SLAVNOSTNÍ STŮL S ROZINKOVÝM MAZANCEM

OŠATKA S KRASLIČKAMI
18.3.2016
V HLAVNÍ ROLI JUMBO HRNKY
22.3.2016

stuha_ruzova

Velikonoční stůl chystám nesmírně ráda. Těším se na jarní svátky, na tulipány, pastelové barvy, králíčky, ovečky a všechny ostatní oblíbené dekorace. Zdobím okna, stoly, kuchyň, a samozřejmě peču mazance. Abych se nenudila, tak každý rok jiné.

Těsto mám své, vyzkoušené a oblíbené, to už neměním; ale samotný mazanec může mít spoustu podob. Peču klasický bochánek, čtyřpramenný cop, věnec s dolíčky na obarvená vejce, velké housky, králíčky (předvedu příště). Letos jsem trénovala dvoupramenný věnec, který uvnitř vytvoří místo pro malé hnízdo.

Stůl je nejhezčí, když je plný jemných barev. Vybrala jsem krásný servis v barvě slonové kosti, který ladí naprosto s každým prostorem, a k němu jarní ubrus se zeleným dekorem. O pastelové barvy se postarala obarvená vejce, hnízdečka z kokosového vlákna a čerstvé tulipány. Už chybí jen slunce za okny…

stuha_ruzova

ROZINKOVÝ VĚNEC

Příprava: 30 minut + kynutí * Pečení: 45 minut

  • 20 g droždí
  • 1 lžíce hladké mouky na kvásek
  • 180 ml vlažné smetany
  • 400 g polohrubé mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 100 g změklého másla
  • 60 g sultánek naložených v rumu
  • plátky mandlí na posypání
  • vejce na potření

Na vytvoření hnízdečka

  • smotky kokosového vlákna (koupíte ve výtvarných potřebách)
  • cukrová vajíčka
  • obarvená peříčka (květinářství)

 

1. Všechny suroviny nechám prohřát při pokojové teplotě.

2. Droždí dám do misky, přisypu lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Přiliji trošku vlažné smetany a kvásek rozmíchám. Na teplém místě kyne asi 10 minut.

3. Do mísy od robotu dám přesetou moku, cukr, vanilkový cukr a sůl a promíchám. Přidám vykynutý kvásek, žloutky, kůru, máslo a zbytek vlažné smetany. Suroviny nechám zpracovat na vláčné těsto, bochánek popráším moukou a přikrytý utěrkou nechám kynout 45 minut.

4. Pak dám těsto na vál, přidám rozinky – čím víc, tím lépe – znovu těsto propracuji rukama, vybouchám bublinky vzduchu a nechám ještě alespoň 30 min kynout.

5. Těsto rozdělím na dvě části, vyválím dva prameny a kolem sebe je zatočím. Pletenec  spojím do kruhu a dám na máslem potřený pečicí papír na plech.

6. Povrch potřu prošlehaným vejcem (mléko nepřidávám, abych neměla mazanec tmavý), hojně posypu mandlemi a peču v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut a potom 30 minut při teplotě 160 °C. Před koncem pečení ochráním povrch mazance pečicím papírem.

Ještě pocukrovat a přeji dobrou chuť!

001

Mazanec mi drobátko vyběhl z mísy. To je vždy radost. Zvláště – když se má fotit. Rozinkami nešetřím, i když potom povrch mazance hyzdí tmavé puntíky. To ostatní, co jsem nachystala do druhé misky, budu potřebovat na vytvoření hnízda.

002

Mazanec vypadá k světu. Blanšírované mandle se na povrchu těsta nespálí, jen zezlátnou a dostanou ještě lepší chuť. Přesto mazanec při pečení hlídejte, a před koncem ho přikryjte kouskem pečicího papíru, aby byl tak zlatý, jak si přejete.

005

Těsto nakyne, takže se otvor uvnitř mazance trošku zmenší. Pro vytvoření hnízdečka pak postačí pouze vyplnit vršek naaranžovaným kokosovým vláknem; cukrová vajíčka docela dobře udrží. Před zdobením mazanec hodně pocukrujte. Moje těsto je málo sladké, a až teď se chutě vyrovnají.

Velikonoce a pastelové barvy jdou k sobě. Můžu jich mít na stole celou škálu. K celkově příjemnému dojmu se přidala obarvená vejce, která si sedla do kokosových hnízd, místo do klasických stojánků. Prostřete pěkný ubrus – a snídaně může začít.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *