HOUBOVNÍK Z LESA I Z MĚSTA

NESMRTELNÝ CIBULÁK
3.8.2022
NEJLEPŠÍ LETNÍ NEALKO NÁPOJE
5.8.2022

Zapečte si houbovník, kořeněnou směs hub s bylinkami a zakysanou smetanou. Budete k tomu potřebovat jen středně velký keramický či skleněný pekáček a chvilku času.

Vůni lesních hřibovitých hub nic nenahradí, na tom se určitě shodneme. Co ale dělat, když nerostou, a chuť by byla... kde potkat zkušeného mykologa, který odtajní místo s houbovou úrodou? Obvykle každoročně slýchám, že houby rostou jak divé, a když se octnu v lese, nenajdu ani prašivku. Málokdy mám šanci vyšetřit den v termínu po vydatných deštích - má to být minimálně po týdnu, následuje-li ovšem teplé - nikoli horké počasí.

Své fiasko si zahojím teprve nákupem hub, které kupuji celoročně, za což jsem nesmírně vděčná všem pěstitelům hlívy ústřičné a žampionů, a vařím a peču za vydatné podpory hub sušených, které přece jen po troškách s rodinou ulovíme a nastřádáme na zimu. Pak už jen vymažu zapékací mísu domácím sádlem či máslem a následuje večeře, kterou by nepohrdl ani král.

Příprava: 40 minut + zapékání * Získáte: 4 porce

  • 2 plné lžíce sádla
  • 1 cibule, středně velká
  • 3 - 4 stroužky česneku, nasekané
  • 450 - 500 g čerstvých hřibovitých hub / směsi hlívy a hnědých žampionů
  • sůl, barevný pepř
  • 1 plná lžička kmínu, tlučeného
  • 4 rohlíky, 1 den staré
  • 80 ml mléka nebo zakysané smetany, 10-14%
  • 4 vejce M
  • ½ lžíce sušeného tymiánu / 5 snítek čerstvého
  • menší svazek plocholisté petrželky
  • 1 chilli paprička, dle chuti
  • máslo na vymazání

1. Na velké pánvi rozpalte sádlo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji. Pak na chvilku přidejte česnek a veškeré houby rozkrájené na hrubší kusy. Směs osolte, opepřete, přidejte tlučený kmín a zprudka orestujte. Trvá to ještě asi 15 minut, pak nechte pánev vychladnout.

2. Den staré rohlíky, které jste nechali proschnout na vzduchu, nakrájejte na kolečka a pokropte mlékem nebo smetanou. Přidejte vejce, bylinky a chcete-li i chilli papričku. Nakonec přidejte zchladlé houby. Směs zlehka promíchejte.

3. Máslem vymažte pekáček až nahoru a směs do něj urovnejte, lehce ji stlačte lžící. Pekáček vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut bez pokličky. Vrstva je vysoká, nechte ji důkladně propéct, až se odtáhne od okrajů a nahoře vytvoří zlatavou kůrčičku.

Horký houbovník ještě v pekáčku rozkrájejte na úhledné porce a rozdělte na talíře. Výborným doplňkem jsou sladkokyselé okurčičky.

Budete potřebovat den staré rohlíky, které je třeba nechat v závěru pěkně opéct v troubě, aby povrch jemně křupal. Příprava houbovníku je podobná, jako při pečení nádivky, jen je zde méně ingrediencí. Koření a bylinek dejte dost, a nakonec vyzkoušejte i chilli papričky dle chuti. Když všechno vyladíte tak akorát, opravdu si pochutnáte. 

Nemáte-li k dispozici čerstvé hřibovité houby, spolehněte se na hlívu a hnědé krémové žampiony, které jsou aromatičtější než bílé a jejich chuť se přibližuje suchohřibu. O hlívě ústřičné je známo, že její častá konzumace může dostat naše zdraví do formy. Má vysokou nutriční hodnotu a díky antioxidačním účinkům obsažených látek pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů a účinně posiluje imunitní systém.

Obdélníková zapékací forma CULINARIA s rozměrem 28 × 18 cm přesně vyhověla množství připravené houbové směsi. Patří k ní poklice, kterou jsem v tomto případě nevyužila. Směs je třeba v troubě správným způsobem vysušit a na povrchu pěkně opéct dokřupava. Keramický komplet si vezměte k ruce při pečení porcí masa, které v něm krásně změknou.

Houby je třeba nejprve zprudka orestovat na pánvi. K tomu používám domácí sádlo, které můžete použít i k vymazání pekáčku. Tady ale dávám přednost chuti másla, která pasuje k pečivu opečenému dozlatova.

Sušička na ovoce, zeleninu, bylinky a houby je v domácnosti dobrým parťákem, takže jí brzy najdete stabilní místo, kde bude často v chodu. Automaticky si totiž zvyknete na to, že v ní zmizí každý přebytek surovin, který by v kuchyni možná přišel nazmar. Vyplatí se pořídit si sušičku s větším počtem sušicích pater, anebo se informujte, zda je pro vybraný typ lze dokoupit. Výrobci SUŠIČKY SO 1090  to umožňují, plata naleznete na našem e-shopu.

Teď už si nechte chutnat, voní tu celá kuchyně. Tuhle vydatnou, ale nepříliš kalorickou večeři si naštěstí můžete dopřávat hodně často. Houbovník jde dobře rozkrájet na jednotlivé porce a doladit nakládanými okurčičkami.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.