TRHÁK ANEB TRHACÍ CHLÉB Z TOUSTŮ

ZDRAVÉ SVAČINKY I / NA TALÍŘ
13.5.2016
JAHODOVÉ TIRAMISU II
17.5.2016

stuha_zelena

V tuto chvíli se vám nesnažím podsunout představu něčeho výjimečného, ale nazvala jsem tak ochucený toustový chléb, hodící se jako chutná rychlovka k večeři nebo k letnímu pohoštění na zahradě.

Název jsem odvodila od receptu, který s mou úpravou nemá mnoho společného, ale v obou případech se jedná o podobný princip servírování. Upečený ochucený chléb si prostě každý naporcuje odtrhnutím svého dílu. Původní receptury slaví už delší dobu úspěch v zahraničí i u nás, takže je nejspíše znáte. Na internetu je naleznete pod názvem pull apart bread (trhací chléb). Chleby se připravují dvěma způsoby, nasladko se skořicí a kořením, a naslano s bylinkovým máslem. Základní chléb se připravuje z kynutého těsta, které se vyválí a nakrájí na pruhy. Ty se pak rozkrájí do tvaru obdélníčků a ochucené složí do formy.

Já se jen trošku svezu na vlně této dobroty a předkládám vám rychlejší způsob, při které zužitkujete zbývající toustový chléb. K pečení jsem využila praktickou silikonovou formu na biskupský chlebíček, která má k tomuto záměru potřebný tvar.

stuha_zelena

TOUSTOVÝ TRHÁK S HOUBAMI, SÝREM A BYLINKAMI

Příprava: 50 minut + 1 hodina odležení

  • 12 plátků tmavého toustového chleba
  • 150-200 g holandské goudy
  • 2 vejce + smetana na potření
  • máslo na vymazání formy

Bylinkové máslo:

  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • velká hrst bylinek, bazalka, petrželka, tymián, namíchejte si směs dle svých chutí

Houbová náplň:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g hnědých (krémových) žampionů
  • 100 g libové uzené slaniny
  • pepř, čerstvě mletý
  • sůl

1. Nejprve si připravte bylinkové máslo. Rozpusťte máslo v kastrůlku a prolisujte do něj česnek. Dávám jen 2 kousky pro chuť, ale můžete samozřejmě přidat. Když máslo zchladne, pak vmíchejte plnou hrst nasekaných bylinek.

2. Na pánvičku dejte zahřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Jemně orestujte a pak přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Směs osolte a opepřete, propečte a odstavte.

3. Teď složte k sobě po dvou kusech toustového chleba. První potřete bylinkovým máslem, na druhý navršte směs hub a slaniny. Na chléb s bylinkami přidejte 2 plátky goudy a chleby přiložte namazáním k sobě. Stejně vytvořte dalších 5 dvojic.

4. Formu vymažte máslem a ke kraji přiložte první sendvič. Přidejte několik proužků sýra, aby se následující sendvič později slepil a ochutil, a pokračujte dál. Do formy se vejde 12-13 toustů. Pokud mi zbude trocha sýra, vložím ho ještě mezi sendviče.

5. Formu položte na větší pruh alobalu, aby šla zabalit. Prošlehejte vejce s  trochou smetany a povrch i boky chleba provlhčete. Formu zabalte do alobalu a nechte v chladu rozležet všechny chutě. Stačí hodina, ale pokud budete péct později, nechte pokrm v lednici až do tohoto okamžiku.

6. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 20 minut, pak rozmotejte alobal a chvilku dopečte, aby byl chléb křupavý.

Celý chléb vyndejte na prkénko a honem si odtrhněte kus kořisti :o) Místo prostírání poslouží efektní vaflové utěrky. Chléb podávejte se sladkými rajčátky.

001

Vyplatí se použít dobrý a tučný sýr. Výsledná chuť másla, bylinek a špetky česneku vytvoří nesmírně lahodnou chuť.

002

Sýr nakrájejte na plátky, připravte houby se slaninou a bylinkové máslo. Budete mít co dělat, abyste už při vaření neujídali…

003

Sýrem nešetřete; významně se podílí na celkové chuti trhacího chleba, ale hlavně vše krásně spojí do jednoho celku. Právě horký, táhnoucí se sýr se postará o efektní odtrhnutí sousta.

004

Zbytkem sýra prošpikujte otevírající se konce sendvičů. Forma je totiž mírně kónická. Nakonec všechny strany dobře provlhčete prošlehanými vejci se smetanou. Troška bylinek opět nezaškodí.

Tahle pochoutka se u nás zabydlela velice rychle. Jídla, při kterých všichni jedí společně, patří ke zvláštním chvílím pohody.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.