KDYŽ JE VEDRO, ŽE SE ANI VAŘIT NECHCE

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den třetí
18.7.2023
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den čtvrtý
19.7.2023

V následujícím týdnu budou i teploty ve stínu opět překračovat třicítky. To není v červenci nic až tak překvapivého, o nic méně ale není překvapivé ani to, že vařit se v tom člověku už taky nechce.

Už leta letoucí v létě víceméně jen snídám a večeřím, k obědu si dám maximálně něco malého. A ani s teplými večeřemi se to u nás v létě moc nepřehání. Ne, že by na jídlo nebyla chuť, to většinou je, ale vytápět si byt horkou troubou nebo vařením knedlíků se člověku často moc nechce.

Ne všechny následující recepty se bez tepelného zpracování obejdou úplně, čestně ale prohlašuji, že všechny jsou hotové rychle a bez zbytečného zdržování. Na letní večeře i obědy do krabičky jsou zkrátka jako stvořené. A nechybí ani dezert!

Toasty by se mohly zdát jako nudné jídlo, na které není třeba psát recept a vlastně byste měli pravdu. Na co už se ale recept psát dá, jsou netradiční náplně. Dnešní tip je na pesto ze sušených rajčat – co přidat k němu už ale zjistíte až v odkazu na recept. A taky tam najdete trik, jak je mít vždy dokonale křupavé.

Skvělým jídlem do horkých dní jsou slané koláče, které si můžete upéct den předem a pak si je sníst klidně studené. A zdaleka nejjednodušším slaným koláčem jsou galetky, na ty totiž nepotřebujete ani koláčovou formu. Použijte sýrovou náplň podle našeho receptu a navrch použijte to, co jste zrovna sklidili nebo co máte postě po ruce, sýr se hodí ke všemu a galetka může být pokaždé úplně jiná.

Červenec a srpen jsou rozhodně měsíce salátů. Nejen proto, že hlavně v srpnu už je v sezoně spousta zeleniny, ale taky proto, že saláty jsou tak osvěžující! Tenhle je doplněný skvělými parmazánovými kroketami a hořčičnou zálivkou, kroketové těstíčko můžete upéct i „toasteru“ na vafle, mini donuty nebo cake pops. Jen počítejte s tím, že podle formy se bude měnit i jejich tvar :-).

Jako předkrm, svačina i večeře, jako pomazánka nebo dip k čerstvé zelenině či nachos. Hummus, lahodnou pomazánku z cizrny, si můžete vychutnat na mnoho způsobů a rozhodně patří ke zdravým (nejen) letním jídlům. Z konzervované cizrny je navíc hotový stejně jako rychle, jako trvá zmáčknutí tlačítka na mixéru!

Flameri není nic jiného než puding z dětské krupičky. Ta mu dodává úžasnou konzistenci, o chuť se v tomto případě postará vanilka, čokoláda a malinová omáčka. A až sklidíte maliny, stavte se na ostružiny. Nebo rybíz. Nebo na podzim na švestky. Fantazii se meze nekladou.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

2 Comments

  1. Saša napsal:

    Vytrhli jste mi trn z paty – co má člověk pořád vymýšlet k jídlu. děkuju – je to super!

  2. Jana Chmelíková napsal:

    Tak to nás těší, Sašo! Co jste nakonec vyzkoušela?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.