VELIKONOČKA S JABLKY A OŘECHY

CITRONOVÉ KOULE S MÁTOVÝM KRÉMEM
2.4.2020
7x JARNÍ DEKOR PRO RADOST
7.4.2020

Málokterá tradice je u nás tak pevná, jako pečení vánoček a mazanců. Češi kynuté těsto milují a symbolika těchto dvou pekařských specialit je pro nás důležitá.

Hned dopředu říkám, že není nad domácí mazanec, a že se na něj doma těšíme už od Vánoc. Jenomže peču již několik desetiletí, a tak není divu, že si čas od času vymýšlím. Řadu mých mazanců - tradičních i netradičních, už z blogu znáte. Ale ještě zbývá představit vám velikonočku. Vznikla právě proto, že milujeme mandlové vánočky a stejné těsto bývá i základem mých jarních mazanců. Možná to děláte zrovna tak.

Abych však nedělala stále to samé, vznikla velikonočka, která je také nějak zapletená, ale spojuje vánočkové těsto a jablkovou náplň s ořechy. V tuto dobu je totiž ideální spotřebovat zbytek loňské úrody. V tomto případě je však těsto trochu jiné, bez mandlí a méně sladké, protože ho dochutí náplň, která dodá pečivu vláčnost a vůni. Náplň ve dvou pramenech těsta můžete nechat pracovat přímo na plechu opatřeném pečicím papírem, anebo těsto spoutejte vhodnou hlubokou hranatou formou - například pro pečení chleba. Náplň pak při kynutí v troubě nemá kam utéct, takže je to praktičtější.

Příprava: 45 minut + kynutí a pečení

Těsto

  • 150 ml mléka
  • 40 g másla
  • 310 g hladké mouky, prosáté
  • 2 rovné lžičky instantního droždí
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra z 1 BIO citronu, jemně nastrouhaná
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 3-4 větší jablka, nakrájená na tenoučké plátky
  • velká hrst dětských piškotů, namletých
  • dost mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g lískových ořechů, nasekaných nahrubo
  • hrst rozinek, namočených do rumu

1. Mléko dejte do kastrolku společně s máslem, mírně zahřejte a rozmíchejte. Nechte zchladnout.

2. Suché ingredience dejte do mísy a stěrkou promíchejte. Přidejte zchladlé mléko s rozpuštěným máslem a dva žloutky. Hnětejte, dokud nevznikne koule vláčného těsta.

3. Těsto přesuňte do misky vytřené olejem, párkrát ho otočte, aby se mírně obalilo tukem, poprašte moukou a nechte přikryté kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Když zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na vál, krátce propracujte a vyválejte z něj placku vysokou asi ½ cm a velkou zhruba 30-32 × 48-50 cm. Troubu zapněte na 180 °C.

4. Plát těsta přikryjte utěrkou a nechte kynout. Mezitím si připravte náplň - dobře umytá jablka oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na jemné plátky. Na těsto rozhoďte rozemleté piškotové drobečky, plátky jablek rozmístěte, posypejte skořicí a vanilkovým cukrem, přidejte ořechy a lehce vymačkané rozinky. Těsto smotejte po delší straně do rolády, tu pak podélně rozřízněte (viz foto) a oba prameny spleťte do sebe. Velikonočku přesuňte na máslem vymaštěný papír na plech nebo do hluboké formy vyložené papírem a dlouhé min. 30 cm.

5. Povrch těsta potřete prošlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Ke konci snižte teplotu a je-li třeba, přikryjte povrch kouskem pečicího papíru.

Jarní jablíčka už nejsou příliš šťavnatá, ale trocha rozdrcených piškotů na těsto dávám, protože vsáknou zbývající šťávu. Ostatní ingredience jsou podobné jako při přípravě štrúdlu. Rozválené těsto nechte před plněním chvíli nadýchnout. Než si připravíte náplň, nakyne jako peřinka.

Roládu zavinutou z delší strany rozváleného těsta je třeba podélně proříznout ostrým nožem. Jen začátek si nechte vcelku, aby se vám pletenec z pramenů udržel nahoře pohromadě. Neberte si však příklad z mých hrubě nakrájených plátků jablíček - takto se s nimi špatně pracuje, protože budou vypadávat. Před focením se mi rozbilo struhadlo (praktická mandolína) krájející tence. Je lepší, když se slabé plátky jablíček pěkně slepí šťávou a drží pohromadě.

Pokud dáte pletenec do formy na pečení, měla by být dlouhá alespoň 30 cm; těsta je dost a hodně vyskočí. Velikonočka je měkká a vláčná, a je to zase něco nového. Do těsta je zapotřebí jen trocha sušeného droždí, což možná oceníte, protože tento produkt je už dlouho úzce podpultový.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.