ROLÁDA S VEJCI A MOZZARELLOU

OŘECHOVÝ MAZANEC DO FORMY
29.3.2018
BARVY V BYTĚ II: ČERVENÁ
4.4.2018

stuha_zelena
Tento recept se hodí vždy po velikonočních svátcích. Kdy jindy máte doma navařeno tolik vajec natvrdo?

Pokud máte doma mužské potomky, kteří vám každoročně přinesou štědrou koledu, pak si s vejci víte rady. A že se jich nasbírá. Ještě si pamatuji ty plné košíky, s kterými se klukům špatně lezlo přes plot. Ale svátky máme za sebou, jsme vycpaní dobrotami, a tak se k jarní večeři hodí něco jednoduššího. Tohle vaření vystačí tak na 20 minut, a to je po uplynulém kuchyňském maratonu tak akorát…

Připravila jsem vám recept z hotového těsta na pizzu, ale můžete být i pilní, a zadělat na čerstvé. Já dnes rozhodně zůstávám u kupovaného. Rozložte na něj chutné ingredience, vše završte rozkrájenými vejci a zakysanou smetanou, a snadný oběd či večeře je na stole. K pečení jsem použila víko od skleněného pekáčku, od toho, který jsem vám představila s nádivkou. Je akorát tak nízké, jak je na roládu třeba, aby se dobře krájela. Ve víku ale můžete zapékat palačinky, francouzské brambory, péct buchty a připravovat milion dobrot. Tenhle šikovný komplet se vám v kuchyni neztratí…

stuha_zelena

ROLÁDA S VEJCI A MOZZARELLOU

Příprava: 20 minut * Získáte: 8-9 porcí

  • těsto na pizzu s olivovým olejem, Wewalka
  • 150 g sušené šunky
  • 125 g mozzarelly
  • 3 vejce, vařená natvrdo
  • 2 hrsti bylinek, ideálně pažitky
  • 150 g zakysané smetany, 18%, příp. crème fraîche
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 žloutek na potření
  • 1 lžíce sezamových semínek

1. Těsto rozviňte a ponechejte na pečicím papíru. Povrch poklaďte plátky sušené šunky tak, aby se překrývaly. Asi 2 cm okrajů těsta zůstanou volné.

2. Mozzarellu nakrájejte na slabé proužky a volně ji rozmístěte na šunku. Vejce oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte mezi oblohu. Mírně je opepřete. Troubu zapněte na 175 °C.

3. Zakysanou smetanu rozmíchejte s nasekanou pažitkou, přidejte trochu soli a pepře. Lžičkou smetanu naneste do volných míst mezi nádivkou. Nebojte se, že ji při balení rolády vytlačíte. Roládu pak pomocí pečicího papíru zarolujte od delší strany těsta.

4. Pekáček = skleněné víko vymastěte máslem a roládu přesuňte dovnitř. Povrch těsta potřete prošlehaným žloutkem a propíchejte vidličkou. Nakonec přidejte sezamová semínka. Roládu vložte do vyhřáté trouby a pečte 45-50 minut. Je třeba, aby roláda byla propečená, takže pokud vám trouba více sálá, ochraňte povrch rolády kouskem pečicího papíru.

Pozn.: Roláda je o kousek delší, než víko pekáčku. Zbytek tedy uložte vedle.

rolada1

Těsto na pizzu obsahuje droždí, takže ho nechejte po rozbalení chvilku nadýchnout, aby bylo kypré. Náplně můžete dát, co se vejde. Pouze se snažte ingredience zarovnat do roviny, aby se roláda dobře balila. Bylinkami nešetřím a mozzarelly může být také o trochu víc. Příprava je rychlá, v podstatě jedinou práci vyžaduje loupání vajec…

rolada2

… ochucenou zakysanou smetanu dejte všude, kde je místo. Při rolování se chová způsobně, nikam neutíká, a při pečení z rolády nevytéká. Poslouží tu k nádhernému propojení všech chutí. Roláda je nakonec výrazná a dobrá je čerstvě vypečená, tak i studená.

Ještě poznámka k sezamovému semínku:

  • dávám ho, kam to jde. Sezamové semínko ve velkém množství nejíme, ale o to je důležitější zařadit ho do jídelníčku pravidelně. Látky v něm obsažené blahodárně ovlivňují funkci ledvin, jater i plic. Snižují vysoký krevní tlak, a díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy.
  • Ve větší koncentraci naleznete sezam v pastě Tahini, a v arabských zemích se z něj vyrábí chalva ochucená medem a ořechy.
  • Sezamová semínka patří mezi první semena, z nichž se začal lisovat olej. Sezamový olej využívali již Asyřané 600 let př. n. l. Dnes se hojně používá v asijské kuchyni.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.