VYZDOBTE SI BYT V DUCHU SVÁTKŮ JARA

MÁSLOVÉ JIDÁŠKY S MEDEM
23.3.2023
DORT VČELÍ PÍCHNUTÍ
27.3.2023

Velikonoční výzdoba už určitě i u vás buší na krabice a chce ven, možná dokonce patříte mezi ty, kdo ji už mají rozvěšenou. Čím ji letos vylepšit?

Moje tchyně kreslívala nádherné kraslice, tuší a perem, a teprve s nimi jsem si velikonoční výzdobu opravdu oblíbila. Tak krásná vajíčka jako ona nikdy nevyrobím, na to mám příliš nešikovné ruce, ale aspoň se můžu každoročně kochat umem jejím i dalších.

Možná vás překvapí, že vyfouknuté skořápky jsou vyloženě moderní záležitost. Vyfouknutá vajíčka totiž bývala symbolem smrti, proto se zdobila a na koledě rozdávala vajíčka vařená a ta se odpoledne pojídala jako obřadní pokrm. Dnes se kreslí ta na parádu a rozdávají se jen obarvená vejce, naše praprapababičky ale krásně malovaly i vajíčka určená pro koledníky a každá dívka a hospodyně chtěla mít ty nejkrásnější široko daleko. 

Nejtradičnější barvou kraslic je červená: i název kraslice pochází ze staroslovanského krasnyj, což znamená červená, v jižních Čechách se podle chytrých antropologických knih Velikonocům dokonce říkalo prostě červené vejce. Červená je totiž barva lásky, tepla, života, krve i ochrany člověka, stavení a domácích zvířat. Červené stužky či vlna se vázaly koním na hřívy a ocas, stejně tak se zdobil dobytek při prvním jarním vyhánění na pastvu, červeně se zdobily zavinovačky a čepičky pro novorozeňata.

Při výzdobě ani vy letos nezapomeňte přidat nějakou tu červenou stužku nebo kraslici, ať vás chrání po celý následující rok a vydaří se i úroda!

Někdo rád králíky z klobouku, my v decoDoma preferujeme králíky z hrnku - nebo aspoň na Velikonoce. Takhle roztomilá dekorace vám zabere jen chviličku a na její výrobu zužitkujete i různé odstřižky látek. Šití je tam jen tolik, aby to zvládly trošku větší děti, takže je můžete vyrábět klidně s potomky či vnoučaty. V článku samozřejmě najdete i šablonu!

 

Máte rádi přírodniny a pestrobarevné kraslice vás nelákají? Barvy kraslic sice mají symboliku, ale vkusu se dnes hranice nekladou, takže proč si je nevyrobit v tlumených jarních tónech. Stačí na to kousek provázku, pár krajek a třeba starý knoflík nebo sušený kvítek.

 

K Velikonocům patří jarní květy, vejce, nějaký ten beránek, mazance a mnoho dalšího. V těchto dnech je jaké nejyšší čas vysít osení, aby do Velikonoc krásně vzrostlo, místo osení můžete zkusit i řeřichu nebo jinou rychlerostoucí bylinku. Spoustu inspirace najdete i na fotkách v tomto článku.

 

Ne každý si potrpí a jednoúčelové věci a velikonoční výzdoba pávě taková je. Chcete-li ušetřit prostor i zdroje, sáhněte po pár oblíbených látkových ubrouscích a poskládejte si z nich výzdobu na stůl i na okno. Po Velikonocích je stačí zase rozložit a ubrousky používat normálně dál. V článku je i video, takže se nemusíte bát, že byste to nezvládli :-)

 

Tahle nádherná dekorace se jmenuje polaz a naši předkové jím vítali zimní slunovrat, kdy se velký polaz věšel ke stropu, úplně stejnou parádu ale udělají drobnější sluníčka na výzdobu v okně k přivítání jara. Polazy k nám přišly ze Slovenska, ale podobné útvary najdete v lidové tradici i v Rakousku, Bavorsku nebo Walesu. Na špejle a větvičky se zapichovaly drobné plody, peříčka, barevné papírky, stužky... Makovice a šípky symbolizují plodnost, červená barva přinášela zdraví a ochranu, naklíčený hrách nový život.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.