DORT VČELÍ PÍCHNUTÍ

VYZDOBTE SI BYT V DUCHU SVÁTKŮ JARA
24.3.2023
VELIKONOČNÍ DEKORACE Z VELIKONOČNÍHO KATALOGU
29.3.2023

Měkký, nadýchaný, plný krému, s medem a karamelovou krustou, takový je dort z kynutého těsta od našich sousedů z Koblence a okolí.

Mandlový „Bienenstich”, neboli včelí bodnutí, se hrdě hlásí ke klasickým německým moučníkům. Základ tvoří kynuté těsto vyválené asi na dva až tři prsty, které se peče v dortové formě, která udrží na jeho povrchu rozvařenou hmotu ze smetany, cukru, medu, másla a loupaných mandlí. Hmota se ještě za tepla rozetře ve vyšší vrstvě po vykynutém těstě, aby pak v troubě zkaramelizovala do barvy kaštanů, a především dostala neopakovatelnou chuť, kvůli níž dort ochotně zařadíte do repertoáru své kuchyně.

Medový dort se po vychladnutí rozřízne a bohatě naplní vanilkovým krémem. Těsto je sušší, výrazně porézní, a díky medu málo sladké, takže ho jemný krém a křupavá karamelová krusta doplní zcela neodolatelným způsobem. Úplně nejsložitější je odhadnout objem těsta do formy. Těsto se chová jako v pohádce Hrnečku, vař!, to znamená, že kyne syrové i v troubě, a to doslova před očima. Má sice za úkol vytvořit na povrchu dortu kulatou čepici, ale zvolíte-li malou formu, stane se, že se mandlová krusta přehoupne přes její okraj. Radím vždy podložit formu plechem s pečicím papírem, aby zachytil rozpuštěný karamel bez maléru. 

Pokud si letos chcete upéct trochu jinou formu kynutého těsta, než náš tradiční a oblíbený mazanec, určitě si tuto krémem vylepšenou verzi vyzkoušejte. Budete potřebovat pouze rozevírací dortovou formu a trochu času.

legenda praví

Tento dort byl podle legendy poprvé vytvořen už v roce 1474 v německém městě Andernachu. Tehdy se obyvatelé sousedního Linzu rozzlobili na císaře Friedricha III., který přenesl výběr cla na Rýnu z jejich města právě do Andernachu. Připravil je tak o tučný zdroj příjmů, a tak se rozhodli, že za rozbřesku na Andernach zaútočí, aby se nově nabytého práva vzdal. Stalo se, že dva místní pekařští učedníci právě mlsali na městských hradbách med z včelích hnízd, a tak naštěstí útočníky zpozorovali. Začali po nich hnízda házet, přičemž rozzuřené včely obyvatele Linzu poštípaly a zahnaly je na útěk. Na oslavu vítězství obyvatelé Andernachu upekli dort a pojmenovali ho Včelí bodnutí (Bienenstich).

Druhá legenda praví, že o mnoho let později, kdy se snažil cukrář připravit neobvyklý medový dort, píchla ho včela hájící svůj med přímo do obličeje. Dort se stal úspěšným a na památku té události dostal stejný název. Peče se zkrátka dodnes.

Příprava: 1 hodina, 15 minut + kynutí a pečení * Získáte: dort do formy velké 24 - 26 cm

Kynuté těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 5 g droždí, instantního
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce M
  • 120 ml mléka, plnotučného, vlahého
  • ¼ šálku medu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 75 g másla, změklého

Máslová mandlová krusta

  • 80 g másla, rozpuštěného, z toho 2 lžíce na potření těsta
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce smetany, 33%
  • špetka soli
  • 120 g mandlových lupínků

Krém

  • 500 ml mléka, plnotučného
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g másla, změklého
  • 80 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 100 g mandlové moučky (jemně mletých blanšírovaných mandlí)

1. Mouku, droždí a sůl dejte do mísy robotu a stěrkou promíchejte.

2. Vejce rozklepněte do misky, prošlehejte vidličkou, přidejte vlahé mléko, tekutý med a vanilkovou pastu, a vše znovu prošlehejte. Směs vlijte k suché směsi, zapněte robot na nižší otáčky a pomalu přidávejte změklé máslo. Jakmile se vše spojí, zvyšte otáčky a hněťte po dobu 8 - 10 minut, až vznikne kompaktní, hladké a elastické těsto. Mísu zakryjte a těsto nechte kynout na klidném místě 1 hodinu.

3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklepněte ho na pomoučněný vál, krátce propracujte a podle velikosti své pečicí formy vytvořte placku asi 2 - 3 cm vysokou. Vložte ji do máslem vymazané formy. Pokud vám těsto zbylo, později upečte ještě jeden korpus a po vychladnutí ho zamrazte. Těsta je dost, do formy velké 21 cm ho můžete rozdělit přímo napolovic. Pekla jsem ve formě 26 cm, dort je celkově velký.

4. Těsto nechte odpočinout pod utěrkou a mezitím si připravte mandlovou krustu - Do kastrolku vložte máslo a rozpusťte ho. Dvě lžíce použijte na potření kynoucího těsta ve formě. Do zbylého másla přidejte veškeré ingredience kromě mandlových lupínků. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Plamen stáhněte a nechte směs mírně probublávat. Nesmí začít hnědnout. Ke konci přimíchejte plátky mandlí a kastrolek odstavte. Směs přesuňte do chladné misky a ještě nechte mírně zchladnout.

5. Troubu zapněte na 175 °C. Mandlovou směs rozetřete na máslový povrch těsta ve formě, urovnejte ho, jak to jen jde, a dort vložte do trouby. Pečte na spodní příčce po dobu 35 - 45 minut (podle výšky těsta) a formu podložte plechem opatřeným pečicím papírem. Zachytí překypující horký karamel, který dokáže formou protéct. Je-li to třeba, před koncem pečení zakryjte povrch dortu pečicím papírem, aby příliš neztmavl. Propečení zkontrolujte pomocí špejle a jakmile je povrch pevný, můžete dort nechat vychladnout.

6. Při pečení si připravte vanilkový krém - Mléko nalijte do kastrolku, 3 lžíce nechte stranou a smíchejte je s kukuřičným škrobem, žloutky a vanilkou. Zbytek mléka zahřejte společně s máslem, cukrem a solí. Jakmile téměř dosáhne bodu varu, přilijte škrobovou směs a metličkou šlehejte na mírném ohni, až směs začne houstnout. Hustý pudink přelijte do mísy a povrch ochraňte fólií, aby se nevytvořil škraloup. Dejte vychladnout a poté do chladničky.

7. Řádně vychlazený krém (nejlépe druhý den) prošlehejte ručním mixérem a vmíchejte do něj mandlovou moučku. Dort rozkrojte pod mandlovou krustou a dort bohatě naplňte krémem, nejlépe pomocí zdobicího sáčku. Dejte ho do lednice ztuhnout.

Těsta je dle receptu opravdu hodně. Buď vytvoříte jeden obří dort, nebo máte-li menší formu, rozdělte ho a upečte si dorty dva. Korpus můžete zamrazit a naplnit kdykoli později. Čekáte-li o svátcích hosty, pak je to správná volba. 

TIP: Při odměřování medu použijte odměrky. Protože med se každého povrchu drží, jak přišitý, nejprve si odměrku lehce vymažte olejem a med do ní nalejte. Pak z ní sklouzne i poslední kapka.

Jak říkám, těsto kyne a kyne, kolem focení je spousta průtahů. Vyběhne-li vám také takto vysoko, je téměř jisté, že se karamelová krusta přehoupne přes okraj formy a skane na ochranný plech. Je to škoda, takže napodruhé jsem zvolila větší formu, abych těsto udržela uvnitř.

TIP: V mezičase si připravte krém - bude jen dobře, když ho hodně vychladíte. Pokud se vám někdy v minulosti srazil v okamžiku, kdy uvařený žloutkový pudink spojujete s máslem, tady vám nic nehrozí. Máslo je totiž součástí provařeného mléka. Je to výborný způsob zpracování. Až základ krému vychladíte, stačí ho jen našlehat a spojit s jemně umletými mandlemi, aby ještě zpevnil.

Ve větší formě vše zůstalo, jak mělo. Těsto vytvoří kulatou čepici - a pokud chcete, napodruhé si můžete mandlí ještě přidat. Podle německých receptů by vrchní vrstvu těsta měla správně tvořit z jedné třetiny mandlová krusta. Použijte tedy až 200 g mandlových lupínků! Netroufla jsem si - bála jsem se, že syrové těsto ještě pod teplou hmotou zatížím natolik, že v troubě nevyběhne.

Ale myslím, že si pochutnáte i tak, navíc - včelí bodnutí nehrozí. Jestli se nám počasí neumoudří (právě venku poletuje sníh), tak na nás včelky nepřiletí...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.