MÁSLOVÉ JIDÁŠKY S MEDEM

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ, KTERÉ SI ZAMILUJETE
22.3.2023
VYZDOBTE SI BYT V DUCHU SVÁTKŮ JARA
24.3.2023

Tradiční velikonoční pochoutce vonící po másle, rumu a medu, propadnete na první pokus. Nadýchané těsto, a nevtíravě sladká chuť, vám do těla ani nepropašuje moc kalorií.

Když jsem byla malá, toto pečivo u nás doma nebývalo. Lepkavý, trochu neuchopitelný povrch od medu, mou maminku udávající tón v kuchyni, nijak nepřitahoval. Chyba lávky. Trvalo mi pak celá léta, než jsem se plejádou kynutých těst doslova prokousala k této velikonoční pochoutce. Teď už vím, že čerstvému pečivu chutnajícímu po másle doma ochotně promineme ty trochu upatlané prsty, které si každý v nestřežené chvíli rád olízne.

Podle křesťanského výkladu se jidáše pekly ve tvaru smotaného pramínku připomínajícího provaz, na němž se Jidáš oběsil. Dnes si ale upečte pečivo v roztodivných tvarech, které vám fantazie přinese pod ruce. Z vláčného těsta vymyslíte spoustu uzlíků, srdíček, spirálek - jen si vezměte na pomoc zbytek rodiny. Možná, že si užijete skvělý večer před Zeleným čtvrtkem, který letos vychází na 6. dubna. Ve čtvrtek se jidášky podávaly teplé, přelité máslem a medem. Tak si to letos užijte!

Příprava: 1 hodina + kynutí * Získáte: 30 kousků, záleží na velikosti

  • 30 g droždí, čerstvého
  • 250 ml smetany na vaření, vlažné
  • 500 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička skořice, jemně mleté
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 g másla, změklého
  • 2 žloutky, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 3 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané
  • špetka šafránu (nemusí být)
  • 1 vejce, prošlehané, na potření

Medová poleva

  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu

1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Přilijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte trochu mouky a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy robotu dejte prosetou mouku, přidejte sůl, skořici, cukr a vše promíchejte. Přidejte máslo a žloutky, vanilkovou pastu, citronovou kůru a špetičku šafránu 15 minut předem namočenou v troše horké vody. Přilijte zbytek vlahé smetany a kvásek, a těsto zpracujte.

3. Asi po 8 - 10 minutách vznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto. Bochánek uložte do mísy vymazané máslem, zakryjte ho, a nechte kynout 1 hodinu.

4. Když těsto víc jak zdvojnásobí svůj objem, prohněťte ho krátce na vále a rozdělte na malé kousky. Z nich vyválejte úzké pramínky dlouhé asi 25 - 30 cm a tvořte z nich libovolné tvary - viz foto. Uložte je na plech s pečicím papírem a krátce je nechte pod utěrkou odpočinout. Troubu vyhřeje na 190 °C.

5. Jidášky potřete prošlehaným vejcem a pečte je po dobu 18 minut dozlatova. Odložte je na mřížku a hned je potřete připravenou směsí medu, másla a rumu. Medová poleva k potírání - V kastrolku zahřejte med, přidejte změklé máslo a za stálého míchání suroviny smíchejte. Odstavte z plotny a ihned vmíchejte rum.

POZN.: Jidášky uložte na tác vedle sebe, aby se neslepily. Medová poleva se do druhého dne vsákne, takže pokud vám troška zbyla, můžete pečivo potřít i druhý den.

Z malé porce těsta se do hodiny stane obří nadýchaná bublina. Nenechte ji překynout. Těsto je díky přidanému máslu jemnější, než jste obvykle zvyklí. Nijak však nelepí a pracuje se s ním dobře.

TIP: Do těsta tu a tam ráda přidávám špetku šafránu, mám-li ho. Krásně obarví těsto a dodá mu aroma. Stačí pár nitek, které namočím do horké vody alespoň na 15 minut. Do těsta ho dám i s tekutinou.

Z rozkrájených porcí těsta vytvořte dlouhé hádky, z nichž začnou vznikat všemožné uzlíky, spirály a esíčka. Co vás napadne. Pramínky vyválejte tenké - jen asi jako štíhlý malíček. Úplně to stačí, protože těsto vám bude neustále kynout pod rukama. Než tvary půjdou do trouby, ještě je nechte pár minut v klidu pod utěrkou. Nakonec je potřete prošlehaným vejcem a nezapomeňte mezi nimi dodržet rozestupy.... 

.... o poslední zvětšení objemu se postará horká trouba. Vyhřejte ji na 190 °C a jidášky pečte 18 minut, až budou zlaté a voňavé. Hned za tepla je pak přesuňte na mřížku (pára musí ven) a bohatě je napusťte horkým medem s máslem a rumem. Začnou se lesknout, jako dobře udržovaný starý příborník. Jezte okamžitě, než vychladnou! Tak jsou prostě nejlepší.

A tady je trocha jarní kuchyňské výbavy, která mi dělá radost:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.