VELIKONOCE JSOU TU: MAZANCE I TIPY NA ZPRACOVÁNÍ VAJEC

DEJTE VEJCE MALOVANÝ…
6.4.2023
LETNÍ KATALOG NABÍZÍ NOVINKY I OBLÍBENÉ KLASIKY
12.4.2023

Každoroční velikonoční otázka zní: co se všemi těmi vejci z koledy? Pokud si ji kladete taky, máme pro vás pár tipů.

Někdo má rád vařená vejce jen tak třeba k chlebu s máslem, někdo si raději vychutná ještě jinak zpracovaná. Klasika je salát z červeného zelí nebo rajčat, kam se dají jemně okrájená vejce přidat, já si je užívám k omáčkám místo masa – takovou koprovku, zadělávanou kedlubnu nebo fazolky na kyselo jsou s vařeným vejcem skvělé. Nebo k fazolím v tomatu či čočce.

Tady od nás máte další řádku zajímavých receptů, do kterých vejce bez problémů zpracujete. A kdyby přece jen nějaká zbyla, můžete je naložit jako utopence.

A jako bonus máme i dva recepty na mazance, které byste měli péct právě dnes, v pátek. V sobotu ráno se totiž tradičně nosily na svěcení do kostela. Který bude letos vaším favoritem?

Pro případ, že ještě nemáte vymyšleno, co vařit na Velikonoční neděli, mrkněte na tyhle dvě menu, které jsme pro vás sestavili.

Ředkvičkový salát, nebo chcete-li pomazánka, je klasikou jarní kuchyně. Využijete do něj nejen bulvičky, ale i mladé lístky a vzhledem k dešnímu tématu jistě tušíte, že i řádku vařených vajec. Nejlepší je k tmavšímu pečivu. Někomu chutná více při pokojové teplotě, někdo raději pořádně vychlazený, vždycky si na něm ale pochutnáte na snídani, svačinu i večeři.

Pokud máte rádi jemně nakyslé aspiky, neměl by vynechat přípravu vaječné tlačenky. Kyselosti si můžete snadno sami regulovat množstvím octa, který použijete při přípravě nálevu. Kromě vajec do tlačenky přidejte různé zbytky zeleniny, kterou doma najdete, nebojte se ani kousku salámu. Každému dle jeho gusta!

Nejrůznější rolády a záviny jsou v Česku oprávněně populární připravované nasladko i naslano. Pokud paří i k vašim favoritům, využijte jako náplň vařená vejce a k nim přidejte třeba mozzarellu a sušenou šunku, hodit by se ale mohla i rajčata. A neboje se délky přípravy, zvládnete to i s kupovaným těstem na pizzu.

Tradiční mazance si většina lidí představí čistě jako bochánek (který svou od vajec a šafránu žlutou barvou měl připomínat také slunce), i v historii se ale objevují mazance spletené do věnce, které se zdobily i kraslicemi. Tahle tradice se dodnes drží třeba v Řecku. Do řeckého mazance patří anýz a další koření, my ale raději zůstaneme u ořechů :-).

Do věnce spletený je i pruhovaný mazanec z tohoto receptu. Nejde o nic jiného než o klasické kynuté těsto, jehož polovinu lehce obarvíte trochou kakaa a výsledná dvě těsta spletete do věnečků. Vypadá to opravdu působivě!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.