POMAZÁNKY Z VAJEC, AVOKÁDA A ŠUNKY S VAFLOVÝMI KOŠÍČKY

koláč vejce
ZELENÝ VAJEČNÝ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA
9.4.2020
SPOLEČNÉ JARNÍ STOLOVÁNÍ
15.4.2020

Možná vám letos tolik vařených a ozdobených vajec nezbylo, protože koledníky jste očekávat nemohli, ale i ten zbytek je dobré zkonzumovat začerstva...

Natvrdo vařená vejce je ideální spotřebovat do různých salátů. Buď do teplého bramborového - s bylinkami a máslem, anebo zastudena do zeleninového salátu s opečenými krutonky. Pokud máte chuť jen tak na něco k vínu, připravte si k večeři rychlé pomazánky, mezi nimiž patří k nejoblíbenějším právě vajíčkové.

Nedávno jsem zkoušela péct v silikonové formě sladké košíčky (recept na citronové koule s mátovým krémem naleznete ZDE), a tak jsem ke slaným pomazánkám napekla znovu, tentokrát naslano. Zvolila jsem vaflové těsto dochucené bylinkami. Máte-li elektrický vaflovač, vyzkoušejte těsto tak, a pokud ho nemáte, pak si třeba napečte rychlé košíčky.

Příprava: košíčky - 15 minut + pečení * pomazánky 15 minut každá * Získáte: 36 košíčků

Vaflové košíčky

  • 150 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce, L
  • hrst nasekaných bylinek - petrželky, pažitky, bazalky apod.

Sypké přísady prosejte do mísy, přidejte mléko, olej, vejce a nasekané bylinky, a ruční metlou šlehejte asi 5 minut, až je těsto hladké a napěněné. Nechte krátce odstát. Pak těsto nalijte do olejem vystříkaných košíčků a pečte asi 18 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Podobně lze využít vaflovač. Těsto vystačí k naplnění 1½ silikonové formy.

Vajíčková pomazánka

  • 4 vejce, uvařená natvrdo
  • 1 šalotka, nasekaná najemno
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce ricotty (lučiny, paloučku)
  • špetka kurkumy
  • sůl, pepř

Vejce a šalotku nasekejte nadrobno, přidejte zbylé ingredience, promíchejte a hladce rozmixujte. Dejte vychladit a pak pomocí zdobicího sáčku nastříkejte na košíčky.

Avokádová pomazánka

  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pár kapek limetky
  • 1 malý stroužek česneku, rozmělněný
  • ¼ červené cibule, jemně nasekaná
  • sůl, pepř

Ingredience vložte do sekáčku a vše rozmixujte na hladký krém. Nechte chvíli vychladit, přesuňte do zdobicího sáčku a nastříkejte na košíčky. Ihned podávejte, avokádový krém na vzduchu hnědne!

Šunková/salámová pomazánka

  • 4 vejce
  • 100 g lučiny
  • 70-100 g šunky (křemešníku apod.) nasekané nadrobno
  • 2 jarní cibulky, střední část nasekaná najemno
  • sůl
  • růžový pepř, jemně mletý

Do sekáčku vložte veškeré ingredience a dobře je rozsekejte do téměř hladké pěny. Vložte ji do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé košíčky.

Na mísu dejte opraný polníček zakápnutý citronovým olivovým olejem, přidejte nazdobené košíčky a podávejte - nejlépe s bílým vínem.

Pokud si pečete vafle, víte, že nejlepší jsou ještě teplé. V každém případě vaflové těsto snězte začerstva, zvláště tohle bylinkové, které má jemnou chuť a není nijak výrazné. Dobře se hodí právě k pomazánkám, protože chuťově ničemu nekonkuruje. K pomazánkám (které v tomto případě nemusíte chladit kvůli zdobení) vafle jen přikusujte; ale parádní košíčky je vhodné připravit, když něco slavíte.

K rozmixování pomazánek postačí chopper - elektrický sekáček, který umí vytvořit hladkou pastu z čehokoli, během chvilky. Pokud si chcete pohrát se zdobením košíčků, pak si pomazánky nechte trochu vychladit, aby se s nimi lépe pracovalo. Při použití zdobicího sáčku budou krémy pevnější a vytvoří i ostřejší spirálky. Do avokádové pomazánky jsem vejce nepřidala, ale jestliže jich máte opravdu hodně, můžete dát vejce i tam.

Ke zdobení využijte různé trezírovací špičky, ale vůbec nic se nestane, když na pečivo navršíte malé hromádky pomazánek jen lžičkou a zasypete je nasekanou pažitkou, nastrouhaným sýrem nebo růžovým pepřem. Prostě tak, jak máte právě chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *