ČOKOLÁDOVÉ FLAMERI S MALINAMI

ABY ŽIDLE NETLAČILY
7.2.2019
4x ZADÁNO PRO SUŠIČKU OVOCE
12.2.2019

Název flummery má své kořeny v německy mluvících zemích a svůj původ ve velštině. Mléčný pudink z krupice a mléka je známý už od 16. století.

Připravoval se z krupice a sága (škrobovitého prášku vyráběného ze středu kmene ságových palem) a patřil k sytícím pokrmům, teprve později i k elegantnějším dezertům, které se doplňovaly krémy nebo ovocem.

Pokud se vám hned vybavila dětská kašička, nebojte se, tento dezert vám zachutná (také patřím k těm, co kaši nemusí). Dezert jsem upravila valentýnsky - takže je v něm čokoláda, špetka chilli i alkoholu. Dnes si můžete mléčný základ vylepšit vším, co máte rádi. Například čerstvým ovocem, tvarohem, našlehanou smetanou, bílkovým sněhem i kousky čokolády. To vše lze zamíchat do chladnoucí hmoty, a pokud je dezert hodně jemný, můžete ho servírovat ve skle. Správně byste však měli vytvořit takovou konzistenci, aby se dal vyklopit (například z hrnečků nebo porcelánových forem) a naservírovat s ovocnou nebo vanilkovou omáčkou.

Dezert jsem prostřela na talířcích ze servisu MARIKA z našeho nového jarního katalogu, který brzy naleznete ve svých schránkách. Porcelánovou sadu si můžete objednat prostřednictvím našeho e-shopu. Myslím, že ovocný dekor působí na sklonku zimy víc jak optimisticky.

001

ČOKOLÁDOVÉ FLAMERI S MALINAMI

Příprava: 20 minut + vychlazení do druhého dne * Získáte: 4 porce

Flameri

  • 500 ml smetany, 12%
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 30 g cukru
  • špetka mletého chilli
  • 2 lžíce bourbonu nebo tmavého rumu
  • 50 g hořké čokolády
  • 60 g jemné pšeničné krupičky
  • 25 g másla
  • špetka soli

Omáčka na 4 porce

  • 250 g malin
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g cukru

1. Připravte si 4 šálky nebo porcelánové formičky a dejte je na chvíli do chladničky.

2. Do kastrůlku dejte smetanu, vanilku a cukr. Pomalu zahřívejte na středním plameni a v okamžiku, kdy je cukr rozpuštěný, přidejte špetku chilli, bourbon a na kousky rozlámanou čokoládu. Míchejte, až se čokoláda dokonale rozmíchá, ale směs nevařte.

3. Těsně před bodem varu začněte přisypávat krupičku a metličkou důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nakonec přidejte máslo a sůl. Plamen ztlumte a stále míchejte až do první známky varu - trvá to asi 6 minut, pak ihned odstavte.

4. Formičky vypláchněte studenou vodou a rozdělte do nich čokoládovou směs. Povrch uhlaďte a po vychladnutí vložte přes noc do ledničky.

Druhý den flameri vyklopte na talířky - postačí, když ostrým nožem objedete obsah formiček - a podávejte s malinovou omáčkou a ovocem.

Omáčka - Nechte si stranou pár malin na ozdobu, zbytek vložte do kastrůlku s citronovou šťávou a cukrem a na mírném plameni 5 minut provařte. Omáčku prolisujte nebo podávejte s kousky rozmačkaných malin.

Na flameri používám jemnou dětskou krupičku. Místo mléka a smetany lze použít i tučnou smetanu na šlehání. Záleží na vás, jak vám dezert zachutná. Je to lahůdka i pro děti, takže můžete připravit flameri jen smetanově bílé a pochopitelně bez alkoholu a koření. Také ovoce může mít spoustu obměn - výborné jsou kompotované broskve, ke světlé variantě čerstvé jahody, k tmavé zase ananas, a k valentýnské variantě jsou úžasné višně naložené v alkoholu...

Když dáte čokoládovou směs do vychlazené formy, po chvilce se mírně odtáhne od stěn. To už máte jistotu, že později půjde dobře vyklopit. Přesto je dobré uvolnit bábovičku nožem. Dezert se podává vychlazený, ale chcete-li, maliny můžete přidávat horké.

další možnosti

  • Do flummery patří také sníh z čerstvě ušlehaných bílků. Výsledná hmota je nadýchaná, porézní a o poznání lépe vypadá. Do receptu jsem sníh nepřidala, protože se čerstvým vejcím vyhýbám. Pokud byste si přáli recept dokončit, pak postupujte následovně: do tuha ušlehejte 2 bílky a v okamžiku, kdy hotová čokoládová směs zchladne, sníh zapracujte a míchejte, dokud se vše hladce nespojí.
  • K čokoládové verzi je také chutný vanilkový krém. Můžete využít recept na šodó, naleznete ho ZDE.
  • Flummery patří leckde z vánočním dezertům. Výtečné je v kombinaci s podušenými švestkami nebo s brusinkovým kompotem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.