NESMRTELNÝ CIBULÁK

LETNÍ BARVY PRO VAŠI POHOVKU
1.8.2022
HOUBOVNÍK Z LESA I Z MĚSTA
4.8.2022

Málokterý vzor si drží oblibu víc než pár let – mezitím přijde do módy jiný, ten původní zestárne, a pokud chcete svoje bydlení udržovat „trendy“, minimálně jednou za dekádu je potřeba leccos obměnit. I proto, že člověka už třeba ani nebaví na původní vzor tak dlouho koukat. S cibulákem je to ale jinak, ten je milován už 300 let.

Pojďme si proto udělat malou exkurzi do historie. Původ cibulákového vzoru se datuje do 1. poloviny 18. století do Míšně, kde tehdy převzali a upravili motiv granátových jablíček, broskví, bambusu, aster a pivoněk z čínského porcelánu, který cibuláku propůjčil i své typické barvy, modrou a bílou. Granátová jablíčka připomínala cibuli – a tak se zrodil legendární cibulák, ačkoliv v jeho vzoru žádnou cibuli dodnes nenajdete.

Co to tedy je za vzory? Granátová jablka symbolizují plodnost a hojnost zdravých dětí, broskve („lístky“ připomínající tvarem srdce) symbolizují dlouhověkost až nesmrtelnost, květinový lem na talířích je na 4 místech přerušen lotosovým květem. Středový motiv zoubkovaného dvoulistu s kvítkem nad ním jsou pivoňky značící bohatství, vznešenost a růst. Napravo od pivoňky jsou stonky rozkvetlých chryzantém, resp. aster, po levé straně najdete bambusovou větvičku ovinutou kvetoucí liánou – symbol soudržnosti.

Na českém území se s malováním cibuláku začalo v roce 1885 v Dubí pod označením Meissen a ruční malbu tam zároveň nahradil tiskem pomocí ocelotiskových desek, ručně se domalovávaly pouze detaily. V roce 1944, poté, co byl tehdejší majitel porcelánky odvlečen do koncentračního tábora, byla výroba zcela zastavena a obnovena byla po konci války. V roce 1955 přišel pro cibulák naprosto zásadní zlom: porcelánka z Dubí začala spolupracovat s rakouskou značkou Thun-Hohenstein a od roku 1956 si nese mezinárodně uznávané označení Zwiebelmuster.

A teď zase zpátky k zábavě. Pojďte si vybrat nějaký ten nadčasový kousek, i když třeba zrovna nebude z původní porcelánky. Cibulákový vzor se svými lotosy a granátovými jablky zazáří i na zástěrách a dalším bytovém textilu.

MODROBÍLÉ NÁDOBÍ

Jídelní servis pro všední den i pro svátek

18dílná porcelánová jídelní sada značky Banquet se hodí pro každou příležitost, ať už v motivu vidíte granátová jablíčka nebo cibuli. V sadě najdete po 6 kusech hlubokých, mělkých a dezertních talířů. Výhodou je, že nádobí můžete dát bez obav jak do mikrovlnky, tak do myčky na nádobí. Talíře mají průměr 21,5 cm, 24 cm a 19 cm, takže se na něj vejde i pořádná porce oblíbeného jídla.

 

Snídaňová sada misky a hrnku

Rovněž od značky Banquet je tahle nádherná snídaňová sada s názvem ONION, tedy anglicky cibule. Skládá se ze skoro půllitrové misky na cereálie či vajíčka a hrnku, do kterého se vejde pořádná dávka čaje – jeho objem je 360 ml. Nádobé můžete dát kloidně do myčky, ale pozor na křehkost: je vyrobenou z keramiky, nikoliv porcelánu.

Smaltované misky i hrnce s oblíbeným dekorem

Fandíte smaltovanému nádobí? Pak vás utěší tyhle krásné rendlíčky a misky s praktickým plastovým víčkem, které udrží potraviny v nich déle čerstvé. Pokud už vás omrzely plastové skladovací boxy, tyhle misky si zamilujete. Set se skládá ze 4 misek o objemu od 200 ml do 1,3 l a jsou vhodné i rovnou k servírování na stůl. Nejen pohled do kuchyňské skřínky doplní sada 3 smaltovaných hrnců se skleněnou poklicí s otvorem pro unikání páry, takže vždy uvidíte, co se v hrnci děje, a obsah hrnce jen tak „neuteče“. Hrnce mají objem 0,9 l, 1,3 l a 1,9 l.

Na vaření i servírování

Poslední tři kousky přímo do kuchyně  využijete velmi často. Na stylové a barevně velmi netradiční pánvi s nepřilnavým povrchem Dyflon Starry Sky ve stylové, k cibuláku perfektně ladící modré barvě, v klidu uvaříte nebo usmažíte, cokoliv potřebujete. Tento povrch je extra tvrdý a nadměrně odolný proti poškrábání. Na nepřilnavý povrch navíc nepotřebujete téměř žádný tuk.

Uvařený pokrm pak podle potřeby můžete udržet teplý v termomíse, jejíž plastový obal je zdobený cibulákem (pokud máte raději levanduli, i ta je k mání!), o termofunkci se postará nerezový vnitřek s dlouhou životností. K dostání je ve třech praktických velikostech.

Servírovat nakonec můžete pomocí praktického, snadno omyvatelného  melaminového tácu. Velikost 36 × 25,5 cm je tak akorát na vše potřebné.

 

KUCHYŇSKÝ TEXTIL

Stylově v kuchyni, stylově na talíři

Skutečné fanynky a fanoušci cibuláku si nemohou nechat ujít ani sladěný kuchyňský textil jako chňapky, zástěry nebo utěrky. Sada dvou chňapek na poutko vám umožní bezpečně a pohodlně přenést či podržet jakýkoliv kus horkého nádobí, chňapky jsou navíc vyrobeny z příjemného bavlněného plátna.

Je-li vám samotná chňapka málo, pořiďte si ji rovnou v setu s nádhernou kuchařskou zástěrou. Tu můžete prát na 40 °C, takže i většina nečistot hladce zmizí, kdybyste si přece jen nebyli jisti, jak na to, tady je prací manuál pro začátečníky.

A konečně set dvou krásných bavlněných utěrek: jedna s klasickým vzorem druhá tak trochu naruby. Ktrá se vám líbí víc?

 

Pár praktických tipů na závěr

Víte, že třeba z cibulákového servisu (ale samozřejmě i jakéhokoliv jiného) mžete vyrobit praktický etažér během pár minut? Stejně rychle bude zase rozebraný a nádobí přitom zůstane nepoškozené. Více o tom, jak na to, se dozvíte právě ve článku Etažér z cibuláku.

A o tom, proč vařit ve smaltovaných hrncích - zejména pak ovoce a zeleninu, jsme se lehce rozepsali v návodu na rebarborový pečený kompot.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.