BERÁNEK KYNUTÝ NA PLECHU

ROZKVETLÉ BOŽÍ MILOSTI
18.3.2021
5x PEČEME S DĚTMI A PRO DĚTI
23.3.2021

K velikonoční hostině často patří i sladký pečený beránek. I když na něj máte speciální formu, letos si ho vytvořte s dětmi podle vlastní fantazie.

Kynutá těsta vycházející z receptů na pečení vánoček patří i k oslavám jara. Nejčastěji dostávají tvar mazance, bochánku s příměsí mletých mandlí a také se často pečou jidáše, drobné, všelijak zatočené a propletené pečivo, které se potírá medem a dříve se jídalo k snídani na Zelený čtvrtek. Těsta jsou méně sladká a vyšperkovaná, než o Vánocích, ale perfektně se z nich dá ledacos vymodelovat. Bochánky, tvary esíček, malé ptáčky, zajíčky, to vše si můžete vytvořit se svými dětmi. Těsto funguje jako sympatická plastelína, takže je k hraní jako stvořené.

Beránek pečený ve formě často nahrazoval jehněčí pečínku, která se často na stůl nedostávala.  Tvarované formy, do nichž se hodí kynuté, piškotové i tvarohové těsto, naleznete v galerii pod článkem, ale můžete se pustit i do beránka vytvořeného vlastníma rukama, modelováním. Tím nejjednodušším způsobem vznikne beránek pečený na plechu. Modelovat neumím, ale umím upéct buchty - zvolila jsem tedy nejjednodušší cestu - tvarování z malých a velkých bochánků, které (pokud nebudete péct s dětmi) můžete naplnit oblíbenými náplněmi z tvarohu, máku nebo ořechů. Funguje to. Nakonec se beránek sotva vešel na rozměrný pizza talíř, a naprosto pohodlně se dal ujídat bez krájení. Uvařte si k tomu kakao nebo teplý čaj a pokud by se vám hodily nové hrnky, podívejte se na naši nabídku

Příprava: 20 minut + 45 min kynutí a modelování * Získáte: 2 beránky na 2 plechy

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí, nebo 30 g kvasnic
  • 90 g krupicového cukru 
  • balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mleté pomerančové kůry
  • 300 ml vlažné smetany
  • 90 g změklého másla
  • 1 vejce + 2 žloutky

Na dokončení

  • kousek másla
  • 2 hrozinky a 2 hřebíčky
  • semínka bílého a černého sezamu / máku
  • na potření - na 1 žloutek 5 kapek citronové šťávy

1. Mouku prosejte do robotu (do zadělávací mísy), přidejte droždí, oba cukry a další sypké ingredience. Vše dobře promíchejte.

2. Do důlku přilijte vlahou smetanu, přidejte změklé máslo, vejce, žloutky a vypracujte vláčné těsto.

3. Misku vymažte máslem, vytvořte bochánek, zaprašte ho moukou a pod utěrkou nebo pod víkem nechte kynout na teplém místě 45 minut. Za tu dobu by těsto mělo bohatě zdvojnásobit svůj objem.

4. Plech opatřete pečicím papírem, střed vymastěte máslem. Těsto rozdělte na poloviny, z každé vymodelujte beránka. Začněte uprostřed plechu a vytvořte malé kulaté buchtičky, které ukládejte s malými odstupy vedle sebe. Až vytvoříte tělo, přidejte větší bochánek jako hlavu, z válečků zatočte rohy a z malých kousků vytvořte ouška. Dva větší bochánky budou tvořit kopýtka, která nařízněte nožem. Nakonec naznačte obličej pomocí rozinek a 2 kousků hřebíčku. Beránka přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na plechu. Troubu vyhřejte na 200 °C. 

5. Po nakynutí těsta prošlehejte žloutek s 5 kapkami citronové šťávy a celý povrch beránka potřete. Snažte se dostat mezi jednotlivé bochánky, aby se později lépe oddělovaly od sebe. Kožíšek dozdobte semínky a beránka vložte do trouby. Pečte 10 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 15-20 minut, až krásně zezlátne. Pokud by se vám zdálo, že trouba peče příliš, zakryjte beránka pečicím papírem.

POZN.: K jednotlivým porcím podávejte džem, med nebo máslo.

Tohle je hodně veliká mísa, je vidět, že z půlkila mouky se tvárné těsto dokáže pořádně nadýchnout. Vystačí na dva beránky, takže do tvoření můžete směle zapojit celou rodinu. Kurkuma, sytě oranžové koření, se zatím v těstě tolik neprojevilo. Jeho pravá barva se objeví až v upečeném těstě. Beránek bude uvnitř nádherně kuřátkové žlutý.

Kurkuma - neboli indický šafrán, má zemitou, hořčici podobnou chuť, ale nebojte se, že vám těsto nebude chutnat. V malém množství se chuť těsta nijak nezmění. Koření se používá k obarvení bezvaječného těsta, polévek nebo rýže a je extrémně zdravé. Kurkuma je prokázaným antioxidantem a má výrazné protizánětlivé účinky. Vyplatí se zařadit ho do rodinného jídelníčku pravidelně.

Půlku těsta odložte pro druhého beránka nebo jinou zvěř, a začněte tvořit. Máslem vymastěte pečicí papír (kynutým těstům svědčí tuk) a od středu začněte tvořit. Až se vám tělíčko začne zdát dost velké, přidejte hlavu a její detaily. Pak tělíčko dokončete. Výhodou je, že bochánky můžete ubírat a přemísťovat jak vás napadne až do té doby, než budete s celkovým tvarem spokojení.   

Beránek zaujímá střed plechu, ale teď ho nechte půl hodinky kynout. Ještě mu bude do skoku, takže se zvětší před pečením i v troubě. Měkké, vláčné těsto je skvělé s medem, a tak ho můžete místo sypání semínky potřít jako tradiční jidáše, a beránka sníst s bezvadně lepkavým kožichem.

2 tipy pro dokončení těsta

 

 

  1. Upečené těsto - do kastrůlku dejte trochu tekutého medu, zahřejte ho a přidejte kousek másla. Stěrkou rychle vymíchejte omáčku. Pečivo po upečení potřete touto směsí a podávejte.
  2. Syrové těsto - sytou barvu dá mazancům a ostatním kynutým tvarům prošlehaný žloutek s 5 kapkami citronové šťávy. Po upečení bude povrch těsta zlatý až kaštanově rezavý, záleží na době pečení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.