ABY ŽIDLE NETLAČILY

KDYŽ ČERNÁ HRAJE PRIM
6.2.2019
ČOKOLÁDOVÉ FLAMERI S MALINAMI
11.2.2019

Bytový textil tvoří důležitou část veškerého domácího vybavení. Nejenže se postará o to, aby byl prostor kolem nás krásnější, ale dokáže přinést teplo a pohodlí.

Sedáky na židle jsou nepostradatelnou součástí židlí bez čalounění. Ať jsou židle jakkoli pěkné, s polstrovaným sedákem se na každé hned sedí lépe. Sedáky jsou rozumnou investicí, protože se v domácnosti neztratí po celý rok. V létě je můžete přesunout na balkonové židle či je užívat k zahradnímu sezení, a v chladnějším období si je děti ochotně vezmou na zem ke svým hrám.

Většina sedáků má rozměr kolem 40 × 40 cm a liší se výškou polstru, který bývá při větší tloušťce zajištěn bodovým nebo plošným prošíváním. Když sedáky nakupujete, informujte se o tom, čím jsou vyplněné. Dejte přednost pracím materiálům, neboť praktické užívání v kuchyních a jídelnách se neobejde bez zašpinění. Dobrým řešením je molitan nebo duté vlákno; obojí po vyprání dobře schne.

Židle opatřené sedáky mohou působit decentně, ale také jimi za pomoci nápadných barev probudíte celou místnost k životu. Příjemně působí volba solitérních barev pro každou z židlí. Dohromady vypadají jako rozkvetlá louka. Ať už si vyberete jakkoli, máte možnost změnit nejen design celého prostoru, ale za pár korun si opatříte pohodlnější sezení i zateplení. Mix těch správných barev, tvarů a rozměrů naleznete ZDE.


PŮLKULATÉ SEDÁKY NA KLASICKÉ KUCHYŇSKÉ ŽIDLE

sedaky1

Sedáky na tento typ kuchyňských židlí perfektně padnou. Židle mají však nejrůznější tvary, takže pokud si půjdete sedáky prohlédnout do některé z našich prodejen, vezměte si s sebou tahák - sedací plochu své židle si jednoduše obkreslete na balicí papír a vystřihněte. Nejste-li si při nákupu jisti, snadno si přibližné rozměry porovnáte. Když sedáky kopírují tvar židle, vypadá to esteticky, ale ověřila jsem si, že je příjemné, když v přední části mírně přečnívají. To je to místo, kde se vaše nohy opírají celou vahou o dřevěnou hranu židle a při dlouhém sezení dost trpí. Pro krevní oběh to není ideální. Pokud sedák hranu mírně přesahuje, pocítíte příjemnou úlevu. Od toho, aby se sedák při každém vašem vztyčení ze židle neposunul, slouží tkanice, kterými sedák uchytíte za rám opěradla. Tento drobný ozdobný prvek působí hezky a dokonce ho můžete zdůraznit květinami nebo sezonními dekoracemi. Pokud máte starší židle, které potřebují renovaci, neváhejte a nalakujte je. S měkkými sedáky budou ještě perfektně sloužit.

SEDÁKY HRANATÉ, PŮLKULATÉ I S PROŠÍVÁNÍM - VYBERTE SI PODLE TVARU ŽIDLÍ

sedaky mix

Tvarované sedáky mají výšku 3,5-4 cm a to díky molitanu, který je zašitý uvnitř. Údržba je jednoduchá, svrchní bavlněný materiál vyperete v ruce s přídavkem jemného mýdlového roztoku. Vysoké polstrované sedáky s tloušťkou 5 cm bývají prošívané a jejich výplň tvoří duté vlákno. Perte je opět ruce. Sedáky s odšitým lemem jsou zhotoveny jako povlaky se zdrhovadlem na zadní straně. Uvnitř naleznete 3 cm vysoký molitan, který lze vyjmout a povlak vyprat. Bavlněné povlaky nechte odmočit a vyperte v ruce. Určitě neexperimentujte s vysokými teplotami v pračce, protože bavlna může být mírně srážlivá a mohla by sedáky deformovat. Takto vám budou dlouho složit k veškeré spokojenosti.

Kromě sedáků určených pro dekorování interiéru naleznete na e-shopu také zdravotní sedáky, které usnadňují vstávání ze židlí a křesel (např. po operaci kyčelního kloubu) a najdou své uplatnění v autě nebo na invalidním vozíku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.