ETAŽÉR Z CIBULÁKU

KYTICE NA POKRAČOVÁNÍ
6.5.2016
MOTÝLÍ SNÍDANĚ
10.5.2016

ornament_01

Z cibuláku mi celý život neobyčejně chutná. Používám ho sice tu a tam, protože různým jídlům sluší odlišné nádobí, ale když cibulák vytáhnu, rodina už ví, že asi budou ovocné knedlíky, voňavá pečeně nebo něco se špenátem.

Ovšem i s tak výlučnou sadou nádobí, jako je porcelán s cibulovým vzorem, můžete pokaždé prostřít trošku jiným způsobem. Jakkoli se dekor u nás ustálil jako tradiční, stolování se může nést ve velmi svěžím duchu. Vždy pomůže výběr barev, které dokončují stůl. Vyberte si barevný akcent, který se vám k modrobílé kombinaci líbí. Já dávám jednoznačně přednost zelené.

Anglický výraz fresh skvěle vystihuje veškerou šťavnatost a čerstvost zelených odstínů kiwi, limetek, hroznového vína a mnoha druhů ovoce i zeleniny, které nás udržují v dobré kondici. Všechny odstíny se také hodí k modrobílým tónům cibuláku. Pořiďte si na stůl světle zelený běhoun, nádobí zkombinujte např. se zeleně zbarveným sklem. Chutné zeleninové saláty, špenátové těstoviny a nabídka sýrů vám bude z cibuláku neobyčejně chutnat.

Pokud jste si pořídili celý talířový servis, přidávám jednoduchý tip na sestavení luxusního etažéru, který lze během chvilky zase rozebrat a volně uložit.

ornament_02

cibulak1

CO JE TŘEBA NA PROSTOROVOU SKLÁDAČKU
Potřebujete dva dělicí prvky – zvolila jsem obyčejné bílé hrnečky na kávu, které oddělí jednotlivá patra etažéru. Vyberte si však takové, které mají širší průměr a výšku alespoň 7–8 cm. Příliš drobné nádobí by nezaručilo potřebnou stabilitu. Dále si připravte:

  • 3 talíře odlišných velikostí, použila jsem hluboký, mělký a dezertní talíř
  • 2 kávové hrnečky
  • lepicí hmotu POWER TACK pro spojení porcelánu

cibulak2

SPOJENÍ PORCELÁNU

Aranžérská hmota Power Tack je netoxická a opětovně použitelná. Přilepíte ji k jakémukoliv čistému a suchému povrchu, kdykoliv ji zase oddělíte, a použijete znovu. Pracuji s ní často a v mých popisech práce se s ní setkáváte. Vezměte 2 talíře, které chcete mít nad sebou a na hrneček, který je bude spojovat, nalepte malé kousky hmoty. Klaďte je s malými mezírkami kolem dna i okraje hrnku po celém obvodu. S hmotou pracujte umytýma rukama. Nejprve ji propracujte v prstech až začne být na omak teplá. Pak kousek odtrhněte a vytvořte kuličky. Silně je přitlačte na místo. Hrnek přitiskněte k talíři a stejně spojte další patro. Hmotu můžete opět sejmout, aniž poškodí povrch lepených předmětů.

002

TŘÍPATROVÝ ETAŽÉR

Etažéry mám ráda a tak si je vytvářím při každé příležitosti. Podobně vznikne i servírovací talíř na moučník či na dort, kterému stačí jen jedna nožka. V tomto případě poslouží vhodně tvarovaná mistička. Pozor, etažér má potřebnou stabilitu, ale samozřejmě s ním zacházejte opatrně, je to přece jen provizorní řešení pro danou chvíli. Pokud si chcete vyrobit etažér napevno, pak použijte lepidlo na porcelán.

cibulak3

MALÝ TIP NA SERVÍROVÁNÍ

Kiwi je efektní a chutné ovoce. Když plod rozkrájíte na plátky, je třeba ještě odstranit slupku. Dělám to tak, že ji odkrojím tvořítkem ve tvaru kruhu nebo kytičky a ovocem dozdobím salát nebo moučník. Dužina působí dekorativně, protože střed ovoce vytváří krásnou kresbu. Využijte toho.

Pokud máte pár kousků cibuláku ze servisu po babičce, neváhejte jim vtisknout život a užívejte je. Byla by škoda nechat je zahálet ve vitrině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.