BARVY V BYTĚ II: ČERVENÁ

ROLÁDA S VEJCI A MOZZARELLOU
3.4.2018
5 TIPŮ PRO FORMY NA MUFFINY
5.4.2018

Červená barva v tom nejintenzivnějším podání je vzrušující a dramatická. Použijte ji všude tam, kde má v bytě zazářit jako blesk z čistého nebe.

Tuto barvu vám nevnutí žádný diktát módy, musíte ji jednoduše milovat. I tak je pochopitelné, že s červenou barvou je třeba šetřit. O to větší účinek má v místech, kde se z ní chcete radovat. Tahle barva je přímo napojená na naše podvědomí. Nikoho nenechá na pochybách, že v tomto bytě bydlí vitální a temperamentní lidé.

Červená má ovšem celou řadu odstínů, které jsou klidnější a v prostoru zapůsobí s menší energií. Zatímco sytý odstín červené výrazně zmenší místnosti, světlé pastelové tóny dorůžova působí romanticky a vzdušně; jsou naopak vhodné do malých prostorů. Červenou barvou určitě neprovážete celou domácnost; vyberte si prostředí, v kterém chcete mít barvu ve svém sousedství. Bude se vám zaručeně dobře bydlet:

  • Červená do kuchyně – Výrazná červená vzbuzuje chuť k jídlu. Například talíře s vlčími máky vytvoří nejen krásný letní stůl, ale každé jídlo na nich bude vypadat lákavě. Vyzkoušejte to. Potřebuje-li vaše kuchyň v neutrálních barvách bílé nebo krémové novou vzpruhu, pouvažujte o červených doplňcích. Červená konvice na čaj a kávu, červenobílé kostkované utěrky a červené náčiní na vaření, promění malý prostor v nápadnější a efektnější celek. Dáte-li pak do skleněné vázy červené tulipány, celá kuchyně se rozzáří.
  • S vášní do ložnic – Červená jednoznačně náleží k smyslným barvám. V ložnici je pro ni místa dost. Klidně se rozhodněte pro výmalbu stěny za lůžkem, nebo dejte přednost výrazné kresbě na bílé tapetě. Vždy uděláte dobře, upoutáte-li pozornost na důležitý prvek v místnosti. Vše se ovšem nemusí odehrávat v odlesku romantiky. Vyberte si svěže působící rustikální kostku na ložním prádle, nebo nechte pod drobným kvítkovým vzorem vykouknout ostře červené prostěradlo. Mnohdy stačí jen zajímavý detail.
  • Osvěžte svou koupelnu – Tato místnost, často bez denního světla, někdy potřebuje povzbuzení. Červená je k tomu jako stvořená. Koupelnová výbava, kterou můžete častěji obměňovat, se týká především textilií. Pořiďte si nové ručníky, předložku k vaně i nový župan. S chladnou kompozicí kachlíků bude celek vypadat velmi dobře.  
  • Kam určitě s červenou – Zcela jistě tam, kde potřebujete proteplit místnost mající málo přirozeného světla nebo je obrácená na sever či východ. Červená barva působí radostně na děti, takže jim pořiďte pestrý obrázkový koberec  jako hrací plochu. Rovněž s červenými tóny počítejte v chodbě, kde vytvoří přívětivou atmosféru hned při prvním pohledu do bytu. A nezapomeňte, že si hezky osvěžíte starší vybavení místnosti. Červená totiž funguje jako nové šaty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.