LETNÍ SVÍCNY Z LASTUR

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den první
16.7.2023
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den druhý
17.7.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ IX

Máte-li neposedné ruce, které musejí něco dělat i o spokojených prázdninách, zaměřte se na tvoření z přírodních materiálů víc než kdy jindy. Vždyť si určitě přivezete ledacos ze svých cest.

Nejsilnější příval inspirace si přivezete od vody. Je to jedno kam se o dovolené podíváte, ale letní nálada patří slunci, plážím, houpajícím se loďkám. Kdo se vypraví za velkou louži, nezřídka si přiváží krom opálení nezapomenutelné vzpomínky na exotickou faunu i flóru. K mým suvenýrům z cest pokaždé patří oblázky a pár mušlí. Časem se promění v drobné bytové dekorace lapající prach, ale musí to být. 

Když se vás ve zbytku prázdnin zmocní touha po teplých krajích, využijte veškeré prostředky, které vás zavedou do vzpomínek. Vždyť jsou tu přece lehké textilie, dekory s námořnickými emblémy a létajícími racky nebo s květinami. Nemůžete-li si cestování přičarovat napořád, alespoň si vytvořte svůj letní plážový kout na zahradě. Vychlaďte nápoje a v podvečer si odpočiňte u plamínků rozsvícených svíček. Moře budete mít na dosah ruky.

Další inspiraci z lastur naleznete ZDE.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

TROFEJÍM Z DOVOLENÉ VDECHNĚTE NOVÝ ŽIVOT

Mořské hvězdice a mušle jsou natolik dekorativní, že zafungují všude kamkoli je položíte. Ozdobte jimi prostřený stůl, drobnými škebličkami naplňte skleněné válce a dózy s víčky (bude se do nich méně prášit) a uložte je třeba do knihovny, ty velké mušle nechte na policích jen tak pro náladu. Naštěstí se dobře udržují, protože prachu je čas od času zbaví voda.

Pokud vlastníte schránky svatojakubských mušlí, máte nejen krásnou dekoraci do interiéru, ale možná je používáte přímo k zapékání a servírování předkrmů imitujících výtečnou delikatesu. Tyto mušle byly symbolem poutníků pochodujících do Santiaga de Compostella a samotného apoštola Jakuba. Legenda říká, že v přístavu, kam loď připlula s Jakubovými ostatky, oslnil povrch této mušle rytířova koně. Ten se lekl, rytíř spadl do vody a po vytažení měl všude na svém těle právě tyto mušle, které ho ochránily před dalším zraněním. Jméno už jim zůstalo.

Tolik praví legenda a vy si z atraktivních schránek - díky tomu, že jsou stabilní - můžete vytvořit bezpečné svícínky. Na internetu lze mušle zakoupit v balíčcích po 2 - 4 kusech v ceně kolem 200 Kč. Záleží na velikosti. Připravte si:

  • svatojakubské mušle
  • jemný písek, ideálně od moře
  • dekorativní čajové svíčky ve tvaru květin
  • samolepicí plstěné podložky

Výroba svícnů je naprosto jednoduchá, jde jen o zajímavý nápad. Mušle dejte nejprve na stůl a pomocí malých samolepicích podložek vyrovnejte jejich mírně oblý spodek tak, aby byly stabilní. Pak je naplňte pískem a doprostřed vmáčkněte dekorativní čajovou svíčku, nejlépe i s hliníkovým obalem. Snažte se, aby z něj nic nekoukalo. Svícny naaranžujte na stůl a pak už si jen užívejte romantiky.

SYMBOLY HORKÉHO LÉTA

CO VŠE PATŘÍ NA STŮL V MOŘSKÉM STYLU

Není to žádné překvapení, že v létě jsme tolik inspirováni vodní hladinou. V horkých dnech většina z nás tráví volný čas na březích řek, rybníků i u moře. O písku a mušlích byla řeč, ale celkovou atmosféru doladíte vším, co se tématu dotýká. Úkolu se nejlépe zhostí textilie, ostatně jako vždy:

  • na polštářích, ubrusech a čalounění nechte vyznít pruhy, emblémy kotev, provazů, loděk i vodních rostlin
  • k barvám patří všechny modré tóny i s odlesky zelené, to vše na pozadí oslnivě bílé
  • na stůl můžete prostřít nápodobu rybářské sítě do níž rozhodíte pár mušlí - využijte rozpáranou síťovku po babičce nebo si možná poradíte s drháním
  • květiny vyniknou v terakotových květináčích dokreslujících středomořský styl
  • a nezapomeňte na nápoje v různě vysokých karafách s ledem ve tvaru ryb, mořských koníků a všelijaké mořské žoužele

Další inspiraci do svých interiérů naleznete na našem vyletněném e-shopu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.