STUDENÁ PODLAHA V KUCHYNI? ŘEŠENÍ JE NĚKOLIK – A ZA PÁR KORUN

STYLY UTVÁŘEJÍCÍ KOUPELNOVÝ INTERIÉR
14.8.2023
AJVAR Z ČERSTVĚ DOZRÁLÝCH PAPRIK
17.8.2023

Kuchyňská podlaha je nikdy nekončící téma. Někdo adoruje dlažbu, někdo nedá dopustit na lino nebo modernější vinyl, někdo dává přednost klasickým dřevěným podlahám nebo dokonce plovoučkám. Já mám jasno: nesmí mi být zima od nohou.

Vůči chladu, včetně toho na nohy, jsem poměrně odolný jedinec, jestli ale něco nesnesu, je to zima na nohy při vaření. Což je ve starém studeném domě, který je navíc v kuchyni vybaven dlažbou, trochu problém, který se násobí v zimě, protože v kuchyni mám obrovské okno do zahrady a zároveň v ní vůbec netopím, protože když už tam jsem, topí trouba či kamna.

Někdo si vystačí s tak prostým řešením, jakým jsou bačkory, pro nás bosochodce to ale není – a už vůbec ne, když dlažba studí i v létě. „Co s nohama“ proto řeším v pravidelných intervalech a věřte, že už jsem toho vyzkoušela opravdu hodně. Co tedy s tím?

55415_eshop

Koupelnové předložky

Sice píší koupelnová, v kuchyni ale mají plnit stejnou funkci: nestudit a být příjemné pod nohama. Jejich hlavní výhoda i nevýhoda v jednom je jejich velikost. Pokud máte linku tak malou, že stejně stojíte prakticky na jednom místě jako já, může být tou pravou volbou i pro vás. Pokud máte kuchyň větších rozměrů, její velikost rozhodně neoceníte.

Předložka je praktická i z dalšího důvodu, stačí ji prostě hodit do pračky nebo vyklepat z okna a za chvíli je, na rozdíl od koberce, čistá, pokud perete často, vyplatí se mít dvě na střídání. Při výběru se řiďte tím, co nejvíc využijete. Vysoký chlup je příjemný, ale nic moc, pokud máte podlahu pořád samý drobek. Jestli máte hodně kluzkou dlažbu, měla by vaše podložka mít na rubové straně protiskluzovou úpravu. V případě, že máte na podlaze každou chvíli mokro (jako je tomu díky mým dětem a jejich experimentům u nás), nedáte dopustit na pěnovou koupelnovou rohož, která kombinuje vlastnosti všeho: perfektně přilne a neklouže, drobky propadnou škvírami, takže ji stačí nadzvednout a zamést pod ní, když se na ni něco vylije, tak to vsákne pod sebe, a prát jde taky výborně.

Vyhřívané podložky

Novinkou, kterou jsem objevila nedávno, jsou vyhřívané koberečky. Ocení je opět zejména ti, kdo mají maličkou kuchyni, protože jsou obvykle opravdu malé, v podstatě tak akorát na stání. Výhoda ale je, že si jej můžete pohodlně kdykoliv přenést před oblíbené křeslo, a poté, co strčíte maso do trouby, si dál ohřívat nohy při sledování oblíbeného seriálu.

55490_img_3909_eshop

Kusové koberce

Že je koberec v kuchyni zakázané slovo povídejte třeba mojí babičce, která jej tam má celý život, světlý a bez jediné skvrny. Na rozdíl od jejího klasického položeného ale doporučuji spíš kusové koberce. Sice je třeba peavidelně uklízet i pod nimi, ale v případě, že na něj vylijete rybízovou šťávu nebo se vám stane jiná kuchyňská katastrofa, jej mnohem snáz vyčistíte, v nejhorším i vyměníte.

Výběr kusového koberce podléhá podobným pravidlům jako výběr předložky. Praktičtější bude ten s protiskluzovou úpravou na rubové straně, vzhledem k tomu, že jej nestrčíte do pračky, oceníte chlup z umělých vláken, která jdou snáze otřít a jsou odolnější vůči bakteriím a plísním a nedrží v sobě pachy. Do tak vysoce zatížených prostor, jako je kuchyně, lépe něž střižené padnou smyčkové koberce.

54823_img_1778_vykryt-jen-nohy_eshop

Protiskluzové ponožky

Přiznávám, na léto to není nejvhodnější řešení, ale s blížícím se podzimem chlad od nohou nejen v kuchyni vyřeší teplé ponožky. Nemusíte se bát, že byste na nich uklouzli - jejich protiskluzové nopky tomu spolehlivě zabrání. A vaše nohy budou v teple a pohodlí prostě už na pořád.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.