespoň stonky petrželky.

DSCF1771

Talířek plný ovoce může být složený z libovolných ingrediencí. Myslím, že je nemusím popisovat, jen vysvětlím, že květinky jsou vykrojené z kiwi pomocí tvořítek. Stejně tak jsem vytvarovala i želé z bonbonů. Čerstvé lístky máty jsou v tomto případě jen na ozdobu, ale u stolu krásně zavoní.

Nastartujte fantazii, uvidíte, jaké netušené nadání v sobě objevíte :o) Musím říct, že na tyhle vylomeniny jsou nejlepší tátové. Udělejte si pěkný víkend!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *