VYUŽIJTE KUCHYŇSKÝ PROSTOR NA MAXIMUM

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den pátý
20.7.2023
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den šestý
21.7.2023

Zatímco dnes jsou moderní velké kuchyně, navíc často spojené s obývacím prostorem, ještě před 20 lety tomu bylo naopak - a tak většina z nás žije s maličkou kuchyní.

Ti šťastnější, kdo mezitím dům či byt rekonstruovali, si na ni už možná udělali víc místa, i já se ale hlásím k majitelům pidikuchyní, kteří se ale zase mohou chlubit tím, že prostor dokáží využít na 350 % a možná i na víc.

Stavební úpravy jsou náročné časově i finančně, nová, chytrá linka, která umí najít maximum místa i tam, kde by jej člověk nečekal, nestojí o nic méně. Jsou ale způsoby, jejich realizace se vejde do pár stovek. Jaké?

16066_img_1189_eshop (1)

Chytré poličky

Tam, kde není chytrá vaše kuchyňská linka, musíte být chytří vy. Jedním z našich letitých bestsellerů je tahle polička na kolečkách, která se díky šíři pouhých 12,5 cm vejde do opravdu uzoučkých škvír např. mezi lednicí a linkou nebo na kraj linky, kde zbývá ještě kousek místa ke dveřím, v některých případech by se mohla vejít i kolmo za linku.

Jestli využijete všechna tři patra nebo jen dvě záleží jen na vašich prostorových možnostech a potřebách.

Chytré poličky jsou všeobecně skvělý způsob, jak využít prostory na maximum. Já mám třeba pod klasickou policí v kuchyni přidělanou ještě jednu uzoučkou, širokou jen asi 7 cm. Ta ničemu nestíní ani nepřekáží, ale mně se na ni vejdou oblíbené velké nože, které si nechci ničit na magnetické liště, nebo třeba kuchyňská minutka a gumičky a drátky. Moji oblíbenci jsou i závěsné košíky na poličky, které prostor rozpůlí na dva a jednoduše a bez vrtání na dané místo přidají jednu malou poličku navíc.

1983901_7_eshop

Hranaté boxy nežerou místo

Víte, co je nejdražší položkou ve stísněných prostorech? Vzduch. Každé místo, kde je vzduch, promarňuje svůj potenciál být užitečné. Mít suroviny v klasických zavařovačkách je skvělý nápad, pokud máte místa dost (taky je ve špajzu na mnoho věcí mám). Kromě nich jsem si ale na stálice svých zásob už před lety pořídila hranaté skleněné dózy.

S tím, jak od té doby pokročila kvalita plastů a z nich vyráběných úložných boxů a jejich molům odolného těsnění, šla bych dnes do krabiček přesně ve stylu těchto LOFT. Máme je v 6 velikostech, s bílými a černými víčky, na rozdíl od skla jsou úžasně lehké, oproti plechu je do nich ale vidět. Výborně se štosují a nikde mezi nimi nevznikají zbytečná hluchá místa.

Podobně maximalizuji prostor i v kuchyňských zásuvkách. Ty nemám nijak extra hluboké, ale přišla jsem na to, že vnitřní prostor je přesně tak široký že na zásuvku jde položit organizér na příbory. Mám jej tak uložený v několika zásuvkách: v organizéru mám drobnější a často používané náčiní (sponky na sáčky, brčka, víčka na plechovky atd.), pod ním zbytek. Tenhle systém chci praktikovat i ve své budoucí nové kuchyni!

18141_730513_4_eshop

Box na potraviny

Boxy na zeleninu, odpadkové koše na tříděný sběr, krabičky ve spíži. Štosujte na sebe všechno, co jde, šetří o opravdu velkou spoustu místa. Takovéto boxy se sešikmeným otvorem jsou praktické v tom, že je nemusíte ze sebe sundávat, ani když potřebujete sáhnout do toho nejspodnějšího. Tyhle mají i regulovatelné větrání, což je po zeleninu nutnost,

Do leckterého koutu nejen v koupelně, ale i v kuchyni se vejde teleskopická rohová police. Ta je skvělá v tom, že ji připevníte i bez vrtání – prostě ji jen vzpříčíte mezi strop a podlahu. Není samozřejmě dělaná na nějaké velké zátěže, ale nemusíte se bát na ni naložit nějaké běžné množství věcí, které se na ni vejdou. Za kuchyňskými dveřmi tak snadno vznikne prostor např. na úklidové prostředky, sáčky do odpadkového koše nebo třeba svačinové krabičky. 

 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.