GALETKY SE SÝROVOU NÁPLNÍ A ÚRODOU ZE ZAHRÁDKY

HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ: CO UŽ JSME SE NAUČILI?
12.8.2022
LEVANDULOVÉ OPOJENÍ
17.8.2022

U zrodu dnešního receptu bude nepostradatelný silikonový vál, jehož reliéfní povrch dělí kruhová i rovná měřítka pro snadné rozdělení těst.

Každý úspěšný pěstitel rajčat, cuket, zelí, bylinek a dalších šťavnatých produktů, je pyšný na všechno, co mu vyroste pod rukama. Domácí zelenina i ovoce má nezaměnitelnou chuť i svěžest, a všechnu tu námahu, která byla zapotřebí, nám při sklizni bohatě vrátí. V letní kuchyni pak ze všeho nejvíc oceníme čerstvost a vyzrálost všech plodů, a s velkou chutí z nich něco navaříme a napečeme. 

Nám ostatním ale také není nejhůř. Čerstvou zeleninu v širokém výběru najdeme na tržištích i v obchodech, a mnohem operativněji, než tomu bylo dříve, můžeme plánovat své jídelníčky. V tuto dobu, kterou provází řada horkých dní, je milé, když dokážeme připravit dobré jídlo rychle a co nejsnadněji. V pestré nabídce léta dominuje zelenina upravená na všechny způsoby. Určitě nemusím připomínat grilované papriky nebo paprikové lusky plněné masem, výtečné zeleninové karbanátky či bezpočet čerstvých salátů. K těm nejrychlejším a vydatnějším úpravám patří zeleninové koláče, mezi nimi pizzy všech barev a chutí, výborné quiche nebo galetky -  což jsou zapečené korpusy z křehkého těsta naplněné termizovanými sýry a zeleninou. 

Praktický silikonový vál, který je kdykoli po ruce, jsem vám už předvedla při sladkém vytváření motýlkových koláčů (postup naleznete ZDE), kdy byl pomocný měřítkový reliéf válu nápomocen při rozdělení těsta do pruhů. Teď si pomocí kružnic na válu bleskurychle vykrojíte z vyváleného těsta kruhové korpusy potřebné na galetky.

Příprava: 50 minut * Získáte: 2 koláče, 4 porce

Křehké těsto na 2 galetky

  • 140 g hladké mouky
  • 70 g chladného másla, rozkrájeného na kostičky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 50 ml chladné vody

Náplň

  • 40 g parmezánu, z toho část na posypání
  • 4 stroužky česneku, pokud jsou velké, tak méně
  • 200 g sýra Paloučku
  • 10 snítek tymiánu, část na dozdobení
  • čerstvě mletý pepř
  • kuličky červeného pepře
  • 1 malá cuketa, 1 malý lilek

Na dokončení

  • 1 žloutek na potření
  • sezamové semínko

1. Na vál prosejte mouku a přidejte kostičky másla, vejce, sůl, a lžící vše promíchejte; snažte se máslo zbytečně nezahřívat rukama. Pak postupně přilívejte vodu a rukama rychle těsto zpracujte. Hladké, vláčné těsto vytvarujte do koule a v potravinové fólii ho uložte na půl hodiny do chladničky.

2. V mezičase do misky nastrouhejte parmezán, prolisujte česnek a přidejte sýr. Na něj otrhejte lístky tymiánu a přidejte mletý pepř. Náplň promíchejte a nechte v chladu.

3. Těsto rozdělte na dvě části. První část položte na střed válu, kde jsou reliéfní kružnice, a rozválejte ho do zvolené velikosti na tloušťku asi 4 mm. Jakmile těsto přitisknete na vál, vyrýsují se vám kružnice do těsta. Rádýlkem odkrojte nepravidelné okraje a tím vykrojte kruh. Přeneste ho na plech opatřený pečicím papírem a stejně zpracujte druhou část těsta. 

4. Na těsto umístěte náplň tak, aby 4 cm okrajů zůstaly volné. Cuketu a lilek nakrájejte na slabé plátky a na každou náplň dejte jinou zeleninu. Pak okraj těsta přehněte směrem ke středu, přičemž navolnění těsta zpracujte do malých sámků.

5. Střed galetek dozdobte zbytkem parmezánu a červeným pepřem. Přehnuté okraje potřete prošlehaným žloutkem a hustě posypejte sezamovým semínkem. Koláče vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 180 °C. Podávejte teplé.

Kruhový reliéf na válu vám pomůže při vytvarování potřebné velikosti korpusu z těsta. Odkrojíte jen malé okraje...

... a poté korpus namotejte na váleček a přeneste na plech. Nevadí, když se s druhým korpusem trochu překrývají, protože po naplnění galetek okraje zvednete vzhůru a koláče se tím zmenší. Na sýrovou náplň můžete dát plátky cukety nebo lilku, ale také šunku, hrášek apod. Záleží na vás, co vám více chutná.

TIP: K naplnění lze využít také velké vláčné palačinky. Máte-li elektrický palačinkovač, vyzkoušejte to. Palačinky upečte silnější a po naplnění je přehněte pouze na 4 stranách (vznikne vlastně čtverec) a zapečte je.

Náplň ještě zasypu zbývajícím parmezánem a přidám kuličky červeného pepře. Okraje galetek potřu žloutkem, aby krásně zezlátly, přičemž chuť těstu přidá i opečený sezam. Nebojte se těsto dost naplnit, náplň díky přehnutým okrajům nikam neuteče.

TIP: Ještě malá rada, jak vytvořit faldíky na přehybu těsta - Těsto přehněte, ukazováček levé ruky (jste-li praváci, jinak naopak) položte kolmo na přehyb a pravou rukou přes prst vytvořte sámek. Jemně přitiskněte. To samé udělejte o kousek dál a stále dokola. V žádném případě nemusí být sámky pravidelné. Přehýbejte, jak vám to vyjde. Tím, že okraje těsta potřete žloutkem, zůstanou faldíky pěkně na místě, i v troubě.

Křehké těsto lehce nabyde, voní po másle a zůstane úžasně křupavé. Samo o sobě je to pochoutka, a s výraznou smetanovou náplní dohromady si připravíte skvělou hostinu. Ke galetkám se hodí dobře vychlazené bílé víno. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.