PRUHOVANÝ MAZANEC

6 OTÁZEK KOLEM STOLOVÁNÍ
12.4.2017
JARNÍ SALÁT S BULGUREM A VEJCI
18.4.2017

stuha_hneda

Modrobílé nádobí má v sobě cosi vznešeného. Prostřený stůl s ním vypadá krásně a slavnostně, i když to ani nechcete. Vytáhnu ho pokaždé, když chystám pro rodinu velikonoční svátky. Sluší mu zelená barva osení a malovaná vejce, bez nichž by oslavy nebyly celé.

K výjimečnému pohoštění patří mazanec. Výjimečný je tím, že je zkrátka jen jednou do roka. Faktem je, že připravuji stejné těsto i pro vánočky, což možná děláte také, ale všimli jste si, že chutnají jinak?? Pokaždé si uvědomím, co udělá atmosféra a pocity, které máme hluboko v sobě. V zimě k nim patří poezie, na jaře dychtivá rozjásanost.

No, ale letos se vytáhnu. Mám překvapení, které si snad dám patentovat. Přece jen jsem chtěla napéct mazance trochu jinak a tak mě napadlo část těsta obarvit kakaem. Těstu se pořádně změnila chuť, takže s tím počítejte, ale výsledek předávám; mazánci jsou výborní. Aby obě těsta vynikla, spletla jsem z nich věnečky, do nichž můžete krásně uhnízdit krasličky nebo vejce k snídani.

A jsem zpět u cibuláku, o kterém jsem už vícekrát psala. Cibulákový dekor nikdy nezestárne, a tak i dnešní výrobci přišli na trh s pěkným nápadem na dekorování vajec. Jsou to navlékací košilky, do kterých se vejce samo zabalí – předvedu níže, a kromě toho vám přidávám tip na dvoubarevné mazance s chutí čokolády. Jen si nezapomeňte naplánovat nákup nové modrobílé výbavy; inspiraci v porcelánu, plastu, keramice i kovu naleznete pod značkou Onion na našem e-shopu a v galerii pod článkem.

stuha_hneda

002

Cibulákový dekor na vejce mi přišel vhod, protože modrobílé nádobí ráda používám. Koupila jsem ho v Globusu, ale pytlíček s nimi jsem viděla ve stojanech s obtisky i na dalších místech. Jsou to takové celofánové košilky, které navléknete na uvařené vejce, které položíte na lžíci, nebo lépe do malé naběračky, a rychle ponoříte pod hladinu vroucí vody. Košilka se kolem vejce okamžitě stáhne a vytvaruje. Zvolila jsem hnědá vejce kvůli fotografování, ale s bílými je dekor ještě působivější.

001

Recept na přípravu kynutého mazancového těsta naleznete zde. Postupovala jsem stejně, jen jsem polovinu těsta obarvila 1,5 lžící kakaa. Stále platí, že mandle a rozinky dávám do obou těst až nakonec.

DVOUBAREVNÉ MAZANEČKY

Z dávky těsta získáte: 10 ks věnečků

1. Z obou těst vytvořte válečky a zapleťte je do jednoduchého copu. Bude dlouhý přibližně 23 cm.

2. Stočte je ho kruhu a konce jemně smáčkněte. Kroužek má pak průměr 8 cm. Na plech je nedávejte blízko sebe, protože ještě dost nakynou.

3. Věnečky potřete prošlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte je na 175 °C po dobu 15 minut, pak snižte teplotu na 160 °C a nechte je v troubě dalších 15 minut.

Hotové mazanečky stáhněte na mřížku a nechte vychladnout. Podávejte je posypané cukrem ovoněným vanilkou. Těsto není samo o sobě příliš sladké a s kvalitním kakaem budete skutečně vnímat jemně čokoládovou chuť, která převládne i nad světlým těstem. Mandlovou mouku můžete nahradit také umletými lískovými oříšky.

stuha_hneda

2 Komentáře

  1. Naty napsal:

    to kynuté těsto s kakaem mě dostalo, to musí chutnat velice zajímavě… 🙂

  2. Jana napsal:

    Dobrý večer,
    ano, vlastně je to nezvyklé, protože od mazance očekáváte tu lehkou mandlovou a máslovou chuť, a kakao s oříšky ji odvede jinam. Ale dobré to je. Když se peče mazanců několik, jako u nás, pak je prima změnit chuť. :o)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *