ROZKVETLÉ BOŽÍ MILOSTI

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O VEJCÍCH
17.3.2021
BERÁNEK KYNUTÝ NA PLECHU
22.3.2021

Boží milosti patří k tradičnímu velikonočnímu cukroví našich prababiček. Jsou křehké, hříšně sladké a jedním slovem k ujedení.

Nejlepší jsou ještě teplé a hned začerstva, vždy se po nich zapráší. A to doslova, protože nepříliš sladké těsto se obaluje v cukru. Boží milosti se smažily obvykle o svátečním Velikonočním pondělí, ale dle různých krajových zvyklostí i o masopustu, kdy byly součástí hlavní hostiny. Cukroví mělo nejčastěji tvar obdélníka se třemi zářezy uvnitř, které se dělají rádýlkem a znamenají trojjedinost boží; případně podlouhlý, jednou proříznutý a překroucený tvar.

Těsto se snadno zpracuje na vále a patří do něj rum nebo bílé víno, kdysi také pivo, protože se kalorické a tučné pečivo (smažilo se na sádle) nosilo na posilu novopečeným maminkám. Na Slovensku se božím milostem říká fánky a do těsta se tluče válečkem, aby z těsta vyběhly bublinky vzduchu. Musím říct, že ať zvolíte kterýkoli postup i tvarování - vždycky se dopracujete ke skvělému výsledku a výborné chuti.

Určitě uvítáte, že k přípravě nejsou potřeba žádné nedostupné suroviny, ani nemusíte mít zvláštní kuchyňské pomůcky. Stačí širší kastrol - nejlépe s keramickým povrchem, v němž se nic nepřipálí, vál s válečkem a rádýlko. Ovšem letos jsem přece jen inovovala - přišla mi pod ruku moje stará kuchařka ‚Vaříme zdravě, chutně a hospodárně’ z roku 1954, a v té jsem našla další tip na zpracování božích milostí ve tvaru květů, takže jsem přibrala ještě vykrajovátka (vše naleznete u nás na e-shopu).

Příprava: 1 hodina + čas pro odležení

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g změklého másla
  • špetka soli
  • 20 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 4 lžíce smetany
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce bílého vína

Na dokončení

  • 1 l oleje na smažení
  • 1 bílek na spojení kytiček
  • moučkový cukr s vanilkou

1. Mouku prosejte do větší misky, přidejte máslo a suché ingredience, a prsty začněte zpracovávat cosi jako drobenku. Pak po troškách začněte přidávat tekutiny - smetanu, žloutky a víno a z lepivého základu vypracujte těsto. Zprvu vypadá podezřele, ale jakmile se spojí do jednoho celku, přesuňte ho na vál. Tuto část práce můžete nechat i na robotu.

2. Těsto na vále propracujte, až je krásně vláčné a lesklé. Pak ho vytvarujte do bochánku, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Nyní můžete - nebo nemusíte - těsto dále propracovávat. Těsto rozválejte na placku vysokou asi 1 cm, přeložte ho, otočte o 45° a znovu ho rozválejte. Postup 3× zopakujte - je to podobné jako při zpracování listového těsta. Těsto není třeba příliš podsypávat, nabralo by mouku a ztratilo svou jemnou chuť. Pracuje se s ním dobře.

3. Připravené těsto rozválejte na placku vysokou asi 2-3 mm, a vykrájejte malé a velké květy. Spojte je bílkem a stlačte k sobě, až se spodní lístky ohrnou směrem vzhůru - pomohla jsem si obyčejnou korkovou zátkou od vína.

4. Do kastrolu dejte rozpálit asi 7 cm oleje. Jakmile je horký, vložte dovnitř tolik kytiček, aby plavaly vedle sebe a nepřekrývaly se. Jakmile zespoda zrůžoví, ihned je obraťte. Smažení je velice rychlé, trvá asi 1-2 minuty.

5. Cukroví vyndejte na talíře s papírovými utěrkami a nechte z něj odsát přebytečný tuk. Ještě teplé ho obalte prosátým cukrem s vanilkou. 

POZN.: Boží milosti pouze cukruji, nenaberou tolik cukru. Při smažení zprvu olej dolévám, ale jakmile v něm jsou usazeniny od mouky, vyměním ho. Vyplatí se mít kastroly dva, abyste nemanipulovali s vařícím olejem.

Vyzkoušela jsem všechna zoubkovaná vykrajovátka, co mi přišla pod ruku, ale nejlépe působí dva květy shodného tvaru posazené na sebe tak, aby lístky vycházely mezi sebe. Moje starodávná kuchařka radí, že střed kytičky se má stlačit koncem vařečky. Asi byly dříve nějaké fortelnější; já mám samé hubené, tak jsem těsto spojila zcela prozaicky - korkovou zátkou od vína. Ani jedno cukroví se nerozpadlo. 

Až vložíte květy do horkého oleje, roztancují se po hladině a okamžitě se začnou nafukovat. Tenoučké těsto vás překvapí, co umí. Smažení je velice krátké, takže si včas připravte talíře s papírovými ubrousky na odsátí tuku. Jakmile boží milosti okapou, ihned je pocukrujte vanilkovým cukrem a podávejte. Vlahé jsou úplně nejlepší.

Pokud toto cukroví neznáte, určitě vám ihned zachutná. Je krásně křoupavé, nadýchané, a spojení tukem nasáklého těsta s cukrem vám asi nejvíce připomene koblihy, které všichni milujeme.

2 Comments

  1. Anna Musilová napsal:

    Nikdy jsem Boží milosti nedělala,asi je zkusím,snad se povedou!Vypadají nejen lákavě,ale i „k snědku“.Pěkné Velikonoce všem!

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Musilová,
    cukroví se vám stoprocentně povede. Kytičky lze dělat i jednoduché, jen si zvolte menší tvary, protože se všelijak zkroutí. Děkuji, a také vám přeji krásné velikonoční svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.