DEJTE VEJCE MALOVANÝ…

ABY BÍLÉ PRÁDLO ZŮSTALO BÍLÉ
5.4.2023
VELIKONOCE JSOU TU: MAZANCE I TIPY NA ZPRACOVÁNÍ VAJEC
7.4.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ VI

Velikonoční svátky jsou tu, a zase budeme malovat vajíčka. Ať si ke svému zápolení vyberete vyfouknuté skořápky, nebo vařená vejce určená pro koledníky a na sváteční stůl, utkáte se s něčím oblým, křehkým a špatně uchopitelným.

K jejich polapení doporučuji při malování použít plato od vajec, a k uskladnění syrových vajec v lednici plastový box s víkem, který si letos nemohu vynachválit (viz foto níže). 

Chcete-li se pustit do zdobení či malování kraslic, máte k dispozici nepřeberné množství technik a stylů. Záleží na vaší dovednosti, fantazii a trpělivosti. I zde na blogu naleznete pár jednoduchých tipů. Protože jsem se letos rozhodla pro zkrášlení vařených vajec pro rodinu a pro koledníky, potřebovala jsem zvolit co nejsnazší způsob, protože vajec bude hodně. Aby vše běželo takříkajíc - jak na běžícím pásu, zvolila jsem formu tiskátek. Vejce jsou oblá, takže razítka musejí být maličká, aby barva dobře ulpěla tam, kde potřebuji. Sáhla jsem po obyčejné tužce s gumou na konci a po násadce štětce s rovným koncem. S těmito pouhými dvěma plochami lze vytvořit pozoruhodné množství vzorků. Určitě vymyslíte další možnosti i dekorování.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

K RAZÍTKOVÁNÍ MI STAČILY POUZE DVA NÁSTROJE

Zdobení vajec patří k naší lidové tradici. Dnes už většinou pracné a malebné umění maléreček nahrazují rychlé a moderní techniky, k nimž patří decoupage, batikování, barvení pomocí přírodních surovin. U natvrdo uvařených vajec, které budeme později konzumovat, je nutné myslet na to, aby barvivo nebylo zdraví škodlivé. Velice často se stane, že se při loupání skořápek ocitne i na samotném vajíčku. K razítkování vajec jsem si proto vybrala barvy OVO od Druchemy, které jsou určeny k barvení vajec a jsou zdraví neškodné. Pro razítkování vařených vajec si připravte:

  • 4 gelové barvy Zlatý třpyt, Ovo
  • 3 tužky s gumou
  • štětec s rovnou rukojetí na konci
  • plato od vajec
  • noviny nebo podložku
  • na odlití barev víčka od PET lahví nebo nepotřebné tvořítko na led
  • papírové ubrousky na otření

1 Vejce uvařte natvrdo v 0,5 l vody, do níž přidáte 1 polévkovou lžíci octa. Budete k tomu potřebovat 10 minut. Gelové barvy jsou hustší, takže se s nimi dobře pracuje, ale dobře ulpívají pouze na horkém povrchu, proto uvařte jen menší množství vajec. Práce jde velice rychle, ale připravila jsem si vždy pouze 5 vajec.

2 Horká vejce osušte, a 2 - 3 kusy si položte „naležato” na papírové plato. V balíčku těchto barev jsou 4 odstíny + 1 efektní zlatá. Z každé opatrně odstřihněte špičku a trochu odlijte do plastových zásobníčků. Využila jsem obyčejná víčka od petek a skvěle posloužil i výrobník ledu, který nepoužívám.

3 Začněte razítkovat jednou barvou a na každém vejci vytvořte základ vzoru. Jak barva zasychá (řádově je to půl až jedna minuta, řekla bych), přidejte další odstín a vytvořte puntíky menšího průměru. Když si rozpracujete více vajec najednou, máte možnost přeskakovat na místa, kde si předchozí barvu nerozmažete. V okamžiku, kdy jsou plochy zaschlé, lze vejce opatrně otočit. Barvy z nástrojů jdou utřít do ubrousku a opět lze využít stejná tiskátka.

4 Zbývající vejce z horké várky ponechte po celou dobu tvoření v teplé vodě a mezitím si uvařte další.

NEZÁVADNÉ GELOVÉ BARVY

DEKORŮ VÁS NAPADNE SPOUSTA

S každou várkou přibudou nové vzory. Uvidíte, že budete pracovat celkem bez rozmyslu. Jakkoli to zní divně, seskupení puntíků nemusíte nijak promýšlet, samo vám rozkvete pod rukama. Barvy na povrchu skořápek rychle a dobře zaschnou a s vejci pak můžete bez problémů manipulovat. Ale chovají se tak jen pokud je nevystavíte vlhkosti. Mokré ruce puntíky snadno rozmažou. Proto jsem při loupání vajec vždy použila papírový ubrousek.

ÚLOŽNÝ BOX DO LEDNICE

PRAKTICKÝ BOX DO LEDNICE

Velký plastový box na vajíčka, do něhož přesunete obsah zakoupeného plata syrových vajec, zajistí bezpečné uložení či přenášení 30 ks vajec. Určitě si ho pořiďte. Skladování vajec v lednici je pak  pohodlné a především hygienické, neboť standardní papírové plato do lednice nepatří. Box je opatřen větracími otvory, a pokud si koupíte organizéry dva, lze je díky víkům bez problémů stohovat.

ÚLOŽNÝ BOX NA VEJCE, 33,5 × 27,5 × 7 cm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.