OBLEČENÉ KUŘE SE ŠPENÁTOVÝMI KNEDLÍKY

VESELÉ VELIKONOČNÍ PUNTÍKY
25.3.2020
CHYSTÁME VELIKONOČNÍ STŮL S KRASLIČKAMI
30.3.2020

Perfektní hostinu lze vystrojit i z několika málo surovin, které máte nejspíš v mrazáku a ve spíži. Ovšem za předpokladu, že obětujete dvě deci dobrého vína...

Pokud teď trávíte v kuchyni více času než je vám milé, pak potřebujete mít v záloze pár hodně jednoduchých receptů, s nimiž lze vystrojit jarní hostinu jedna, dvě. A navíc - ze zcela běžných surovin. Až začnete plánovat velikonoční pohoštění, zvládnete vše levou zadní, jak by řekl náš decoDomácký maskot, jezevčík Robin :o)

Vybrala jsem tradiční pečené kuře, ale s lehounkou bylinkovou úpravou při níž vynikne základní chuť bílého masa. Knedlíky vařené v páře jsou dokonalost sama, protože za syrova nelepí, po uvaření se nerozpadají a chutnají znamenitě. Budete k tomu potřebovat pekáč s dobře přiléhající poklicí a s nepřilnavým povrchem na téměř bezpracné pečení. 

Příprava: kuře 15 minut, knedlíky 30 minut * Získáte: pečené kuře + 18 ks knedlíků

Pečené kuře

  • střední kuře
  • sůl, pepř
  • lžíce dijonské hořčice
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 200 - 300 g slaniny (dle velikosti kuřete), slabě krájené
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 5 kuliček jalovce
  • lžička růžového pepře

Špenátové knedlíky

  • 250 g rohlíků, asi 6-7 ks
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 150 ml smetany na vaření
  • 7 plných lžic hotového ochuceného špenátu, s česnekem a smetanou
  • 50 g másla, rozpuštěného a zchladlého

1. Umyté a osušené kuře osolte a opepřete, vnitřní dutinu vymažte hořčicí a vložte do ní 5 snítek tymiánu. Kuře zabalte do slaniny, zádíčka ponechte holá. Pekáč vymažte olejem a kuře vložte dovnitř. Přilijte víno a přidejte jalovčinky, růžový pepř a několik snítek tymiánu. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pod poklicí pomalu pečte asi 1 hodinu a 15 minut (podle velikosti).

2. Když je kuře měkoučké, poklici odstraňte a kuře polévejte výpekem, až se slanina krásně vypeče a tekutiny zredukují. Hotové kuře vyjměte a udržujte v teple. Zredukovaný výpek dejte do kastrůlku, přidejte lžíci másla, prohřejte a podávejte s kuřetem.

3. Knedlíky - Rohlíky rozkrájejte na malé kostičky a dejte na plechu s pečicím papírem do trouby. Za občasného míchání je opečte dokřupava. Nechte vychladnout a mezitím ušlehejte sníh ze 2 bílků a špetky soli. Vychladlé pečivo dejte do mísy, přidejte sůl a pepř, žloutky, smetanu a špenát a vše hodně promíchejte, aby se ingredience provlhčily. Pak přidejte zchladlé máslo a nakonec opatrně zapracujte sníh. Mírně si navlhčete ruce a z těsta vytvarujte větší kulaté knedlíky (asi o průměru 5-6 cm). Ohřejte trochu vody v kastrolku s pařákem a pod poklicí vařte knedlíky v páře asi 7-10 minut (podle velikosti).

Kuřátko podávejte se zbytkem špenátu a s máslovým výpekem na přelití.

Samé dobré věci, jak s oblibou říkám... Kuřecí maso je jemné a většinou mu vnutíme nějakou výraznější chuť prostřednictvím směsi koření. Tohle kuřátko se jen provoní bylinkami a sladkým růžovým pepřem, který jsem s nadsázkou schopná dávat i do pudinku. Masu zůstane přirozená chuť, víno se zredukuje.

Špenát, který je třeba do knedlíků, spařím, nasekám a ochutím cibulkou, česnekem a smetanou. Dělám ho v takové míře, aby nám zbyl ještě jako příloha. Rohlíky je třeba nejprve usušit v troubě, pak zase provlhčit ingrediencemi, ale ve výsledku se knedlíky perfektně koulí a bez problémů provaří párou. Jsou nadýchané a rovněž jemné. Po obědě určitě nebudete mít pocit, že jste jedli těžké jídlo.

Nebojte se prorostlejší slaniny. Kuře se peče bez přídavku dalšího tuku, takže je ho tu třeba. Obvykle peču kuře při malé teplotě a dlouho, do takového toho stádia, než začne celé povolovat. Takže po focení ještě poputuje na chvíli do trouby. Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.