JAK SI PŘIPRAVIT SŮL DO KOUPELE S RŮŽOVÝMI LÍSTKY

JAK ČISTIT DOMÁCÍ SPOTŘEBIČE?
26.7.2023
NEJLEPŠÍ MERUŇKOVÉ RECEPTY
28.7.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ X

Tentokrát vše, co budeme potřebovat z přírodních zdrojů, neposlouží jen pro potěšení našich očí, ale zapojíme i ostatní smysly. Budeme příjemně relaxovat.

Vana plná horké vody je pro mnohé z nás blaženou odměnou po perném dni. Ve skutečnosti byste si ji však měli dopřát maximálně jednu týdně. Přitom teplota vody by se měla pohybovat jen 3 - 4 stupně nad teplotou našeho těla. Teplejší koupel tělu neprospěje.

Horko sice dokáže léčit, ale zcela při konkrétní indikaci patřící do rozhodnutí lékaře. Vyšší teplota roztahuje cévy a přetěžuje srdce. Možná jste už zažili teplotní šok při náhlé změně teplot, kdy jste si horkou koupel dopřáli uprostřed chladného dne. Nepatříte-li k naprosto zdravým jedincům, mohli jste pocítit malátnost nebo točení hlavy. Jste-li rozumní a znáte své tělo dobře, pak si však můžete čas od času dopřát ponořit se až po nos do vody obohacené vzácnými minerály a provoněné bylinkami. Budete si připadat jako v lázních. Pojďte si namíchat relaxační koktejl z domácích zdrojů... 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

SUROVINY Z KUCHYNĚ I ZE ZAHRADY

Nemáte-li ještě svou oblíbenou sůl do koupele, a chcete tuhle příjemnou věc vyzkoušet, namíchejte si vlastní směs obohacenou o bylinky, které jsou vám dostupné. Skladba domácí směsi bude jednoduchá, ale i tak její jednotlivé složky pro vás budou blahodárné. Dlouhé máčení ve vodě zatěžuje pokožku a narušuje její přirozenou ochranou vrstvu. Až se ponoříte do teplé koupele, měla by být doplněna zvlhčujícími složkami, k nimž patří také přírodní oleje. Aby vaše pokožka nebyla po koupeli  vysušená, vyzkoušejte následující ingredience:

  • 300 g hrubozrnné epsomské soli
  • 2 lžíce sušených růžových květů, rozemnutých
  • 1 lžíci sušené šalvěje
  • 10 - 15 kapek mandlového oleje
  • pár klásků levandule

Koupelová sůl bude obsahovat řadu významných látek, které během teplé koupele proniknou uvolněnými póry do organismu:

RŮŽI  lidé využívali k péči o pokožku již v době antiky. V kosmetice má své nezastupitelné místo pro příznivý vliv na pokožku, zejména je vhodná pro pokožku suchou a citlivou. Omlazuje ji, regeneruje a tělu přináší harmonii. K sušení jsou vhodné vonné růže, které nebyly chemicky ošetřeny.

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ - budete ji znát pod názvem Babské ucho - má své místo v kuchyni, protože výtečně podporuje trávení, ale hojně se využívá i v kosmetice. Bylina má silné antibakteriální, antivirové a antioxidační účinky. Pomáhá při nejrůznějších zánětech v těle, mimo jiné se využívá při gynekologických zánětech či zánětech močových cest, dodává vlasům lesk, podporuje jejich růst a regeneraci i zbavuje lupů. 

MANDLOVÝ OLEJ  je pro zkrášlující účinky hojně přidáván do kosmetických přípravků. Významně vyživuje pleť, zpomaluje stárnutí a podporuje kondici vlasové pokožky a vlasů. 

LEVANDULI se přezdívá „modré zlato". Její všestranné užití je téměř neohraničené. S levandulí vaříme, pečeme i zavařujeme, používáme ji jako účinný repelent na polétavý hmyz a v lidovém léčitelství se bylinka užívá především jako uklidňující prostředek - podporuje zdravý spánek, pomáhá při úzkostech, bolestech hlavy i depresích.

ZÁKLAD TVOŘÍ BLAHODÁRNÁ SŮL

CO DOKÁŽE EPSOMSKÁ SŮL

EPSOMSKÁ SŮL (síran hořečnatý) se vzhledem podobá hrubé kuchyňské soli, ale je velice hořká. Látka má ve své struktuře hořčík, síru a kyslík a je dobře rozpustná. Svůj název dostala podle města Epsom v Anglii v hrabství Surrey, kde byla objevena. Nejčastěji se používá v kosmetických přípravcích a jako koupelová sůl. Pozitivní účinky epsomské soli jsou připisovány právě  vysokému obsahu hořčíku, kterého má většina z nás nedostatek. Vzhledem k tomu, že hořčík se snadno vstřebává pokožkou, je epsomská sůl často součástí přísad do koupelí. Koupel má zklidňující účinky, pomáhá při nespavosti, uvolňuje namožené svaly, zmírňuje bolest a otoky končetin a celkově se postará o účinný detox organizmu.

VÝROBA SOLI DO KOUPELE

1  Epsomskou sůl dejte do misky, přidejte v dlaních rozmělněné lístky růží, šalvěj, levanduli (může být i čerstvá) a směs dokonale promíchejte.

2  Obsah misky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte prosušit na teplém, suchém a tmavém místě po dobu 24 hodin. Směs můžete během sušení 1× promíchat.

Suchou směs nasypte opět do misky, zakápněte mandlovým olejem a dokonale promíchejte. Hotovou sůl uzavřete do skleněných lahviček a zazátkujte. Skladujte je v uzavřené skříňce.

Dávkování - Do vany vsypte ½ šálku směsi, na koupel unavených nohou stačí 1 polévková lžíce.

PROVONĚNÁ KOUPELNA

HRUBŠÍ KOUSKY NEVADÍ, PŘIPRAVTE SI SÍTKO

Sůl se při relaxaci dokonale rozpustí, drobné kousky bylinek z těla spláchnete. Při vypouštění vany nezapomeňte použít sítko do odtokového otvoru, abyste zachytili veškeré nečistoty. Před použitím voňavé soli láhev vždy protřepejte, aby se přísady dobře promísily. A ještě dobrá rada na závěr - teplota vody pro zdravý odpočinek ve vaně by se měla pohybovat mezi 38 °C až 40 °C. Horká koupel nad 40 °C je už záležitostí odborné péče a určitě s ní neexperimentujte. K relaxaci stačí 15 minut, kdy se teplota vašeho těla vyrovná s teplotou vody. Pak vám bude skutečně příjemně a po koupeli se budete cítit osvěženi. Na závěr ošetřete celé tělo hydratačním mlékem nebo olejem, nejlépe kokosovým.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.