ANANASOVÉ CUKETY

UDRŽITELNÁ DOMÁCNOST SNADNO A RYCHLE
15.6.2022
KVĚTINOVÉ DEKORY DO KAŽDÉHO DOMOVA
17.6.2022

Chuťově tvárná cuketa na sebe dobře naváže aroma i chuť ananasu, a dohromady vznikne výtečná surovina do koláčů, na chlebíčky i k masu.

Mnoho z vás tuto specialitu zavařuje už pár let a nedá na ni dopustit. Pokud přece jen tápete, měla bych vysvětlit, že jde o naloženou cuketu říznutou ananasem tak, aby se vše vespolek chuťově zabarvilo ananasově. Funguje to znamenitě.

Celý postup je jednoduchý, jen se vyplatí dodržet pár pravidel:

  • cukety jsou nejlepší mladé a křehké, ale spotřebujte své zásoby ze zahrádky i během štědré letní sezony, plody však nenechte příliš přerůst
  • vždy odstraňte zrníčka a použijte jen pevnou dužninu; v tomto ohledu jsem udělala chybu a u mladých plodů jsem je nechala; není to ono
  • cukety před zpracováním namočte a nechte odležet do druhého dne

Tímto způsobem perfektně zpracujete veškerou úrodu, z níž nepřijde nic nazmar. Větší cukety zpracujte tak, že je nakrájíte na silná 2cm kolečka z nichž kulatým vykrajovátkem odstraníte střed. Získáte kroužky, které vám budou ještě víc připomínat naložený ananas. Zavařené cukety by neměly křupat, ani se rozpadat. Vychlazený kompot je vynikající; snězte ho jen tak, když vás honí mlsná, anebo z něj připravte ovocný koláč, dozdobte zákusky a přidejte ho k masu do směsí na pánvi wok. 

Příprava: 50 minut + naložení * Získáte: 1 l a ¼ l láhev

  • 1 kg cukety, očištěné bez jader a nakrájené na kostičky (5 - 6 mladých cuket)
  • 1 velký ananasový kompot, šťáva a ovoce zvlášť
  • ananasový džus
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • ½ šálku krupicového cukru (objem 120 ml)
  • 1 lžička vanilkové esence
  • velký svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 bio citron

1. Cukety omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte je šťávou z kompotu, kterou dolijte na 400 ml ananasovou šťávou nebo vodou, přidejte kyselinu citronovou, promíchejte a nechte 24 hodin uležet v lednici.

2. Druhý den nálev slijte, přidejte cukr, vanilku, svitek skořice, hřebíčky a vše přiveďte k mírnému varu. Během zahřívání míchejte, aby se dokonale rozpustil cukr. Jakmile dosáhnete bodu varu, hned přidejte cuketu. Pomalu vařte, až cuketa zesklovatí, trvá to zhruba 25 minut. Vařte mírně, aby se šťáva neodpařila, naopak, cuketa pustí šťávu a kompot nabyde. Nakonec přidejte kostky ananasu, krátce prohřejte a odstavte.

3. Hotový kompot nalijte do vypařených sklenic, zbylé koření do nich rozdělte. Nahoru přidejte po 1 silnějším kolečku citronu.

Pro krátkodobou spotřebu - Sklenice pevně uzavřete, otočte a nechte je stát na teplém místě přikryté peřinou, jak to dělávaly naše babičky, až do druhého dne. Pak je uskladněte v temnu a chladu, nejlépe v lednici.

Pro dlouhodobou spotřebu - Sklenice sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Zdá-li se vám spojení cukety a ananasu neobvyklé, ničeho se neobávejte a jednou to vyzkoušejte. Cuketa dokáže dokonale přijmout chuť aromatického ananasu a společně s vanilkou, citronem a kořením bude patřit k pokrmům, které budete chtít ochutnat. 

Na uvedené množství cukety s ananasem vyjde šťáva přesně akorát. Pokud použijete pouze vodu, šťáva kompotu bude průzračnější, s džusem se malinko zakalí. Do sklenic poputuje kompot ihned za horka a okamžitě ho pevně zavíčkujte. Sníte-li ho záhy, nemusíte ani zavařovat. Sklenice nechte v chladničce a vydržte alespoň týden, až se chutě propojí.

Ještě vás upozorním na nové italské sklenice, které máme na e-shopu. Hned jsem je musela zabydlet. Jsou ručně malované a mohou se vám hodit na celou spoustu domácích dobrot i dárků ze spižírny... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.