BORŮVKOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den čtvrtý
19.7.2023
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den pátý
20.7.2023

Keramické formy na koláče o prázdninách vůbec neuklízejte. Každou chvíli v nich skončí jahody, meruňky i nedostižně dobré borůvky.

Kdybychom si každý rok neupatlali pusu od borůvek, nebylo by léto létem. Tohle kouzelné ovoce patří k našemu venkovu víc než cokoli jiného. Dokážete-li se ozbrojit bezbřehou trpělivostí, vybavit se plecháčkem a smaltovanou konvicí, a v lese se zničit sbíráním tohohle modrého nadělení, stoprocentně se přitom vrátíte do dětství. Alespoň mě se to minulý týden přihodilo, když jsem se toulajíc po horách srazila s mladou rodinou na borůvkách. Konvice a oprýskané plecháčky jim nechyběly.

Svůj koláč, který vám s chutí nabízím, jsem ale připravovala o něco dříve, a to jsem měla k dispozici borůvky pouze kupované, kanadské. Od těch se tolik neumažete, ale také si pochutnáte. S těmi lesními ovšem bude vaše pečení o stupínek výš....

Příprava:  1 hodina 10 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Křehké mandlové těsto

  • 300 g hladké mouky, proseté
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g moučkového cukru, prosetého
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry, jemně nastrouhané
  • 170 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 4 lžíce studené vody
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť

Borůvková náplň

  • 350 g čerstvých / mrazených borůvek
  • 1 tučný tvaroh, 250 g
  • 4 lžíce moučkového cukru, prosetého
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 plná lžíce kukuřičného škrobu
  • sníh ze 2 bílků a špetky soli
  • + žloutek na potření těsta

1. Do mísy robotu dejte hladkou mouku plus mandlovou mouku (jemně mleté blanšírované mandle), cukr, špetku soli, citronovou kůru, kostičky chladného másla, studenou vodu a žloutky. Hnětacím hákem vše rychle spojte, těsto přesuňte na vál a zpracujte do hladké koule. Obalte ji potravinovou fólií a nechte v chladničce minimálně 30 minut vychladit.

2. Náplň - Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha, dejte do chladu. Borůvky rozšlehejte ponorným mixérem. Do misky dejte tvaroh, cukr, citronovou šťávu a škrob a vše dobře rozmíchejte. Přidejte borůvky a náplň krátce prošlehejte, pak ručně vmíchejte sníh.

3. Na vál posypaný moukou dejte asi dvě třetiny vychlazeného těsta a rozválejte ho na plát vysoký 3 - 4 mm. Pomocí válečku ho přeneste do máslem vymazané formy, uhlaďte dno i boky, přebytečné těsto odstraňte. Dno hustě propíchejte vidličkou a přidejte veškerou borůvkovou náplň. Rozetřete ji do roviny pomocí cukrářské stěrky.

4. Ze zbývajícího těsta vytvořte stejně silný obdélníkový plát a rozkrájejte ho na 2,5 cm široké pruhy. Podle fotografie (níže) je rozmístěte na koláč tak, aby tvořily mřížku. Nožem odkrojte přebytečné okraje. Poslední zbytek těsta využijte k olemování obvodu koláče libovolným způsobem.

5. Těsto na koláči potřete prošlehaným žloutkem a koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte celkem 45 minut. Když náplň vyskočí, můžete posledních 10 minut teplotu snížit na 170 °C. Koláč upečte dozlatova, až kraje těsta odskočí od koláčové formy. Vychladlý koláč podávejte lehce pocukrovaný.

 

Těsta nechávám jen tolik, aby vše drželo pohromadě, a aby na celé čáře zvítězily borůvky. Jen nezapomeňte vidličkou propíchat dno syrového těsta, aby koláč mohl v troubě pracovat. Mřížku můžete umně proplést (jako když se pletou košíky), anebo udělejte tuhle rychlovku - proužky těsta položím přes sebe a přebytečné těsto oříznu nožem. Správně zpracované těsto je jak plastelína, bude se vám s ním dobře pracovat a vyválíte ho do tenka.

Konečné začistění okraje koláče také může být různé. Záleží na množství těsta, které vám zbylo. Když ho mám víc, vykrájím třeba miniaturní srdíčka a položím je kolem dokola těsně vedle sebe, nebo upletu jednoduchý provázek ze dvou vyválených pramínků, jako to vidíte zde.

Tvarohová náplň se nepřejí. Koláč je lehký, málo sladký a voní po másle. K prázdninám nádherně pasuje. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.